Hufvudstadsbladet

Astra Zenecas vaccin läggs på hyllan också i Finland

Två fall av blodpropp i hjärnan bakom beslutet – noggrannar­e utredning krävs

- SOFIA WESTERHOLM/SPT nyheter@hbl.fi

Två personer i Finland har fått blodproppa­r i hjärnan efter att ha vaccinerat­s med Astra Zenecas coronavacc­in. Som en försiktigh­etsåtgärd stoppar nu myndighete­rna vaccinet.

Biverkning­arna ska utredas trots att det ännu inte finns bekräftade uppgifter om att vaccinen har en koppling till blodproppa­rna. Det har också Europeiska läkemedels­myndighete­n EMA konstatera­t så sent som i torsdags, men Finland väljer nu att göra som många andra länder och stoppa vaccinen.

– Som en försiktigh­etsåtgärd har vi beslutat att stoppa användning­en under nästa vecka. Under veckan ska vi bedöma läget och utreda det eventuella orsakssamb­andet, säger överläkare Taneli Puumalaine­n på Institutet för hälsa och välfärd.

Sammanlagt har omkring 140 000 personer i Finland vaccinerat­s med Astra Zenecas vaccin.

Innan vaccinerin­garna med Astra Zenecas vaccin återupptas ska man utreda vilka eventuella bieffekter som vaccinet kan orsaka, meddelade hälsomyndi­gheterna under en presskonfe­rens på fredagen.

Institutet för hälsa och välfärd och Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området (Fimea) betonar ändå att det inte finns några bekräftade uppgifter om att vaccinet har en koppling till blodproppa­rna.

– Som en försiktigh­etsåtgärd har vi beslutat att stoppa användning­en under nästa vecka. Under veckan ska vi bedöma läget och utreda det eventuella orsakssamb­andet, säger överläkare­n Taneli Puumalaine­n vid Institutet för hälsa och välfärd.

– Vi utreder saken så fort som möjligt men för tillfället uppskattar vi att vaccinerin­gen med Astra Zenecas vaccin tidigast kan återupptas måndagen den 29 mars.

Puumalaine­n lovar att institutet och Fimea under nästa vecka aktivt kommer att informera om hur utredninge­n fortskride­r.

Fortsatta utredninga­r även på europeisk nivå

I torsdags meddelade Europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA) att det inte finns någon allmän risk för att få blodpropp efter vaccinerin­g med Astra Zeneca och att fördelarna med vaccinet är större än nackdelarn­a.

Liisa Näveri, sektionsch­ef för enheten för läkemedels­säkerhet vid Fimea, säger att undersökni­ngar i Finland har bekräftat detsamma.

Näveri säger att EMA:s undersökni­ng ändå fortsätter eftersom man ännu inte klarlagt om det kan finnas en koppling mellan vaccinet och väldigt sällsynta fall av koagulatio­nsstörning­ar. I de två rapportera­de fallen i Finland kan det vara frågan om koagulatio­nsstörning­ar av den här typen, men frågan utreds fortfarand­e.

Långvarig huvudvärk och blåmärken kan vara symtom

Taneli Puumalaine­n beskriver situatione­n som väldigt beklaglig, men samtidigt anser han inte att de som redan fått Astra Zenecas vaccin har anledning att bli väldigt oroliga.

Sammanlagt har omkring 140 000 personer i Finland vaccinerat­s med Astra Zenecas vaccin.

– Jag skulle inte vara väldigt orolig över den här eventuella och lilla risken. Men om några allvarliga symtom dyker upp efter vaccinerin­g så bör man genast kontakta hälsovårde­n, säger Puumalaine­n.

Eventuella symtom på koagulatio­nsstörning­ar är enligt Puumalaine­n långvarig huvudvärk som förvärras, blödningar eller blåmärken.

Institutet bedömer att pausen inte kommer att påverka Finlands vaccinerin­gstakt nämnvärt, åtminstone inte om den som planerat stannar vid en vecka. Vaccinerin­gen med såväl Pfizers och Biontechs samt Modernas vaccin fortsätter som normalt i Finland. Det mest använda vaccinet i Finland är Pfizers och Biontechs.

En del vaccinatio­nstider kommer att avbokas

Det är ännu oklart hur man ska gå till väga med alla de personer som har bokat tid för att få Astra Zenecas vaccin under nästa vecka.

– Det här har varit ett av våra stora orosmoment. Folk har vaccinatio­nstider bokade, och dessa måste man nu diskutera på nytt med hälsovårde­n. I den mån som andra tillverkar­es vaccin finns till hands så strävar man säkert efter att ändå kunna ge vaccin, men faktum är att en del vaccinatio­nstider också måste avbokas, säger Puumalaine­n.

Han säger att målet är att hälsovårde­n ska meddela de personer som berörs ifall deras vaccinatio­nstid avbokas, flyttas eller om vaccintill­verkaren byts ut.

– Folk måste antagligen också själva, åtminstone under måndag och tisdag, vara i kontakt med hälsovårde­n och utreda frågan. Det här beslutet har fattats endast för några timmar sedan, sade Taneli Puumalaine­n i går vid 17-tiden.

 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? Institutet för hälsa och välfärds överläkare Taneli Puumalaine­n säger att Finland valt att ta det säkra före det osäkra och därför pausas användning­en av Astra Zenecas vaccin.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA Institutet för hälsa och välfärds överläkare Taneli Puumalaine­n säger att Finland valt att ta det säkra före det osäkra och därför pausas användning­en av Astra Zenecas vaccin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland