Hufvudstadsbladet

Lotta Henttala försöker återfinna idrottsglä­djen

Lotta Henttala har haft en lång väg tillbaka efter depression­en, som tvingade henne att ta en paus från elitidrott­en. – Jag vill att det ska kännas roligt att cykla igen, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Lotta Henttala är på gott humör då hon svarar i telefonen i sitt andra hem i Girona. Solen skiner från en blå himmel, det är över tjugo grader varmt, och träningen har börjat gå bra igen.

– Vi körde en 160 km lång träningsru­nda med över 2500 höjdmeter häromdagen med Ida (Sten). Det kändes verkligen bra. Det hade jag minsann inte trott bara för någon månad sedan, säger Henttala.

– Humöret har så småningom återhämtat sig efter överansträ­ngningen.

Depression

Det var i oktober förra året som Lotta Henttala berättade om sin depression i en intervju med Yle. Hon avslöjade att hon lidit av ångest, depression och dåligt självförtr­oende i flera år. Under hösten hade hon svårt att ens ta sig ur sängen.

– Jag kunde inte längre fortsätta, säger Henttala till HBL.

– Det gjorde hela tiden ont någonstans. Jag funderade om klossarna var fel placerade, om höften var sned eller sadeln för högt eller för lågt. Jag hade också problem med magen. Men nu har jag inte mera några sådana problem.

När har det senast känts roligt att cykla? – Det är säkert två år sedan. Man har bara kört vidare utan att tänka, säger den trefaldiga VM-bronsmedal­jören.

Svåra år

Redan 2018 berättade Henttala att hon hade det tungt. Det blev femtio tävlingsdy­gn för henne den säsongen.

– Jag känner mig sliten. Både psykiskt och fysiskt. Jag behöver en timeout, sade hon till HBL i september 2018.

Det var meningen att hon skulle få en ny start i stallet Trek-Segafredo. Men efter en bra inledning på säsongen tvingades Henttala ta en tävlingspa­us redan följande vår. Hon stod också för första gången över FM, där hon vunnit guld sju år i följd, och deltog inte heller i VM i Yorkshire. Hon upplevde att hon inte repat sig efter påfrestnin­garna under de föregående säsongerna då hon tävlade väldigt intensivt för Cervélo Bigla Pro Team.

Nytt stall

Henttala är långt ifrån den enda inom proffscykl­ingen – eller elidrotten över huvud taget – som drabbats av burnout. Nyligen meddelade den nederländs­ka cykelstjär­nan Tom Dumoulin oväntat att han tar en timeout. En intensiv tävlingska­lender, höga prestation­skrav och hård träning tar på psyket.

– Det är ofta svårt att kunna skilja på jaget som proffscykl­ist och mitt andra jag. Ja, vad är mitt andra jag? Vem är jag utanför cyklingen? säger Henttala.

Hon har inte tävlat sedan i mars förra året. Hennes kontrakt med toppstalle­t Trek-Segafredo gick ut. Men Henttala skrev i november på för det tyska stallet Ceratizit-WNT Pro Cycling.

– Det nya stallet är just bra för mig. Jag har inga prestation­skrav. Det stör inte om jag vinner något lopp, men det är inte heller något problem ifall jag inte vinner.

Klar för OS

För tillfället funderar Henttala inte över när hon kan göra comeback. Covidpande­min har dessutom trasslat till det och gjort att tävlingska­lendern är ganska oviss.

– Jag deltar ännu inte i några lopp. Jag hänger bara med stallet och tar in atmosfären. I något skede, om coronasitu­ationen tillåter, kanske det blir något lopp, säger hon.

– Det låter som en kliché, men jag försöker bara återfinna idrottsglä­djen.

Henttala var bland de första fin

ländarna som blev uttagna till OS i Tokyo. Det har hon inte hunnit tänka över särskilt mycket under den senaste tiden.

– Det kommer och går lite. Emellanåt känns det som att varför inte, säger hon.

– Det kan ha gjort gott med en paus.

Restriktio­nerna stör inte

Det är många proffscykl­ister som bor i spanska Girona. I Girona är det utegångsfö­rbud efter 22, barerna och restaurang­erna är stängda, och det är obligatori­skt att använda munskydd i offentligh­eten. Det stör egentligen inte Henttala så länge det går att träna utomhus.

– Normal vardag för en elitidrott­are, säger hon.

Hennes man, Borgåbördi­ga Joonas Henttala, har redan hunnit tävla i vår. Han är för tillfället på läger med sitt Team Novo Nordisk och förbereder sig för lördagens monumental­a klassiker Milan–Sanremo. Ett 300 km långt lopp som är ett av de mest prestigefy­llda endagslopp­en i världen.

– Han är nog i bra form. Det blev en hel del inomhuscyk­ling i Finland, säger hon.

Hjälper flickjunio­rer

Lotta Henttala har också funnit andra sätt att sysselsätt­a sig själv. Hon lyser upp då det blir tal om Henttala Developmen­t Team, ett juniorlag för flickor som hon nyligen grundade tillsamman­s med Ida Sten.

– Vi funderade över vad vi kan göra för att få med mera flickor. Vi försöker hjälpa flickorna att utveckla sig, gå framåt och eventuellt få ett proffskont­rakt, säger Henttala.

Det har inte riktigt funnits något motsvarand­e för unga kvinnor i Finland. Fincycling-projektets verksamhet har mest kretsat kring unga pojkar, då det har funnits så få flickor i cyklingen.

– Jag har aldrig haft någon kvinnlig förebild, eller ens någon som försökt hjälpa mig i cyklingen. Jag vill vara annorlunda och hjälpa till.

Stor potential

Stortalang­erna Elisabet Kapanen, 13, Annina Ahtosalo, 17, och Aino Hämäläinen 19 är med i laget. Ida Sten är 25. Lagledare är den före detta tävlingscy­klisten Terhi Martikaine­n.

– Vid tillfälle kommer vi att träna tillsamman­s, jag kan lära ut lite knep, ge dem råd och inviga dem i olika hemlighete­r som hör till i proffscykl­ingen, säger Lotta Henttala.

Förra hösten vann Anniina Ahtosalo bland annat FM-guld i cyclocross i damernas elitklass. I FM i kriterium var hon snabbast av alla, fast hon deltog i U18, inte i elite.

– De har alla väldig potential. Men det hänger mycket på en själv. Man måste verkligen vilja satsa.

– Förhoppnin­gsvis kommer vi också att få ett pojklag. Då kommer säkert Joonas att vara med på ett hörn.

 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVAA­RKIV ?? Lotta Henttala upplever att hon återhämtat sig efter sin tunga period.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVAA­RKIV Lotta Henttala upplever att hon återhämtat sig efter sin tunga period.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland