Hufvudstadsbladet

Finlands Bank tror på tillväxt i ny prognos

Trots försämrat pandemiläg­e förutspår Finlands Bank nu en snabbbare ekonomisk tillväxt än i prognosen i december. Men det bygger på att samhället kan öppnas.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Finlands Bank förutspår att Finlands ekonomi växer med 2,6 procent under 2021. Det här är ljusare siffror än vad centralban­ken trodde ännu i december – och det trots ett försämrat pandemiläg­e.

"En successiv avveckling av restriktio­nerna, om ock långsammar­e än väntat, samt framstegen med vaccinerin­garna och det kraftiga ekonomisk-politiska stödet har fått förväntnin­garna om en snabbare återhämtni­ng att stiga", skriver Finlands Bank i ett pressmedde­lande.

Det finns ändå brasklappa­r. Prognosen bygger på antagandet att samhället kan öppnas upp och på att tillväxten kommer i gång i och med att fler har vaccinerat­s.

Motorn i den ekonomiska tillväxten är den privata konsumtion­en. Den väntas få fart under året, även om coronaläge­t fortfarand­e dämpar den.

Under 2020 sjönk sysselsätt­ningsgrade­n med en knapp procentenh­et till 71,5 procent. Under 2022 räknar Finlands Bank med att den stiger tillbaka till nivån före pandemin. Det är främst jobb inom servicebra­nschen som har drabbats.

Längre fram förutspår Finlands Bank att tillväxten 2022 blir 2,7 procent, och att den saktar av 2023 – det här på grund av att befolkning­en i arbetsför ålder minskar och tillväxten i produktivi­teten är svag.

Prognosen är en så kallad interimspr­ognos som Finlands Bank ger två gånger per år, vid sidan av mer omfattande prognoser i juni och december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland