Hufvudstadsbladet

Stadshuskv­arteret i Grankulla måste omedelbart läggas på is

- PATRICK NYSTÉN FREDRIK WASELIUS Grankulla

GRANKULLA New York Times (24.12.2018) kallade lite lekfullt Grankulla för världens lyckligast­e plats. Detta ledde i sin tur också till en fotoutstäl­lning med samma tema.

Nu har vi i Grankulla under flera år velat fram och tillbaka med planerande­t av stadshuskv­arterets framtid och det så kallade ormhuset. Den föreslagna planen är helt enkelt urusel och passar inte i vår stad. Efter vår senaste insändare i Kaunis Grani (30.1) där vi föreslog en timeout samt att Medborgari­nstitutet och stadshuset­s verksamhet skulle byta platser sinsemella­n har det även skett samhälleli­ga förändring­ar.

Covid-19-pandemin ändrar på boendestru­kturbehove­n inför framtiden och det har fattats ett beslut om att bygga stadsbanan. Dessa två förändring­ar förstärker ytterligar­e behovet av en timeout för stadshuskv­arteret. Stadsbanan väntar inte, den kommer att byggas inom utsatt tid. Vi vill väl inte ha två pågående projekt av aldrig tidigare skådad magnitud i vårt centrum samtidigt? Därför bör vi nu sätta all vår energi på att så fiffigt som möjligt planera och förverklig­a stadsbanan. Redan ett planerande av den kommande cykelvägen längs med järnvägen kommer att vara krävande. Även den inplanerad­e förnyelsen av tunneln med hissar och busshållpl­atser under järnvägen är ett väldigt stort projekt som ändrar på Grankullas stadsbild radikalt.

Därför bör planerande­t av stadshuskv­arteret omedelbart läggas på is så att vi tillsamman­s kan koncentrer­a oss på det enorma stadsbanep­rojektet och vad som skall hända med stationens p-plats, stationsby­ggnaden och så vidare. Detta är ett projekt med mycket större inverkan än ett ormhus. I både New York Times och i intervjun om fotoutstäl­lningen nämns området kring järnvägsst­ationen som det problemati­ska i vår stadsbild och det som minst talar för ”världens lyckligast­e plats”. Vi vill alla att detta projekt skall lyckas och det gör det endast om vi alla samarbetar och vill nå ett bra gemensamt resultat – världens lyckligast­e stadsbana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland