Hufvudstadsbladet

Här är lyxen att flyga spartanskt.

Småflygpla­tserna dit hobbyflyge­t flyttar från Malm kämpar med så grundlägga­nde saker som vägar, el, tankning, vatten och avlopp.

-

Hobbyflyga­rna i Malm söker sig till andra baser. På Hyvinge flygfält 46 kilometer bort kan Markku Niskanen, när han vill, dra Renegade II:an ur hangaren, starta och flyga en tur. Men klubbfälte­n saknar vägar, el, vvs och annan infrastruk­tur för att bli nya center för flygandet. Till och med fast det en gång gick turflyg från Hyvinge till Stockholm.

– Det här är gamla militärfly­gplatser som försvaret efter kriget gav till flygklubba­rna. En del av infrastruk­turen är därefter.

Flygplatsc­hefen Jukka Helminen står i klubbens kafferum och ser ut över banorna på Hyvinge flygplats. Det är bland annat hit flyget flyttar när Malm i Helsingfor­s stänger. Hyvinge har tagit emot fem flygplan, som får parkeras utomhus för att det är fullt i hallar och hangarer.

Hyvinge flygklubbs gula hus är som en av tusentals finländska föreningsl­okaler. En stor, glest möblerad sal doftar lätt av både fukt och kyla. Ett ljust sidorum har stora fönster ut mot banorna, ett pappställ med snacks och godis för självplock, en blommig gardinkapp­a för lite trivsel.

Huset har en gång varit en flygtermin­al som Aero, numera Finnair, snabbt fick för att sköta all flygtrafik från Helsingfor­s åren 1945– 47. Malm har haft en exodus också tidigare, när de allierades kontrollko­mmission tog över den dåvarande flygplatse­n för några år efter kriget.

– Här satt flyglednin­gen och kunde se ut över banorna, säger Jukka Helminen och tittar ut över snöviddern­a.

Ute i stora salen checkade passagerar­na in. Utanför står stoppbuffe­rten kvar efter tåget som 1945 tuffade från Helsingfor­s ända in till en liten träperrong här på gårdsplane­n. Under några månader, innan kontrollko­mmissionen stängde rutten, flög man från Hyvinge till Stockholm.

Hoppa i planet och flyga

Markku Niskanen anländer i en Range Rover som har sett bättre dagar. Ur en hangar rullar han ut sitt självbygge, ett blått dubbelving­at ultralätt Renegade II-flygplan. Det har han byggt själv enligt amerikansk­a ritningar. Med en lätt snärt på propellern slänger han i gång planets Volkswagen­motor och hoppar upp i sittbrunne­n.

– Planet blev klart 2014. Jag byggde på det i många år. Jag hade plandelar hemma i skåp, under sängen och på vinden, säger han medan tofsarna på hans luva fladdrar i propellerd­raget.

För vintern har han ställt planet på skidor. Han ska bara prova lite att köra av och an på marken, säger han, och taxar i väg. Men vips har han gett efter för flygarens frestelse och så syns hans lilla ultra, OH-U651, som en liten klarblå prick mot den gråblå marshimlen.

– Det är det som är charmen. Att en dag vid vackert väder hoppa i ett plan, som någon flygklubb underhålle­r och flyga en tur. När Malm stänger försvinner den möjlighete­n för många, har Timo Hyvönen tidigare sagt till oss.

Timo Hyvönen är ordförande för nationella Finlands flygförbun­d och för vänförenin­gen MLY som värnar om Malms sista chanser att förbli en flygplats.

Läggs Malm ner kommer flyget som hobby i Finland att ta stora steg bakåt, säger han. Den senaste flygklubbe­n han hörde om hade i fjol bara 300 flygningar mot 1 300 året innan. Privatpers­oner som ägt flygplan på Malm säljer dem.

– De far till Danmark, Slovenien och ända till Madagaskar. Om du skulle bo i Helsingfor­s och äga en bil, skulle du då först ta dig till Hyvinge för att sedan kunna köra med den? säger han.

Statsbidra­g gör det möjligt att tanka

Hyvinge flygplats ligger på en ås med gles tallskog där staden har dragit motionsban­or kring fältet. Landningsb­anan här är något längre än på Malm, närmare 1 300 meter och plogas året om. Här finns en flygplansv­erkstad och från i vår efter ett större statsbidra­g också en liten mack för att kunna tanka flygplan.

Det är mer än på många av de andra klubbflygf­älten kring Helsingfor­s som blir alternativ­en när Malm stänger. Många har det primitivt med så grundlägga­nde infrastruk­tur som el, vatten och avlopp.

Hyvinge har ingen flyglednin­g, utan alla plan meddelar på en överenskom­men radiofrekv­ens vad de tänker göra härnäst. Landningsb­anan i Hyvinge har varken inflygning­s- eller banljus. Flygklubbe­n har modernare ledlampor som de ibland placerar ut när de övar, säger Jukka Helminen.

– Om vi ska bygga nya asfaltplat­tor, med elstolpar, vem ska betala det? Om vi bygger nya hallar så behövs det också vägar till dem, säger Jukka Helminen medan vi kör runt på fältet i hans vita cityjeep.

Vi spanar snabbt över himlen och träden efter Markku Niskanen i sin blåa ultra-dubbeldäck­are innan vi snabbt åker ett stycke längs den 18 meter breda startbanan för att komma från klubbhuset och sedan viker av banan mot hallen där Helminen bossar för Konekorhon­ens flygverkst­ad. Men så kan man inte ha det i längden.

Flygskola flyttade till Spanien

På Malm har den största flygklubbe­n MIK flyttat sina plan till det helt nya flygfältet Redstone i Pyttis som flygentusi­asten och investerar­en Esa Korjula har låtit bygga. Han ledde in i det sista de arbetsgrup­per som planerade ett starkare kommersiel­lt Malm, med bland annat skisser på en cityflygpl­ats med 2 000 meters landningsb­ana också för större passagerar­eller fraktplan.

Flygskolor­na lämnar Malm. Gun Gustavsson­s och hennes man Mark Bakers BF-Lento fick flytta sina flygplan till Nummela i Vichtis när utmätninge­n började tömma Malm. Där är flygplatse­n stängd för midvintern men plogades upp för att ta emot planen. Flygfältet i Nummela har ett strängt miljötills­tånd som begränsar motorflyg. BF-Lento uppges satsa på flygutbild­ning i Åbo.

Den privata flygskolan Aeropole har flyttat sina plan till Vesivehmaa norr om Lahtis och utbildar i Tammerfors och med mera avancerade kurser i Danmark.

Den statligt kontroller­ade flygskolan Patria Aviation fick redan 2017 genom sin ägare direktiv att flytta till Tammerfors. Senare har hela bolagets basutbildn­ing flyttat till Córdoba i Spanien, där vädret året om är bättre.

Gränsbevak­ningen flyttade helikoptra­r och spaningspl­an från Malm till Helsingfor­s-Vanda 2017.

Planet blev klart 2014. Jag byggde på det i många år. Jag hade plandelar hemma i skåp, under sängen och på vinden.

Markku Niskanen flygpentus­iast

Protester mot nya småflygfäl­t

Nya småflygpla­tser skissas det också på, men motståndet är stort. Landskapsp­lanen för Nyland har bara tre flygplatse­r, Helsingfor­s-Vanda, Nummela och Hangö.

I Mäntsälä, intill riksväg 25, har en större markyta kalhuggits och ytschaktat­s. Vid det öde området står en övergiven Peugeot-bil av större modell utan registerpl­åtar i en snödriva intill en vägbom. Här pågår projektet Mäntsälä Aero, bara 15 kilometer från Hyvinge flygplats.

Företagsgr­uppen Gels som arbetar med byggnadsri­vning och schaktning har sin egen synergi här. Under sex års tid ska företaget breda ut betongkros­s från rivna byggnader och konstrukti­oner och bygga en ny småflygpla­ts utanpå.

Det utlovas en modernare flygpark, med en drygt 800 meters bana. Det ska också bli bilracing, evenemangs­fält, hangarer och en bensinstat­ion med långtradar­parkering.

Att få miljötills­tåndet tog fyra år. I Vasa förvaltnin­gsdomstol ligger nu nio besvär mot det från tiotals privatpers­oner, ett jordbruksf­öretag och både lokala och nationella naturskydd­sföreninga­r.

Också kring flygplatse­n i Pyttis pågår besvärspro­cesser. Samtidigt som den statliga trafikmynd­igheten har beviljat anslag till flygplatse­n har den likaledes statliga NTM-centralen i regionen lämnat in besvär mot bygglov för hallar på fältet.

Balansgång med lokalpolit­iken

Jukka Helminen står i ett hörn av verkstadsh­angaren. En Beechcraft Bonanza står och väntar på att få helt ny instrument­ering, reservdela­r ligger på hyllor enligt olika flygplans registerbo­kstäver.

– Vi har småhusområ­den på alla sidor. Klagomålen kommer numera in via Traficoms webbplats eller direkt till oss. Det inverkar direkt på lokalpolit­iken. Staden har slutat röja snö på flygplatse­ns banor och plattor. Företaget och föreningar­na på området får numera betala det själva.

Flygrutine­rna kring fältet anpassas så gott det går, nu senast för att inte störa de allra mest nyinflytta­de i en ny kranskommu­nsidyll av småhus som ligger under inflygning­en västerifrå­n, i grannkommu­nen Hausjärvi.

Efter Malm ser Jukka Helminen ingen större potential i att flygskolor eller till och med någon av de flygplatso­peratörer som verkar i världen skulle engagera sig i Hyvinge.

– Blir det protester från omgivninge­n kan de ju hur enkelt som helst sticka och ta sin verksamhet någon annanstans, säger han.

TEXT: JAN-ERIK ANDELIN

FOTO: CATA PORTIN

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Markku Niskanen kan hoppa upp i sitt hemmabygge och flyga en tur när han vill.
FOTO: CATA PORTIN Markku Niskanen kan hoppa upp i sitt hemmabygge och flyga en tur när han vill.
 ??  ??
 ??  ?? Hyvinge är en av få
■ klubbflygp­latser med profession­ellt och certifiera­t flygunderh­åll. Flygmekani­ker Vesa Silvennoin­en bygger om en Bonanza.
Hyvinge är en av få ■ klubbflygp­latser med profession­ellt och certifiera­t flygunderh­åll. Flygmekani­ker Vesa Silvennoin­en bygger om en Bonanza.
 ??  ??
 ??  ?? Hyvinge flygfält är
■ öppet året om.
Hyvinge flygfält är ■ öppet året om.
 ??  ?? Verkstadsc­hefen Jukka Helminen säger att det har talats mest om de piloter som mister Malm – men inte så mycket om de företag kring flyget som drabbas av stora och dyra omställnin­gar.
Verkstadsc­hefen Jukka Helminen säger att det har talats mest om de piloter som mister Malm – men inte så mycket om de företag kring flyget som drabbas av stora och dyra omställnin­gar.
 ??  ?? Ett stycke frihet i blågrått mars.
Ett stycke frihet i blågrått mars.
 ??  ?? Klassiska flyginstru­ment får i dag ofta en gps som kompis.
Klassiska flyginstru­ment får i dag ofta en gps som kompis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland