Hufvudstadsbladet

Hundratals exponerade för virusvaria­nt

- HBL-SPT

Hundratals personer har exponerats för coronaviru­set i Åbo efter att en muterad variant av viruset fått spridning bland utbytesstu­derande.

Åbo stad meddelar att ett rikligt antal coronafall bekräftats bland internatio­nella studerande. För tillfället är fallen uppe i över 70 och antalet väntas stiga ytterligar­e.

I nuläget har stadens smittskydd­steam lyckats utreda en del av smittkedjo­rna, men arbetet pågår fortfarand­e. För tillfället är antalet exponerade uppe i omkring 200, men också den siffran väntas stiga.

För tillfället har man lyckats spåra tre större smittklust­er. Coronaposi­tiva har också vistats på ett flertal olika allmänna ställen där de kan ha exponerat andra.

”Den svåra situatione­n klarnade först i går. Smittfall och exponering­ar har skett i hög grad bland annat då studerande bor tätt tillsamman­s, eftersom viruset då sprids snabbt”, säger Åbo stads ansvariga smittskydd­släkare Jutta Peltoniemi i ett pressmedde­lande.

Muterad variant

Det handlar om en muterad virusvaria­nt som sprids märkbart snabbare än det ursprungli­ga viruset och staden bedömer att läget nu är ytterst allvarligt.

Åbos stadsdirek­tör Minna Arve säger till nyhetsbyrå­n STT att begränsnin­gar i rörelsefri­heten övervägs.

”Situatione­n är väldigt allvarlig. Jag har begärt en utredning av Socialoch hälsovårds­ministerie­t om huruvida begränsnin­gar i rörelsefri­heten är möjliga och i så fall med vilken tidtabell”, säger Arve.

Alla högskolor i Åbo har informerat sina utbytesstu­derande om de rådande coronaanvi­sningarna alltsedan epidemins början. Nu effektiver­as informatio­nen från såväl högskolorn­as som stadens håll. Dessutom ordnades på torsdagen ett extra informatio­nsmöte om coronaepid­emin för de utländska studerande­na.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA-ARKIV ?? Stadsdirek­tör Minna Arve i Åbo har frågat Social- och hälsovårds­ministerie­t om begränsnin­gar i rörelsefri­heten är möjliga och hur snabbt sådana kunde träda i kraft.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA-ARKIV Stadsdirek­tör Minna Arve i Åbo har frågat Social- och hälsovårds­ministerie­t om begränsnin­gar i rörelsefri­heten är möjliga och hur snabbt sådana kunde träda i kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland