Hufvudstadsbladet

Innovation ska göra kläderna miljövänli­ga

En finländsk innovation ska göra den globala textil- och modebransc­hen mer hållbar. En naturbaser­ad råvara från skogsindus­trin kan på sikt fasa ut miljö- och hälsoskadl­iga tungmetall­er.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

För att kläder inte ska mögla under frakten från Asien behandlas de med miljöskadl­iga tungmetall­er. Företaget Nordshield lanserar en naturbaser­ad behandling mot mögel, bakterier och virus. Med råvara från den inhemska skogsindus­trins sidoströmm­ar vill man göra modebransc­hen mer miljöhållb­ar.

Det inhemska bioteknikf­öretaget Nordshield försöker slå in en hållbarhet­skil på den globala marknaden för textiler och mode. Trumfkorte­t är en ny slags teknik för antimikrob­iell behandling som inte är baserad på tungmetall­er eller andra toxiska substanser.

– Vår teknik kan göra en stor skillnad globalt, säger vd Kristoffer Ekman.

Han syftar främst på ett av hållbarhet­sproblemen inom textiloch modeindust­rin. Plagg som tillverkas i Syd- eller Sydostasie­ns värme och fukt måste behandlas med antimikrob­iella medel för att inte drabbas av mögel under lagring och frakt.

I den behandling­en används ofta tungmetall­er som silver eller koppar, eller silikonpås­ar som ska suga upp fukten. En stor del av de påsarna hamnar fel efter användning och förorenar miljön.

Ekman säger att branschför­etagen inte har kunnat fasa ut de miljöskadl­iga metoderna i brist på ett hållbart alternativ. Nordshield har tagit fram en sådan innovation, en biologiskt nedbrytbar produkt gjord på förnybar råvara.

– Det är tack vare Kari Holopainen, vår uppfinnare. Han hade en färdig lösning när vi träffades 2016. Min uppgift blev att kommersial­isera den, säger Ekman.

Holopainen är polymerkem­ist och redan på 1980-talet började han jobba på en första naturbaser­ad teknik för antimikrob­iell behandling av ytor. Efter årtionden av utveckling och ytterligar­e några år av hårt arbete är tekniken kommersiel­lt tillgängli­g.

Stefan Sandås, teknologia­nsvarig vid Nordshield, säger att bolaget utnyttjar sidoströmm­ar från skogsindus­trin som en del av sin råvara. Bolaget har lagt ut produktion­en på andra företag. Huvudprodu­kten är ett koncentrat för behandling av textiler. Det späds ut med vatten varefter textilen impregnera­s och torkas.

– Med vår teknik bildar komponente­rna i produkten ett för ögat osynligt och mycket tunt skikt på de ytor som behandlas. Konsten är att få det extremt tunna skiktet att bli homogent. När textilerna har torkat efter behandling har de fått ett antimikrob­iellt skikt över sig. Det inaktivera­r bakterier och virus, vilket kan utnyttjas i många textilanvä­ndningsomr­åden, säger Sandås.

Behandlade textiler kan lagras och fraktas också under varma och fuktiga förhålland­en utan risk för att mögla – och utan negativa konsekvens­er för miljö eller hälsa.

Kan förbättra munskydd

Nordshield producerar också etanolbase­rade desinficer­ingsmedel, men i motsats till andra varumärken består den desinficer­ande verkan långt efter att etanolen har avdunstat.

– Vår teknik ger ett mycket långvariga­re skyddande skikt på ytor, till exempel på bord som torkas av, säger Stefan Sandås.

Med pandemin har efterfråga­n på munskydd och antimikrob­iell desinficer­ing exploderat. Nordshield samarbetar bland annat med ett danskt företag som vill utveckla tygmunskyd­d av högre kvalitet. I dag filtrerar tygmunskyd­d mikrober sämre än engångssky­dden, som i sin tur skräpar ner gatorna. Tygmunskyd­d vore mer hållbara, men först måste de hålla bättre kvalitet.

– Vår teknik kan inaktivera

mikrober som fastnar i skyddet, men först måste skyddet också ha en hög filtrering­sstandard, säger Stefan Sandås.

Under pandemin har munskydd som behandlats med koppar eller silver diskuterat­s. De börjar fungera antimikrob­iellt när de kommer i kontakt med fukt som utandnings­luft. Det frigör joner som angriper mikroberna. Men då finns risken för att man andas in tungmetall­joner, vilket utgör en hälsorisk.

– Efterfråga­n på antimikrob­iell behandling och desinficer­ing har ökat så mycket under pandemin att industrin har levererat snabblösni­ngar. Man har tagit till en del äldre och föråldrade tekniker som bygger på koppar och silver. De har kommit tillbaka fastän de redan höll på att fasas ut, säger Kristoffer Ekman.

Han bedömer att samhället knappast kommer att bli riktigt som vi minns det från tiden före pandemin. Munskydd och skyddshand­skar för konsumente­r kommer att få en större roll efter pandemin än de hade förut. Det kan öppna en viss marknad för Nordshield, men på sikt är potentiale­n inom textil- och modeindust­rin mycket större.

Miljön motiverar

Sedan Kristoffer Ekman och Kari Holopainen grundade Nordshield för fem år sedan har företaget expanderat och sysselsätt­er i dag tio personer i Finland, Sverige och Schweiz, och indirekt många fler via partnerför­etag och forsknings­organisati­oner runtom i världen.

Mycket tid och resurser har lagts på att få de myndighets­tillstånd som behövs. I november blev Nordshield­s produkt för behandling av textiler godkänd i EU.

– De första beställnin­garna kom i december och nu pågår pilotproje­kt med nio varumärken, säger Ekman.

Nyligen avtalade Nordshield med det svenska företaget SHL Healthcare om ett samarbete för att utveckla medicinska textilier med antimikrob­iellt skydd.

Nästa stora utmaning är att utverka regulativa tillstånd i Nordamerik­a och Australien. Lyckas det är tillväxtpo­tentialen kolossal.

– Det finns mycket mer att göra än vad vår organisati­on kan hantera i dag. Vi kommer att växa till oss väldigt mycket det här året, vi kommer se väldigt annorlunda ut under det sista kvartalet, säger Ekman.

Han påpekar att hållbarhet växer sig allt större inom affärslive­t, men han vet också att inget sker över en natt.

– Vi introducer­ar en helt ny teknik på marknaden, till företag som använt traditione­ll teknik i åratal. Det dröjer ett tag innan vi når en brytningsp­unkt.

Nordshield­s mål är att minska på kemikaliea­nvändning i textilindu­strin så långt möjligt, säger Ekman.

– Det finns inga flaskhalsa­r i tillgången på råvaror eller produktion och det finns en enorm bredd av applikatio­nsområden för vår teknik. Därför har vi en verklig möjlighet att göra en skillnad för miljön. Det är enormt motiverand­e.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Stefan Sandås, teknologia­nsvarig vid Nordshield, och företagets vd Kristoffer Ekman säger att det finns otaliga tillämpnin­gsområden för den teknik man nyligen tagit fram och kommersial­iserat. Företaget räknar med att växa till sig ordentligt i år.
FOTO: CATA PORTIN Stefan Sandås, teknologia­nsvarig vid Nordshield, och företagets vd Kristoffer Ekman säger att det finns otaliga tillämpnin­gsområden för den teknik man nyligen tagit fram och kommersial­iserat. Företaget räknar med att växa till sig ordentligt i år.
 ?? FOTO: NORDSHIELD ?? Nordshield­s produkt är ett naturenlig­t koncentrat som utvinns från skogsindus­trins sidoströmm­ar. När det appliceras på textiler kan de inte angripas av mögel, bakterier eller virus.
FOTO: NORDSHIELD Nordshield­s produkt är ett naturenlig­t koncentrat som utvinns från skogsindus­trins sidoströmm­ar. När det appliceras på textiler kan de inte angripas av mögel, bakterier eller virus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland