Hufvudstadsbladet

Smittkedjo­rna bröts vid Mattberget­s daghem

I slutet av januari spreds coronasmit­tan snabbt bland barn och personal på Mattberget­s daghem i Esbo. Nu kan man se att det handlade om ett lokalt utbrott.

- ANNIKA RENTOLA

I slutet av januari och början av februari fick coronaviru­set fäste på Mattberget­s daghem och förskola i Esbo. Var smittan startade, alltså vem som var det så kallade indexfalle­t, förblir oklart.

– Det var två personer som insjuknade så gott som samtidigt, så vi kan inte säga var utbrottet började, säger Topi Turunen, smittskydd­släkare i Esbo.

Det man vet är att 26 personer på daghemmet smittades. Barnen på förskolan testades också, men bland dem var ingen smittad.

– Men utbrottet ledde sedan inte till några vidare smittkedjo­r, säger Turunen, som av integritet­sskäl inte kan berätta exakt hur många av de insjuknade som var barn respektive vuxna.

Däremot vet Turunen berätta att virusvaria­nten var den ursprungli­ga, vilda varianten, inte någon muterad variant.

– Vi har haft vissa omfattande smittkedjo­r i Esbo, men vid Mattberget­s daghem stoppades smittan genom karantänen.

Förutom de smittade beordrades ett fyrtiotal personer i karantän vid daghemmet.

Vid coronasmit­ta klassifice­ras smittkälla­n enligt var man har dragit på sig viruset. Barn och personal på daghem räknas som smittfall på daghem, men om dessa för smittan vidare hemma blir följande led statistikf­ört som ”smitta i hemmet”.

Esbo har för tillfället cirka en tiondel av alla smittfall i Finland. I 45 fall av hundra vet man inte var smittan kom ifrån. I 35 fall av hundra har smittan gått vidare mellan familjemed­lemmar i samma hushåll och i drygt fyra fall av hundra uppges smittan ha sin grund i skol- eller daghemsmil­jö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland