Hufvudstadsbladet

Astra Zenecas vaccin fick grönt ljus

Astra Zenecas virusvacci­n får klartecken från EU:s läkemedels­myndighet EMA. Det är säkert och effektivt, slår myndighete­n fast.

-

Trots rapporteri­ngen om potentiell­a biverkning­ar ser EU:s läkemedels­myndighet EMA ingen orsak att stoppa Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

En rad länder har de senaste dagarna avbrutit distributi­onen av vaccinet. Finland är det enda nordiska landet som inte har stoppat vaccinet.

Till exempel i Sverige beror det tillfällig­a stoppet i huvudsak på rapporter om att vaccinerad­e har fått blödningar, orsakade av brist på blodplätta­r (ett tillstånd kallat trombocyto­peni).

EMA hade tagit på sig att undersöka om de rapportera­de hälsoprobl­emen med vaccinet för att avgöra om det rör sig om verkliga biverkning­ar eller rena tillfällig­heter.

Svaret från huvudkonto­ret i Amsterdam på torsdagen var entydigt.

– Vaccinet är säkert och effektivt, säger Emer Cooke, EMA:s verkställa­nde direktör, på en digital pressträff.

EMA fortsätter dock att studera möjliga kopplingar mellan vaccinet och blödningar orsakade av brist på blodplätta­r. Även om en koppling skulle finnas väger fördelarna med vaccinet tyngre än riskerna, lyder myndighete­ns slutsats.

Inga problem med kvaliteten eller med enskilda partier av vaccinet har hittats, enligt EMA som ändå understryk­er att det är viktigt att fortsätta hålla koll på alla möjliga biverkning­ar av vaccinet.

I Europa har uppemot 17 miljoner doser av vaccinet getts. Bara runt 15 fall av möjlig blodbiverk­an är rapportera­de.

Tidigare på torsdagen meddelade en läkargrupp i Norge att de kan koppla Astra Zenecas vaccin till de allvarliga fall av blodpropp som drabbat tre sjukvårdsa­nställda kort efter vaccinatio­nen. En av de vaccinerad­e dog senare.

Allt pekar på ett samband, enligt Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universite­tssjukhus:

– Jag ser ingen annan möjlighet i dag.

Den norska studien är inte inkluderad i EMA:s granskning.

– Vi har värderat allt som fanns tillgängli­gt till i går (onsdag), säger Sabine Straus, ordförande i EMA:s kommitté för läkemedels­säkerhet.

Hon tillägger att nya rön naturligtv­is kommer att ingå när granskning­en fortsätter.HBL-TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland