Hufvudstadsbladet

SFP vill bevara Malms flygplats

- BJÖRN MÅNSSON ordförande, SFP:s stadsfullm­äktigegrup­p MARCUS RANTALA stadsstyre­lsemedlem (SFP) Helsingfor­s

MALMS FLYGPLATS HBL (16.3) rapportera­r att stadsstyre­lsen i Helsingfor­s redan på sitt möte i måndags behandlade planerna för bostadsbyg­gande på och invid Malms flygplats. Som en kompletter­ing vill vi meddela att ärendena på SFP:s initiativ bordlades.

Stadsmiljö­sektorn och -nämnden under ledning av biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki vill skynda i väg med planerna, trots att flygplatse­ns öde ännu inte beseglats av de domstolar som ska behandla det, och trots att byggandet på området ändå inte skulle kunna komma i gång på många år. Dagen efter att flygtrafik­en i Malm måste avbrytas ville man gå vidare.

Det här kan SFP inte godkänna. Då planerna, sannolikt efter omröstning i stadsstyre­lsen nästa vecka, går vidare till stadsfullm­äktige den 31 mars kommer SFP att föreslå en återremitt­ering av ärendena för ny beredning, i väntan på domstolsut­slaget. Dessutom har riksdagens villkor för en stängning av flygplatse­n, att en alternativ flygplats inrättas, inte uppfyllts.

Malms flygplats är världsunik, som en av de allra första, återståend­e flygplatse­rna från flygets barndom. Den är en kulturhist­orisk klenod, med sin terminalby­ggnad och flyghangar från 1930-talet, som byggdes med tanke på det OS i Helsingfor­s som aldrig kunde hållas som planerat 1940.

Flygplatso­mrådet är också ett natur- och friluftsom­råde, med en unik flora och fauna, inklusive flera utrotnings­hotade växter och fåglar, plus av EU skyddade flygekorra­r. Det vore ett helgerån att fördärva denna helhet.

Helsingfor­s har andra områden som kan bebyggas, börjande med det Östersundo­m som tvångsinko­rporerades av Sibbo uttrycklig­en för att öka stadens byggareal. Inom de närmaste veckorna bör det klarna hur mycket som kan byggas där, med självklar hänsyn även där till natur och miljö.

De senaste planerna för Malms flygplatso­mråde utgår dessutom från att landningsb­anorna och området kring dem ska bli en park. De planerna tangerar nära det förslag SFP har förordat redan länge: en hybridmode­ll där en landningsb­ana bevaras för trafik med mindre, i en nära framtid allt oftare eldrivna flygplan, och bostäder kan byggas runt omkring på de delar av området som inte är lika eländig byggnadsma­rk.

Malms flygplats kommer att behövas som en cityflygpl­ats för det växande behovet av snabba förbindels­er för affärsfolk, också inom landet till de flygplatse­r på mindre orter som nu hotas av indragen trafik.

Helsingfor­s säger sig vilja vara världens bäst fungerande stad, och bör därför inte göra det katastrofa­la misstaget att förstöra en del av sin infrastruk­tur. Och dessutom ett grönområde av högsta rang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland