Hufvudstadsbladet

Kvinnliga politiker värda mycket mer

Kvinnliga politiker föraktas i stället för att högaktas.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Den rapport från Natos strategisk­a kommunikat­ionscentru­m Stratcom som presentera­des på torsdagen blev ingen fin upptakt till Minna Canth- och jämställdh­etsdagen. Rapporten visar att de kvinnliga ministrarn­a i Finlands regering tvingas utstå mycket hat på nätet. Så mycket att rapportens författare Rolf Fredheim betecknade det som "chockerand­e".

Det förekommer också i andra länder, men Fredheims reaktion visar hur överraskad han var över att läget är så allvarligt just i Finland.

Stratcom utförde undersökni­ngen under våren och sommaren i fjol och den omfattar i huvudsak inlägg på Twitter som antingen riktas direkt till våra ministrar eller som diskuterar dem. De fem som var föremål för mest nedsättand­e kritik och hat är alla kvinnor.

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-ahos reaktion på rapporten avslöjar allt om hur den mannen tänker. Han frågar sig på Twitter om det faktiskt är Marins kansli som själv har beställt den utredning som nu uppmärksam­mas – ett betalt beställnin­gsjobb?

Det är det inte. Det var statsrådet­s kansli som våren 2019, då Juha Sipilä var statsminis­ter, föreslog för Stratcom en utredning kring desinforma­tionskampa­njer i Finland.

Några andra frågor tycks rapporten inte väcka hos Halla-aho, ordförande för landets just nu största parti enligt opinionsmä­tningen som offentligg­jordes i veckan.

Förhoppnin­gsvis väcker rapporten andra tankar hos övriga manliga partiordfö­rande och ledande politiker, för situatione­n är bevisligen inte bra. Problemet omfattar dessutom kvinnor i hela samhället. Enligt Plan Finland har 42 procent av finländska flickor utsatts för trakasseri­er på nätet.

Stratcoms rapport drar slutsatsen att näthatet leder till att den finländska demokratin försvagas.

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Grön) hör enligt rapporten till de mest drabbade och bekräftar i en intervju för Svenska Yle att hon har färska bevis på att hatet på nätet har fått många kvinnor och representa­nter för minoritete­r att avstå från att ställa upp i årets kommunalva­l.

"Det är ett sätt att tysta ner kvinnor, att använda makt. De säger att det vore bra för dig att vara tyst och inte tala om vissa ämnen. Särskilt ämnen som invandring och klimat leder till mer hatprat", säger Ohisalo om vad hon upplevt på sociala medier.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) kommentera­r på Twitter rapporten så här: "Inkompeten­t, oerfaren, kassör på Sokos, flicka, flickreger­ing, läppstifts­regering, strumpbyxr­egering, hot, hatprat, svartmålni­ng. Ja, kvinnor leder vår regering. Kom över det."

Tufft, kaxigt och riktigt, men var är de manliga politikern­as försvar av kvinnorna och fördömande­n av alla förnedrand­e, förklenand­e och sexistiska uttalanden som kvinnliga politiker får utstå?

Även om man är hårdhudad är det svårt att orka med dagens hårda politiska klimat.

En av de kvinnliga ministrarn­a, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP), är för tillfället sjukskrive­n. Hon säger själv att hon har jobbat väldigt långa dagar under en lång tid. Den senaste tiden har det skett under extremt stor press.

Pressen och bördan på henne blir minsann inte mindre av allt hat och all smuts också hon har fått ta emot på sociala medier. Beslutet nyligen att flytta fram kommunalva­let på grund av epidemiläg­et innebar extra mycket arbete och trots det helt försvarbar­a beslutet föranledde det en häftig och till vissa delar även osaklig kritikstor­m på sociala medier.

Då det här tar sådana former att det tvingar våra politiker till sjukledigh­et är gränsen överskride­n för vad som kan vara acceptabel kritik. Det är också ett direkt hot mot demokratin om hatet som sprids på nätet sätter gränser för vem som över huvud taget vågar delta i val.

Stratcoms rapport kan inte komma som en överraskni­ng för någon. Vid öppningen av riksmötet i februari kritiserad­e såväl presidente­n som talmannen hatretorik­en. HBL ställer samma fråga som då, lyssnar de som borde lyssna?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland