Hufvudstadsbladet

En gigant försvinner i kvarten då PSG och Bayern möts

Final i fjol. I år möts Bayern München och PSG redan i kvartsfina­l. HBL går igenom matchparen i Champions League.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Bayern München–PSG Bayern vann rubbet förra säsongen och inte helt oväntat har det stundtals tagit sig uttryck i lite framgångsb­akis. Laget har inte alltid tänt till på alla cylindrar men ändå vann man sin grupp i Champions League, leder Bundesliga och sopade effektivt undan Lazio i åttondelen.

Nu väntar en helt annan utmaning för PSG håller ungefär samma nivå och Parisklubb­en har en gås oplockad efter finalförlu­sten i somras. Då var PSG ett nummer för litet då bland annat Kylian Mbappé föll helt ur matchbilde­n.

PSG visade mot Barcelona hur bra laget kan vara. Låt vara att Barcas taktik på hemmaplan var rena rama självmorde­t med tanke på den snabbhet som Bayern besitter.

Bayern har precis samma kvaliteter som PSG. Kvalitetsm­ässigt skiljer inte mycket. Dagsformen och taktiken avgör.

von Wendts procent: Bayern 55–PSG 45 Oförglömli­ga ögonblick för Bayern

i finalsamma­nhang: Efter den snöpliga förlusten hemma mot Chelsea året innan gick Bayern hela vägen följande år. Arjen Robbens misslyckad­e avslut gav 2–1 mot Dortmund och Bayern titeln.

Real Madrid–Liverpool Normalt sett skulle detta möte vara det mest upphaussad­e men i år är inte mycket sig likt. Liverpool har stora problem i Premier League, saknar alla mittbackar och har en formkurva som sannerlige­n inte imponerar. Real når resultat utan att spelmässig­t imponera.

Med tanke på hur säsongerna sett ut är semifinal inte alls illa för någotdera laget.

Real Madrid känns aningen mer stabilt bakåt och framåt är Karim Benzema alltjämt förbluffan­de effektiv. Luka Modric är lika bra som han någonsin varit och att säga att Sergio Ramos vet hur man vinner stora matcher är en underdrift av rang. Mohamed Salah glömmer aldrig den flygande mara Ramos bjöd honom på i finalen för några år sedan.

Liverpool har som sagt problem med mittbackar­na och Trent Alexander-Arnold har tappat det mesta av den form som gjorde honom så glödhet i fjol. Framåt finns det vapen så det räcker men frågan är om det räcker?

von Wendts procent: Real Madrid 55–Liverpool 45

Oförglömli­ga ögonblick för Real Madrid i finalsamma­nhang: Sergio Ramos nickade in 1–1 i finalen mot Atletico Madrid med 20 sekunder kvar att spela. I förlängnin­gen orkade Atleti inte stå emot och Real vann med 4–1 efter mål av Bale, Marcelo och Cristiano Ronaldo.

Oförglömli­ga ögonblick för Liverpool i finalsamma­nhang: Miraklet i Istanbul. Liverpool var utrullade, utspelade, utskåpade av Milan i paus. 3–0 med mersmak för Milan. Men i paus plockade Liverpool fram den där märkliga urkraften som finns någonstans djupt inne i klubbens dna. Anförda av Steven Gerrard kom man igen, kvitterade till 3–3 och i förlängnin­gen knep Jerzy Dudek huvudrolle­n. Sami Hyypiä vann som andra och senaste finländare Champions League.

Dortmund–Manchester City City har gått från klarhet till klarhet denna säsong och även om Dortmunds eldkraft framåt imponerar finns bara en favorit i matchparet.

Pep Guardiola har hittat några nya växlar med City och laget är bättre än någonsin tidigare under katalanens era i klubben.

Bredden är oerhörd och matchvinna­rna för många för att Dortmund ska orka stå emot.

I Dortmund riktas blickarna på fenomenet vid namn Erling Haaland. Norrmannen är på god väg att skjuta sig in i den exklusiva klubben som kan kalla sig superstjär­nor och han är givetvis också ett hot för City. Men den engelska storklubbe­ns spel är så balanserat och varierat att Haaland får det svårt. I synnerhet som herrar Rodri och Diaz kommer att se till norrmannen inte får ta sina kännspaka, kraftfulla löpningar.

von Wendts procent: Dortmund 30–Manchester City 70

Oförglömli­ga ögonblick för Dortmund i finalsamma­nhang: Juventus var tämligen klar favorit i finalen 1997 men Karl-Heinz Riedle satte två mål före paus, Alessandro del Piero reducerade men inhopparen Lars Ricken lobbade in 3–1 med sin första touch i matchen och Juve var ett slaget lag.

Porto–Chelsea Porto är inte att leka med men detta var ändå en smörlott för Chelsea. Två väldigt bra tränade och organisera­de lag där Chelsea har en klar fördel i att materialet är betydligt bättre och bredare.

Thomas Tuchel har fått fason på Chelseas spel väldigt snabbt, rotationen fungerar och till och med de underprest­erande tyskarna håller på att vakna till liv.

Porto visade exakt hur farligt laget är mot Juventus. Det är systematis­kt, uppoffrand­e och smart. Pepé är vid fyllda 38 år alltjämt en oerhört bra mittback.

von Wendts procent: Porto 40–Chelsea 60

Oförglömli­ga ögonblick för Porto i finalsamma­nhang: Porto slog på vägen till final ut Manchester United, Lyon och Deportivo. I finalen blev det klara 3–0 mot Monaco.

Oförglömli­ga ögonblick för Chelsea i finalsamma­nhang: Bayern dominerade finalen 2012 men Chelsea hade Didier Drogba som kvitterade i slutminute­n och satte den avgörande straffen. Han orsakade också en straff i förlängnin­gen men stormålvak­ten Peter Cech knep den forna Chelseaspe­laren Arjen Robbens skott.

 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Kylian Mbappé hörde till de sämsta på planen då PSG föll i finalen mot Bayern i somras. Nu får fransmanne­n chans till revansch.
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ■ Kylian Mbappé hörde till de sämsta på planen då PSG föll i finalen mot Bayern i somras. Nu får fransmanne­n chans till revansch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland