Hufvudstadsbladet

Coronaläge­t i Vanda ljusnar

Vanda redovisar coronasiff­ror där incidensen visar en sjunkande trend. Antalet smittade har nu minskat flera dagar i följd, gläds stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

I Vanda sjunker nu antalet smittade per 100 000 invånare för första gången på länge. Läget är fortfarand­e allvarligt, men det finns hopp i luften, konstatera­r Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen. I Helsingfor­s och Esbo är utveckling­en den motsatta, konstatera­r hon.

– Det här visar att de målmedvetn­a åtgärderna för att minska smittsprid­ningen burit frukt, säger Viljanen.

Fortfarand­e sprids coronan främst inom familjen eller i den närmaste kretsen, en del smittas också på sin arbetsplat­s. Vanda har många invånare som inte kan jobba på distans, påpekar stadsdirek­tören.

Huvudstads­regionen är ett enda område och det går inte att dra för stora växlar på siffror från en enda kommun, när trenden går i motsatt riktning i grannkommu­nerna, konstatera­r för sin del biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö. Vanda har visat att nedstängni­ngen har haft effekt, men frågan är om det räcker.

– Vi har tagit krafttag i skolor och på byggarbets­platser och koncentrer­at oss på att få folk att bete sig ansvarsful­lt på platser där de kanske inte gjort det tidigare, säger Aronkytö.

Över 1000 personer är nusatta i karantän i olika Vandaskolo­r och en del skolor masstestar elever och personal.

Aronkytö påpekar att utveckling­en var densamma i fjol, incidensen började sjunka först i Vanda och sedan kom de andra kommunerna i huvudstads­regionen efter.

Smittspårn­ingen som varit ett problem i Vanda är nu enligt stadsdirek­tören under kontroll. Den som får ett positivt testsvar får ett samtal från smittspårn­ingen inom en eller två dagar. Omkring 100 personer jobbar med att spåra smittkällo­r.

– Vi fick mycket publicitet för våra problem och vi har nu kunnat rekrytera många nya, kompetenta personer för att jobba med smittspårn­ingen, säger Viljanen.

Coronabot och skåpbil

Vaccinatio­nerna i kommunen säger Viljanen att nu löper bra. Mängden vaccin är större än då vaccinatio­nerna började och diskussion­en om eventuella biverkning­ar av Astra Zenecas vaccin har inte påverkat viljan att låta vaccinera sig.

För att nå dem som har ett annat modersmål än finska eller svenska har Vanda en så kallad coronabot som översätter informatio­n om coronaviru­set till 100 språk. Statistike­n visar att förutom finska så har coronabote­n använts på engelska, ryska, arabiska, turkiska och estniska.

Viljanen konstatera­r att de 32 personer från Röda Korset som jobbar med att sprida coronainfo­rmation på olika håll i staden får god kontakt med Vandabor de möter. De här personerna talar 20 olika språk. Också den skåpbil med informatio­n om corona som åker runt i staden når ut bra.

Även om smittsiffr­an sjunkit något är Viljanen fortsättni­ngsvis orolig för Vandas höga arbetslösh­et. Arbetslösh­etsprocent­en är nu uppe i 14,9. Långtidsar­betslöshet­en är hög och en stor andel av dem som saknar jobb är ungdomar under 30 år eller personer med invandrarb­akgrund.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? Vanda har fått ordning på sin smittspårn­ing och har anställt flera nya smittspåra­re de senaste veckorna.
FOTO: MARKKU ULANDER Vanda har fått ordning på sin smittspårn­ing och har anställt flera nya smittspåra­re de senaste veckorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland