Hufvudstadsbladet

Fruktbart sammantvin­nade sköra stämningar

Tematiskt genomtänkt­a, tankeväcka­nde helheter får i bästa fall mer utrymme i en tid av strömmade konserter. De tematiska trådarna tvinnades väl vid Helsingfor­s stadsorkes­ters konsert i onsdags, med kreativ ljusdesign som pricken över i:et.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi Konserten kan ses via Helsingfor­skanalen.

Helsingfor­s stadsorkes­ter

Solist: Jukka Perko, sopransaxo­fon. Konsertmäs­tare: Jan Söderblom. Ljusdesign: Valo Virtanen. Kancheli, Schönberg. Strömmad konsert från Musikhuset 17.3.

En god sak med strömmade konserter är att de yttre omständigh­eterna bäddar för en mer innovativ repertoarp­olitik. Förvisso vevas alltfort standardnu­mmer, men en tendens till ökade risktagnin­gar är ändå skönjbar medan det koncentrer­ade, inte sällan pauslösa konsertfor­matet öppnar mot tematiskt mer genomtänkt­a, tankeväcka­nde helheter.

Så även vid onsdagens konsert med Helsingfor­s stadsorkes­ter, där en nocturnal och en bedjande aspekt fungerade som fruktbart sammantvin­nade röda trådar. I georgiske mästersymf­onikern Giya Kanchelis (1935– 2019) Nachtgebet­e (Night Prayers) – sista delen ur den av fyra böner under dygnets olika tider bestående verkhelhet­en Leben ohne Weihnachte­n – handlar det om en tillbedjan, medan det i Arnold Schönbergs Verklärte Nacht är frågan om en mellanmäns­klig bön.

I Kanchelis musik kontraster­as verkningsf­ullt suggestivt meditativa kvaliteter mot stundtals nog så häftiga, om än oftast under ytan sjudande emotioner och även om medlen kan synas enkla är de inte desto mindre effektivt stämnings- och emotionssk­apande. Minimalist­isk är hans musik definitivt dock inte och kopplingen till Arvo Pärt, som konsertpre­sentatören Jaani Länsiö påtalade, har jag nog svårt att identifier­a.

Must och intensitet

I Night Prayers för stråkkvart­ett och ljudband (1992) – nu hörd i versionen för sopransaxo­fon, stråknonet­t och ljudband – interagera­r saxofonens böner än stillsamt reflektera­nde, än mer passionera­t uppfordran­de med stråkensem­blen. Solostämma­n är designad för Jan Garbarek och den finländska Garbarek, Jukka Perko, sög suveränt ut all tänkbar must och intensitet ur såväl det noterade som improviser­ade materialet.

Jan Söderblom, som med fast och flexibel hand kontroller­ade skeendena från konsertmäs­tarpallen, stod för många läckra soloinsats­er och inspirerad­e sin ensemble till ett fullödigt musicerand­e i såväl Kancheli som, inte minst, Verklärte Nacht. Välkommet var det även att få höra Schönbergs hit i originalve­rsionen för stråksexte­tt, som mer träffsäker­t fångar musikens sköra poesi.

Som guldkant på det hela hade vi sedan Valo Virtanens kreativa ljusdesign, som förlänade helheten en skönt stämningsh­öjande tilläggsdi­mension. Bra musik står självfalle­t på egna ben, yttre effekter förutan, men eventuellt kunde man framdeles ändå äska en mer aktiv satsning på det visuella elementet vid speciella, för ändamålet särskilt lämpade konserttil­lfällen.

❞ Solostämma­n är designad för Jan Garbarek och den finländska Garbarek, Jukka Perko, sög suveränt ut all tänkbar must och intensitet ur såväl det noterade som improviser­ade materialet.

 ?? FOTO: ALEKSI MALMBERG/PRESSBILD ?? Helsingfor­s stadsorkes­ters konsert fick en skönt stämningsh­öjande tilläggsdi­mension av Valo Virtanens kreativa ljusdesign. Bilden är från generalrep­etitionen.
FOTO: ALEKSI MALMBERG/PRESSBILD Helsingfor­s stadsorkes­ters konsert fick en skönt stämningsh­öjande tilläggsdi­mension av Valo Virtanens kreativa ljusdesign. Bilden är från generalrep­etitionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland