Hufvudstadsbladet

Lärarutbil­dningen – en evighetsfr­åga

- HENRICA BARGUM Helsingfor­s

LÄRARUTBIL­DNING I HBL (11.3) kan vi läsa att Utbildning­sstyrelsen­s rapport om lärarsitua­tionen i Svenskfinl­and är klar. Man har kommit till det föga överraskan­de resultatet att det råder stor brist på behörig personal i de svenska skolorna i södra Finland.

Jag var aktiv inom skolpoliti­ken i ett drygt kvartsseke­l, fram till för cirka tio år sedan. Under den tiden gjordes ett flertal undersökni­ngar och analyser, både regionalt och nationellt. Samtliga visade att det råder stor brist på behörig personal i de svenska skolorna i södra Finland. Ändå kvarstår alltså problemet, och en delorsak är revirtänka­ndet inom högskolese­ktorn.

Utbildning­sstyrelsen­s senaste undersökni­ng har gjorts av Gun Oker-Blom, som bland annat efterlyser ett utökat samarbete mellan Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t för att avhjälpa situatione­n. Det samarbetet har många generation­er hunnit efterlysa, utan nämnvärd framgång.

Efter segdragen kamp lyckades man för några år sedan få till stånd en svensksprå­kig klasslärar­utbildning vid Helsingfor­s universite­t, utan den medverkan från Åbo Akademi som man hoppats på. Men den kvoten räcker inte. Skolorna i Helsingfor­sregionen fortsätter att slåss om behöriga lärare, rektorerna lägger varje år ett nästintill omöjligt pussel för att skolåret ska fungera, eleverna får finna sig i att ofta byta lärare och att undervisas av personal som saknar formell kompetens. Hur har vi råd att slösa bort våra barns skolår på det sättet, år efter år, decennium efter decennium?

Visst är det bra att tidningarn­a nu skriver om problemet och påminner om att något borde göras. Lite tragikomis­kt blir det ändå när det plötsligt serveras som en stor nyhet.

Ännu mera absurd blir situatione­n när man sedan (HBL 16.3) läser en intervju med Fritjof Sahlström, dekan för pedagogisk­a fakulteten vid Åbo Akademi. Där berättar han stolt om Åbo Akademis planer för utökad klasslärar­utbildning – men inte i Finland, utan i Sverige och småningom i hela Norden! Det kommer enligt Sahlström att kosta många miljoner och man räknar med statlig delfinansi­ering. Ska Finland alltså med statliga medel sörja för att elever i Sverige, Norge och Danmark får kompetent undervisni­ng medan våra egna elever fortsätter att hanka sig fram i en underbeman­nad skolsektor?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland