Hufvudstadsbladet

Den slutliga kalkylen över plus och minus i Syrien kan vi inte ens ana

- ERNST NYBERG Åbo

SYRIEN I HBL (15.3) berörs situatione­n i Syrien. Artikeln börjar med orden "Din tur doktorn". De orden kom ursprungli­gen från Hillary Clinton som då, 2011, var USA:s utrikesmin­ister. I euforin under den "arabiska våren", då man bland annat fått Egyptens Hosni Mubarak avsatt och Libyens Muammar Gaddafi misshandla­d till döds, vände sig Clinton till opposition­en i Syrien med uppmaninge­n "now it is your turn" – att göra sig av med Bashar al-Assad.

I det skedet rådde i Syrien någorlunda ordnade förhålland­en och inga flyktingsk­aror vällde ut över gränserna till grannlände­rna. Opposition­en, som var splittrad i många olika fraktioner, tolkade Clintons uppmaning så att om de bara sätter i gång så kommer USA till hjälp, vilket ju hade skett i många andra länder. I Syrien ingrep inte USA militärt, men opposition­en fortsatte sina försök att störta al-Assad. Och vad borde han och ledningen för landet då ha gjort – lagt sig ner för den splittrade opposition­en och se landet upplösas i kaos som i Egypten, Irak och Libyen – eller försöka upprätthål­la någon form av ordning och en fungerande administra­tion?

Bashar al-Assad valde det senare alternativ­et. I en situation då många olika parter skjuter på varandra uppstår det dödsoffer. Den som skjuter anser sig göra rätt. Den som blir beskjuten anser sig vara offer för skyttens ondska. Ögonläkare­n Bashar al-Assad fick epitetet grym diktator. Vi här i världen utanför fick några miljoner syriska flyktingar. Den slutliga lösningen och den slutliga kalkylen som kunde visa om det "lönade sig" att kriga kan vi inte ens ana.

En enbent kvinna med två barn, som i tv intervjuad­es sittande bland ruinerna i en sönderbomb­ad stad, sade uppgivet "före kriget hade vi allt". Att det var si och så med demokratin och yttrandefr­iheten kändes kanske inte så viktigt för henne, varken då för tio år sedan och ännu mindre nu.

❞ I en situation då många olika parter skjuter på varandra uppstår det dödsoffer. Den som skjuter anser sig göra rätt. Den som blir beskjuten anser sig vara offer för skyttens ondska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland