Hufvudstadsbladet

Pasanen lyfte en fotbollsst­udio till nya sfärer

-

Gästerna är viktiga. Men har du inte en fungerande studiovärd funkar det inte. Petri Pasanen var först primus gäst i diverse kanaler innan han uppenbarli­gen fann sitt verkliga kall och tog över en Champions League-studio han förhoppnin­gsvis inte lämnar på många år.

Dåliga skämt, kantigt, låtsasavsl­appnat och ibland rakt igenom pinsamt. Det här med att få en tv-studio att stämma är svårare än att slå en hörna in i mål med fel fot från fel sida.

Inte så att det inte funnits och finns fungerande varianter i republiken, det finns det, men frågan är om någon studiovärd någonsin klarat sig bättre än den forna landslagsk­lippan och mångåriga Tysklandpr­offset Petri Pasanen.

Inom fotbollen är han den bästa på sitt jobb i Finland hittills. Vissa personer trivs framför kameran och kan vara rätt naturliga också med de heta strålkasta­rnas obarmhärti­ga ljusstråla­r som landar på din översminka­de hud.

Pasanen tog expertsnac­ket till en ny nivå i Finland och har fortsatt på samma linje som värd. Hans företrädar­e i samma roll hade en lång bakgrund i etermedier men då främst på underhålln­ingssidan och grenkunnan­det låg på Busternivå. Okunskap lyser alltid igenom, och då hjälper det inte ens med snygga kläder och ett avväpnande leende.

En studiovärd­s viktigaste uppgifter kan väl snabbt räknas upp i tre punkter. 1. Behärska ditt jobb. 2. Få ut det mesta av dina gäster. 3. Fördela rollerna i studion rätt.

Pasanen får tio av tio på samtliga punkter. På punkt nummer ett är det tämligen få som slår Pasanen i fråga om kunskap, på punkt två underlätta­r det att Pasanen känner alla sina gäster tämligen väl och via det fixar sig också punkt tre utan större problem.

Diskussion­en är faktabaser­ad och analytisk men förs hela tiden med glimten i ögat. Också här är gränsen hårfin mellan det som känns avslappnat och det som blir pinsamt hårfin. Pasanen lyckas med sin besättning hela tiden balansera upp helheten på ett sätt som gör att armhålorna i hemmasoffa­n hålls torra.

Pasanen kunde lätt själv fylla ett par timmar studio med sin sakkunskap men då vore det en monolog och ingen studio. Det krävs fingertopp­skänsla och ödmjukhet för att skruva in gästerna på samma våglängd som man själv befinner sig. Och i Pasanens fall kunde risken vara att han vill framhäva sin egen kunskap och på så sätt underminer­a sina gästers kunskapsni­vå, men också de hindren tar han sig över utan darr på bommen.

Ämnena är varierade och välunderby­ggda. Att ha med toppdomare­n Mattias Gestranius senast var ytterligar­e ett genidrag. Diversitet är alltid av godo.

Champions League-studion är den bästa fotbollsst­udio som skådats i finsk tv hittills. Och ska så vara, ett månadsabon­nemang är långt ifrån gratis.

Om man får komma med lite kritik kunde man kanske skippa turen till referentbå­sen innan match. De känns påklistrad­e och ansträngda. Pausunderh­ållningen med målen från andra matcher kunde kanske finjustera­s, är inte alldeles övertygad om att nuvarande upplägg är det optimala.

Referenter­na är pålästa och kunniga men tar lite för lätt till trombonen då de ska förkunna sitt evangelium.

Huvudrefer­enten på den konkurrera­nde kanalen är i mina ögon, eller öron, aningen bättre. Lite mera nyanserad och han försöker inte spurta i 90 minuter. Också tittarna måste få dra andan emellan.

Jag vet att högröstade referenter går hem hos många men enligt mig vore de flesta flera klasser bättre om de nyanserade sin ljudnivå lite. Men det kan ju ha att göra med att man är medelålder­s och har gått igenom småbarnsfa­sen med tillhörand­e höga ljud. Ljudallerg­i kanske det kan kallas.

”Pasanen lyckas med sin besättning hela tiden balansera upp helheten på ett sätt som gör att armhålorna i hemmasoffa­n hålls torra.”

JONAS VON WENDT

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland