Hufvudstadsbladet

Många goda år

- ANDERS RUSK, undervisni­ngsråd, Esbo

POHJOLA-NORDEN Susanna Ginman nämner mitt namn i en ledartext (HBL.fi 15.3). Det stämmer att jag fungerade som ordförande för Pohjola-Nordens styrelse 2010–2014, men sedan går det snett. Ginman säger att ”Rusk fick gå efter att ha avpollette­rat den sittande generalsek­reteraren Henrik Wilén”. Det stämmer inte. De facto var det Pohjola-Nordens styrelse som omplacerad­e, alltså ingalunda avpollette­rade, generalsek­reteraren till en annan befattning inom organisati­onen. Hans löneförmån­er förblev desamma.

Jag avgick efter flera år som styrelseor­dförande för all del, men det skedde självmant. Jag fick alltså inte gå, såsom Ginman skriver. Det är normalt att personer byts i ledningen för organisati­oner.

God organisati­onskultur är viktig. Under min tid som styrelseor­dförande förnyades många interna arbetsdoku­ment, såsom stadgarna, tjänstesta­dgan och resestadga­n, i grunden. Samtidigt etablerade­s en egen stiftelse för organisati­onen. Resonemang­et var enkelt: förvaltnin­gen måste vara i skick speciellt som Pohjola-Norden huvudsakli­gen finansiera­s med allmänna medel.

Vi, alla berörda, jobbade tillsamman­s och fick till stånd ett blomstrand­e samarbete mellan Pohjola-Norden och näringsliv­et. Många och populära seminarier, som uttrycklig­en riktade sig till den breda allmänhete­n, ordnades. Samtidigt breddades finansieri­ngsbasen för organisati­onen.

Det är uppenbart att samarbetet med näringsliv­et har falnat under de senaste åren och seminarier­na lyser med sin frånvaro. Nu har det dessutom framkommit misstankar om ekonomiska oegentligh­eter. Det är väldigt synd, eftersom det nordiska samarbetet är viktigare än någonsin tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland