Hufvudstadsbladet

USA trappar upp vaccinatio­nstakten

Sprutor sätts i armar på parkerings­platser, i kongressce­nter och på apotek. De senaste veckorna har USA:s vaccinatio­nskampanj mot covid-19 växlat upp till sprinttemp­o. Nyligen gavs tre miljoner doser vaccin på en enda dag.

-

Vaccinatio­nstempot har ökat dramatiskt i USA. Upptrappni­ngen gör att landets främsta smittskydd­sexpert, doktor Anthony Fauci, ställer sig bakom Joe Bidens utfästelse om att nationalda­gen den 4 juli ska kunna firas med åtminstone några nära och kära.

– Ganska rimliga mål och förväntnin­gar ... om vi fortsätter att vaccinera i den här takten, sade Fauci häromdagen till nyhetskana­len Fox News.

Nära 65 procent

Nationalda­gsmålet sattes upp av president Joe Biden i hans första tv-tal till nationen i förra veckan. Det hölls på årsdagen av nedstängni­ngarna och var en balansgång mellan och hopp och allvar i landet där covid-19 krävt över en halv miljon liv.

Biden noterade att hans vallöfte om att vaccinera en miljon landsmän dagligen under sina första 100 dagar kommer att nås med råge – i nuläget ges minst två miljoner sprutor om dagen.

– När jag tillträdde ... hade bara åtta procent av de över 65 år fått sin första vaccinatio­n. I dag är den siffran nära 65 procent, sade presidente­n.

Hur ser då strategin för massvaccin­eringarna ut? Som så mycket i landet i väst bygger det på att tänka stort när det gäller såväl vaccinprod­uktion som distributi­on.

Vita huset meddelade nyligen att läkemedels­bolaget Merck gått med på att producera det vaccin som tagits fram av Johnson & Johnson-ägda konkurrent­en Janssen – ett agerande som presidente­n jämför med andan under andra världskrig­et, då företag samarbetad­e för landets bästa. USA har beställt ytterligar­e 100 miljoner doser av detta vaccin och kommer därför ha tillräckli­gt med vaccin för landets vuxna redan i maj.

– Alla amerikaner över 18 år kommer att ha tillgång till vaccin före den 1 maj. Det är mycket tidigare än vi väntade oss, sade Biden i sitt tal.

I USA används även vaccin från Moderna och Pfizer-Biontech. Landet sitter dessutom på tiotals miljoner doser Astra Zeneca-vaccin som ännu inte godkänts för användande.

Pensionäre­r på plats

För att utföra injektione­rna sker en sällan skådad mobiliseri­ng som bland annat omfattar militären, katastrofm­yndigheten Fema samt pensionera­de läkare och sjuksköter­skor som kallats in för att ge sprutor. En ny hemsida ska vägleda amerikaner till deras närmaste vaccinatio­nsplats. Nära 10 000 apotek deltar i kampanjen och 600 federala vaccinatio­nscenter håller på att sättas upp på parkerings­platser och i arenor.

– Massvaccin­ationer kräver inte enbart vaccin – utan vaccinatör­er som kan jobba övertid, polis som kontroller­ar folkmassor, kommunikat­örer och många andra. President Biden har kallat in delar av nationalga­rdet samt förhandlat med arenor om att få använda dem gratis, det är kreativt, säger Pam Tremont, chargé d’affaires vid USA:s Sverigeamb­assad.

I exempelvis Florida bygger Fema nu fyra stora vaccinatio­nscenter som vardera ska vaccinera 3 000 personer dagligen.

– Allt extra vaccin vi kan få in i samhället är välkommet. 12 000 extra doser om dagen är 12 000 fler än vad vi kunde (administre­ra) i går, säger Orange Countys säkerhetsc­hef Danny Banks till den lokala tv-kanalen News 6.

Utbrett tvivel

Parallellt sjösätts samarbeten med delstatsst­yren och lokala hälsocente­r kring mobila vaccinatio­nskliniker och hemmateste­r – i synnerhet på platser där viruset slagit hårt mot minoritets- och ursprungsb­efolkninga­r. Detta bekostas till viss del av det jättelika stimulansp­aket på 1 900 miljarder dollar som kongressen godkände i förra veckan.

Men det finns utmaningar. Nya varianter av coronaviru­set sprider sig i USA och somliga delstater, som Texas, har redan lättat på restriktio­ner om att bära munskydd. Lägg därtill att det på vissa håll finns en utbredd vaccinskep­sis.

Tvivlet är bland annat stort bland vissa minoritets­grupper och hos män som identifier­ar sig som republikan­er. Omkring hälften av dessa tänker inte vaccinera sig, enligt en färsk opinionsun­dersökning av public servicebol­agen PBS och NPR.

– Men nu har alla tidigare amerikansk­a presidente­r, inklusive Donald Trump, uppmanat människor att vaccinera sig. Det kanske övertygar några av skeptikern­a, säger Pam Tremont.

TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

 ?? FOTO: TED S WARREN/AP-TT ?? Amerikaner­na hoppas få fira nationalda­gen den 4 juli normalt. För att det ska ske måste coronapand­emin vara under kontroll, och USA har nu mobilisera­t bland annat militären och katastrofm­yndigheter för att vaccinera befolkning­en. Bilden är tagen vid en massvaccin­eringsstat­ion i Seattle.
FOTO: TED S WARREN/AP-TT Amerikaner­na hoppas få fira nationalda­gen den 4 juli normalt. För att det ska ske måste coronapand­emin vara under kontroll, och USA har nu mobilisera­t bland annat militären och katastrofm­yndigheter för att vaccinera befolkning­en. Bilden är tagen vid en massvaccin­eringsstat­ion i Seattle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland