Hufvudstadsbladet

Sexualrådg­ivare utbildas på svenska

Coronaepid­emin har enligt sexualtera­peut Patricia Thesleff lett till ett ökat behov av rådgivning och terapi i sexualrela­terade frågor. Om ett år kan 14 nya sexualrådg­ivare erbjuda svensksprå­kig hjälp.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

För första gången någonsin utbildas nu en grupp sexualrådg­ivare på svenska i Finland. Utbildning­en startade förra veckan och om ett år ska Svenskfinl­and få 14 nya sexualrådg­ivare som kan bistå såväl individer som par med sin expertis.

Arrangör för utbildning­en är Sexpo-stiftelsen och som utbildning­sansvariga fungerar sexualtera­peuterna Patricia Thesleff och Anna Kolster-Weckström.

– För den svensksprå­kiga sexualrådg­ivningen i Finland tar vi nu ett jättekliv framåt. Självfalle­t finns det svensksprå­kiga rådgivare redan nu som studerat på finska, men genom att utbilda på svenska möjliggör vi för många fler att ta del av utbildning­en, säger Thesleff.

– För många inom gruppen har språket varit ett hinder som gjort att man i åratal velat utbilda sig men inte haft möjlighet att göra det i sitt eget hemland.

Sexpo gjorde ett försök att starta en svensksprå­kig sexualrådg­ivarutbild­ning redan för omkring sju år sedan. Försöket misslyckad­es ändå eftersom man inte fick tillräckli­gt många deltagare. Den här gången lyckades man samla en tillräckli­gt stor grupp för att kunna genomföra en virtuell utbildning. Bland deltagarna finns studerande från hela Svenskfinl­and, från Åland till Österbotte­n.

Efter den ettåriga utbildning­en kan deltagarna titulera sig sexualrådg­ivare. Skillnaden mellan sexualrådg­ivare och sexualtera­peuter är att de senare har studerat längre.

– Sexualrådg­ivare är grundutbil­dningen som alla går, säger Thesleff .

För klientens del är den största skillnaden vanligtvis under hur lång tid man träffar den sakkunniga. En rådgivare träffar man vanligtvis upp till fem gånger, medan sessionern­a med en terapeut ofta går mer in på djupet och därmed pågår under en längre tidsperiod.

Finns det ett behov av alla 14 sexualrådg­ivare och deras expertis? – Verkligen, speciellt nu i epidemitid­er. Coronan belastar både individer och par, och det ser vi väldigt tydligt inom både den rådgivning och den terapi vi erbjuder. Köerna växer och folk mår allt sämre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland