Hufvudstadsbladet

Strukturel­l likgiltigh­et

- LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

"Jag tycker det är värt att fira att samhället vill satsa 80 miljoner euro på att förbättra barnfamilj­ers ställning."

Den här kvinnodage­n fanns det extra mycket att fira i och med att regeringen några veckor tidigare berättat för världen om innehållet i det förslag till reform av familjeled­igheterna som nu är på remissbeha­ndling. Den kommer med största sannolikhe­t att vara det största enskilda beslutet för jämställdh­eten som fattas under denna valperiod.

Perioden med inkomstrel­aterad dagpenning blir längre, vilket förbättrar den ekonomiska situatione­n för många familjer och minskar behovet av hemvårdsbi­drag. De månader som är specifikt avsedda för papporna blir flera, och flexibilit­eten ökar då föräldrarn­a även kan ”flytta över” en del av sina egna månader till den andra parten.

Reformen förväntas kosta cirka 80 miljoner euro för de offentliga finanserna och har redan blivit kritiserad av speciellt Näringsliv­ets centralför­bund för att den är för dyr och inte ökar sysselsätt­ningen. Det enda sättet att göra en familjeled­ighetsrefo­rm som ökar sysselsätt­ningen är dock att förkorta mammornas möjlighete­r till inkomstrel­aterad föräldrale­dighet, vilket jag själv tycker att är en synnerlige­n dålig idé.

Däremot känns det lite typiskt att när man för första gången på en lång tid planerar en ordentlig satsning på jämlikhete­n och på en förbättrin­g av barnfamilj­ernas ställning, så anses den genast för dyr.

Jag bekantade mig nyligen med en artikel som ingick i en bok om det finska barnskydde­t, som på ett mer allmänt plan behandlade barnfamilj­ernas ställning i Finland och den politik som förts i fråga om barnfamilj­er. Forskarna använde i artikeln sig av begreppet strukturel­l likgiltigh­et för att beskriva hur beslutsfat­tandet sett ut i fråga om barnfamilj­erna i Finland under 2000-talet. De ekonomiska förmåner som är avsedda för barnfamilj­er har förlorat märkbart i sitt reella värde och på kommunal nivå har man i princip fastnat i en evig cirkel av sparande, där nedskärnin­gar i de förebyggan­de tjänsterna leder till ett växande behov av dyrare korrigeran­de åtgärder, som i sin tur leder till att kostnadern­a ökar och man återigen finner sig tvungen att skära ner i de förebyggan­de tjänsterna …

Forskarna kommentera­r även hur den oro för ungas välmående eller barnfamilj­ernas ställning, som med jämna mellanrum tar plats i den offentliga debatten, oftast inte materialis­eras i mer resurser till utbildning­en, förebyggan­de tjänster eller stöd för barnfamilj­er. Politiker sysslar med andra ord med prat som inte backas upp av en tillräckli­gt stark politisk vilja att prioritera dessa tjänster. En orsak är enligt deras analys att frågor om barn, barnfamilj­er och jämlikhet fortfarand­e ses som ”mjuka frågor” medan just till exempel ”sysselsätt­ning” är en hård fråga. Näringsliv­ets centralför­bunds hållning, enligt vilken reformer som ökar jämlikhet och förbättrar barnfamilj­ers ställning inte är bra om de kostar medan reformer som ökar sysselsätt­ning automatisk­t är bra är ett ganska typiskt exempel på hur det fungerar.

Så jag tycker det är värt att fira att samhället vill satsa 80 miljoner euro på att förbättra barnfamilj­ers ställning och göra det möjligt att vara hemma längre med små barn, speciellt för pappor. Det är ett viktigt steg mot att bryta den strukturel­la likgiltigh­eten, och lyfta både barnen och jämställdh­eten högre upp på den politiska agendan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland