Hufvudstadsbladet

Finländarn­a fortsätter vara lyckligast i världen

Finland toppar återigen lyckostati­stiken i rapporten World Happiness Report.

- DANN PETTERSSON/HBL-SPT

Finland är det lyckligast­e landet i världen, konstatera­r rapporten World Happiness Report.

Lyckosiffr­an beaktar en rad mätare som ekonomi, socialskyd­d, hälsa, frihet och korruption.

Det är fjärde året i rad som Finland toppar listan. Coronapand­emin präglar årets rapport eftersom den också har undersökt hur pandemin påverkat invånarna i världens länder.

Efter Finland följer Island, Danmark, Schweiz och Nederlände­rna. Nya Zeeland är det enda landet utanför Europa som platsar bland de tio lyckligast­e.

I botten av listan hittas bland annat Afghanista­n, Zimbabwe, Rwanda och Botswana.

Hur nöjda är vi?

Att Finland åter toppar listan är inte särskilt underligt, säger Jennifer De Paola. Hon är socialpsyk­olog och forskar i den finländska lyckan för en doktorsavh­andling vid Helsingfor­s universite­t.

Ett vanligt missförstå­nd är att World Happiness Report skulle utvärdera hur glada vi är. I rapporten undersöks inte hur många personer som har mungiporna uppåt, i stället handlar det om självutvär­dering.

– Cantril ladder heter skalan som används för undersökni­ngen. På den får tillfrågad­e personer utvärdera sin tillvaro på en skala från 0 till 10. Man tänker ofta på positiva känslor men det är inte vad som mäts, det som utvärderas är hur nöjd man är med livet, säger De Paola.

Att Finland toppar listan betyder alltså inte att finländarn­a går omkring och skrattar mest i världen. Det som får landet att år efter år ranka högt är faktorer som förväntad livslängd, social trygghet och låg korruption.

– Om man jämför med mindre utvecklade länder så är det inte så underligt att vi är nöjda i Finland. Vi litar på varandra och har trygghet i välfärdsst­aten. Dessutom skötte Finland svårighete­rna med coronapand­emin bra under förra året, något som bland annat märktes i hur lätt folk kunde börja jobba på distans, säger De Paola.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Efter Finland följer Danmark, Schweiz, Island och Nederlände­rna. Nya Zeeland är det enda landet utanför Europa som platsar bland de tio lyckligast­e.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Efter Finland följer Danmark, Schweiz, Island och Nederlände­rna. Nya Zeeland är det enda landet utanför Europa som platsar bland de tio lyckligast­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland