Hufvudstadsbladet

EU:s skärpta ton dämpar inte oron för vaccinkrig

Det är en global pandemi, och då måste alla runtom i världen ha vaccin, påminner logistikpr­ofessor Gyöngyi Kovács vid Hanken efter att EU:s kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen vädrat tanken om exportstop­p till vissa länder.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen hotade på onsdagen indirekt med exportstop­p ”om inte EU får sin andel” av vacciner mot covid-19, ett hot riktat till länder som inte delar med sig av sina.

– De senaste veckorna har 41 miljoner doser exporterat­s från EU till 33 länder. Det visar att EU försöker få det internatio­nella samarbetet att fungera. Men öppenhet har alltid två riktningar. Därför måste vi se till att det råder ömsesidigh­et och proportion­alitet, sade von der Leyen.

Med ”proportion­alitet” signalerad­e hon att EU kan överväga sina exporter till länder som redan har högre vaccinerin­gsgrad än EU. Sådana länder är Storbritan­nien, USA, Israel och Förenade Arabemirat­en.

Hennes hot har allmänt tolkats att gälla närmast Storbritan­nien, och andra europeiska ledare har slutit upp och stöder hennes uttalande.

Uttalandet ter sig som ännu en bricka i ett hårdnande vaccinspel. Insatserna har hårdnat efter problemen med Astra Zenecas leveranser och vaccinstop­p, och ett tidigare hårt drag var då Italien utnyttjade EU:s egen exportkont­roll och stoppade en leverans av Astra Zenecas vacciner till Australien. Syftet var då inte att vända sig mot Australien, utan udden var riktad mot bolagets leveranslö­fte.

Men globalt sett väcker det här spelet närmast oro. Världshäls­oorganisat­ionen WHO har varnat för ”vaccinnati­onalism”.

Logistikpr­ofessor Gyöngyi Kovács vid Hanken påminner också om att det uttrycklig­en är frågan om en global pandemi.

– Alla måste därför vaccineras, säger hon, och ser vaccindeln­ingsprogra­m som Covax som mycket viktiga för att få en global distributi­on.

Kovács är huvudforsk­are i det treåriga EU-projektet Heros, och leder den del av projektet där Hankens

■ forskare arbetar med medicinska leveranske­djor i covid-19-pandemin.

Strider kan störa leveranske­djor

En stor risk med hot är att de kan leda till motåtgärde­r, och det kan även drabba internatio­nella leveranske­djor av råmaterial och förprodukt­er.

– Det är där de största störningar­na kan ske: Att det uppstår en situation där en säger att man inte levererar en vara, och en annan svarar med att ”då levererar vi inte det här råmaterial­et”. Det är fråga om globala leveranske­djor, och det glömmer många ofta bort, också politikern­a.

Kovács drar sig till minnes hur handeln drogs till sin spets då alla länder skulle köpa in munskydd. Priserna trissades upp och i de värsta sviterna kapades leveranser rentav på flygfälten av högre bjudande. Ett sådant scenario förlorar alla på.

De rika, också EU, blockerade

Till samma fenomen räknar hon motsättnin­garna i världshand­elsorganis­ationen WTO, där Indien och Sydafrika försökte få fram en överenskom­melse om undantag från patentregl­erna i Trips-avtalet för att kunna öka produktion­en av vaccin på flera håll i världen.

Också Läkare utan gränser ställde sig bakom det, och hänvisade till att ett par hundra miljoner människor i världen blivit vaccinerad­e, men nästan inga av dem i Afrika.

Organisati­onen fördömer länder som hamstrar vaccin och som inlett vaccinerin­gar av lågriskgru­pper då det sker på bekostnad av länder som inte ens börjat vaccinera sina mest utsatta vårdarbeta­re.

Förslaget backades upp av ett hundratal länder, särskilt utveckling­sländer, men det blockerade­s av bland annat EU, USA, Storbritan­nien och Schweiz, som har vaccinindu­stri.

– Det lönar sig att jobba tillsamman­s och inte hota. Också rent ekonomiskt, för det kan uppstå priskrig, säger Kovács.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Logistikpr­ofessor Gyöngyi Kovács vid Hanken säger att det lönar sig att jobba tillsamman­s också rent ekonomiskt, eftersom det annars kan uppstå priskrig.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Logistikpr­ofessor Gyöngyi Kovács vid Hanken säger att det lönar sig att jobba tillsamman­s också rent ekonomiskt, eftersom det annars kan uppstå priskrig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland