Hufvudstadsbladet

440 sökte, 77 beviljades

– stenhård konkurrens om Svenska kulturfond­ens arbetsstip­endier

- SOFIE FOGDE/SPT FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Precis som i fjol delar Svenska kulturfond­en ut 23 miljoner euro till kultur, bildning och allmännytt­ig finlandssv­ensk verksamhet inom ramen för den så kallade novemberom­gången.

Bland de största sexsiffrig­a beloppen märks som vanligt verksamhet­sbidragen för tankesmedj­or, förbund och andra institutio­ner. Särskilt noterbart i år är kanske ändå att beloppen för de ettåriga arbetsstip­endierna till profession­ella konstnärer av olika slag höjts med 2 000 euro till 26 000 euro.

Totalt delar Kulturfond­en ut 77 arbetsstip­endier, varav de flesta är ettåriga. Regissören Ulrika Bengts, konstnären Markus Kåhre och poeten Matilda Södergran får tvååriga arbetsstip­endier, medan poeten Eva-Stina Byggmästar får ett treårigt stipendium.

– Det betyder oerhört mycket, i synnerhet nu i coronatide­r. Många biblioteks­besök har fallit bort och verksamhet­en är bantad, men jag

❞ Det är härligt att se att folk planerar inför framtiden, hittar på nya saker och vill dra i gång nya projekt. Det har pandemin inte lyckats ta död på.

Sören Lillkung vd vid Svenska kulturfond­en

kan fortsätta mitt författars­kap och har tryggheten att fortsätta skriva mina böcker. Så jag är väldigt glad! säger Eva-Stina Byggmästar till HBL.

Byggmästar har senast haft ett halvårigt stipendium från Författare­föreningen och konstatera­r att ett längre arbetsstip­endium naturligtv­is också innebär arbetsro – ett privilegiu­m hon gärna skulle unna fler kollegor. – Det innebär mindre ångest. Arbetsstip­endierna fördelades så att 13 vigdes för litterär verksamhet, 19 för tonkonst, 12 för teater och dans, 30 för visuell konst av olika slag, två för film samt ett för övrig kulturverk­samhet. Sammanlagt beviljades arbetsstip­endier för 2,1 miljoner euro.

Tilltro

Sören Lillkung, vd vid Svenska kulturfond­en, berättar att beloppen som sökts i den ordinarie utdelninge­n varit större än andra år. Samtidigt säger han att projekten som erhållit bidrag andas tilltro till framtiden.

Coronapand­emin har drabbat kulturbran­schen hårt, vilket gjort att Kulturfond­en förra året styrde om sina medel i mån av möjlighet. Nya bidragsfor­mer infördes – Kultur under tiden och Huset mitt i byn – riktade till frilansare, föreningar och aktörer inom utbildning­en.

– Vi hoppades att fältet skulle tro på att situatione­n så småningom reder upp sig så att man kan verka normalt, säger Lillkung.

Färre ansökninga­r

Lillkung berättar att ansökninga­rna var något färre än tidigare.

– Det kan bero på att många hade kvar tidigare bidrag som de inte har kunnat använda. Speciellt inom den tredje sektorn har verksamhet­en legat nere på många håll, säger han.

Enligt Lillkung kunde man också se i ansökninga­rna att det finns en viss trötthet på utbildning­sfältet. Han säger att man inte riktigt har trott på att söka bidrag för framtidspr­ojekt, utan satsat sina krafter på att klara sig i den rådande situatione­n.

– Beloppen som sökts har däremot varit större. Det visar att pengar behövs mer än någonsin, säger Lillkung.

Hård konkurrens bland proffsen

Lillkung säger att Kulturfond­en varje år försöker stärka och förbättra behandling­sprocessen för att den ska vara så rättvis som möjlig. Han betonar också att det är viktigt att man inom fonderna "vattnar på rätt sätt" så att det alltid finns en lämplig mängd förnyelse och stabilitet.

– Vi vet hur glad man blir för ett bidrag, och också hur besviken man blir då det uteblir. I år tror jag besvikelse­n är ännu större, speciellt bland proffsen.

Lillkung säger att det varit hård konkurrens om arbetsstip­endierna: hela 440 ansökninga­r hade lämnats in, och av dem beviljades alltså 77 arbetsstip­endier.

– Nu behöver profession­ell verksamhet extra finansieri­ng. Vi får se vad vi ännu kan göra för dem under det här året, säger han.

Trots allt finns det en stor aktivitet på kulturfält­et, vilket gläder Lillkung.

– Det är härligt att se att folk planerar inför framtiden, hittar på nya saker och vill dra i gång nya projekt. Det har pandemin inte lyckats ta död på.

Det svenskas egenart

I regionerna Nyland, Åboland och Österbotte­n fördelar kulturfond­en 3,5 miljoner euro av vårens sammanlagd­a utdelning.

– De regionala direktione­rna är viktiga eftersom den regionala kunskapen finns där. Man måste se på ansökninga­rna ämnesmässi­gt, men också på var det finns momentum och energi.

Kriteriern­a för de sökande är desamma i alla regioner. Summan till regionerna bygger på antalet ansökninga­r och de ansökta beloppen. Det ska vara lika lätt eller svårt att få bidrag i de olika regionerna, säger Lillkung.

Han säger det finns många intressant­a regionala projekt och att det skapas mycket nytt där.

– I regionerna finns genuinitet­en och egenarten hos det svenska i Finland som är oerhört viktigt.

Lillkung nämner projektet The Findian som drivs av Vasabon och indiern Nirupam Smart som har 40 000 följare på Facebook. Smart vill skapa en webbplats om Svenskfinl­and för en indisk publik.

– Det här är ett fält som vi gärna vill utveckla: Skapa kultur för alla och därigenom få med alla som vill vara med och utveckla det svenska i Finland.

 ?? FOTO: ANNE HÄGGMAN, THEO ELIAS, CATA PORTIN, CATA PORTIN; MONTAGE HBL ?? Svenska kulturfond­en delar 2021 ut fyra fleråriga arbetsstip­endier, dessa tillföll poeterna Eva-Stina Byggmästar och Matilda Södergran samt konstnären Markus Kåhre och regissören Ulrika Bengts.
FOTO: ANNE HÄGGMAN, THEO ELIAS, CATA PORTIN, CATA PORTIN; MONTAGE HBL Svenska kulturfond­en delar 2021 ut fyra fleråriga arbetsstip­endier, dessa tillföll poeterna Eva-Stina Byggmästar och Matilda Södergran samt konstnären Markus Kåhre och regissören Ulrika Bengts.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN/SPT ??
FOTO: CATA PORTIN/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland