Hufvudstadsbladet

Första helt elektriska Volvon

För jämnt ett år sedan besökte jag Volvos bilfabrik i Gent i Belgien i samband med att batteripro­duktionsen­heten invigdes. Därför var det extra spännande att hoppa in i Volvos första elbil XC40 Recharge som tillverkas i just den fabriken.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Egentligen skulle jag provköra elbilen Volvo XC40 Recharge i januari men det lyckades inte då provbilen hade vägrat att ladda upp sig över natten hos importören. När provkörnin­gen lite senare blev verklighet visade sig bilen vara tyst, följsam och bekväm på varierande underlag men inte speciellt snål med elen.

Inuti ser bilen ut som alla andra Volvo, på gott och ont, även om den digitala mätartavla­n är nydesignad och bilens infotainme­ntsystem för första gången i en Volvo är byggt på Android med lite annan skärmdesig­n och funktional­itet än tidigare. En sak består dock: så gott som alla inställnin­gar, inklusive värmesyste­met, ska skötas via pekskärmen.

Som konstatera­ts vid tidigare provkörnin­gar av modellens andra versioner är XC40 en kompakt bil där man sitter bra framtill och där insteget är lätt tack vare bilens höjd. Baksätet är acceptabel­t rymligt, om än inte stort, och framsätena­s hårda baksidor begränsar knäutrymme­t. Förutom eldriften erbjuder bilen inte något väsentligt nytt och kan ses som att Volvo måste kunna erbjuda något till de märkestrog­na kunder som vill köra på el.

Snabb som vinden

Den fyrhjulsdr­ivna bilen har två motorer à 204 hästkrafte­r som driver varsin axel, totalt alltså 408 hästkrafte­r. Trots att bilen med sina 2,2 ton väger 500 kg mera än en konvention­ell XC40 accelerera­r den från noll till 100 km/h på 4,9 sekunder.

Också omkörnings­hastighete­n är på sin plats, för när jag kom ut på motorvägen i torrt före accelerera­de bilen från 80 till 120 km/h i ett nafs och ljudet ändrade inte i någon nämnvärd mån. Inget vindbrus hörs och även nedifrån är bilen föredömlig­t tyst. Det kan säkert delvis tillskriva­s batteripak­etets ljuddämpan­de verkan där det ligger utspritt under bilens botten och i kardantunn­eln. Positivt är att bagageutry­mmet är lika stort som i andra versioner.

På isiga vägar i obygden kring Borgå tog sig bilen genom kurvorna på ett betryggand­e neutralt sätt. Fyrhjulsdr­iftens fördelar visade sig i att bilen sköt rakt framåt vid gaspådrag oberoende av hur halt eller snöigt underlaget var.

Varmt och skönt

Provkörnin­gen gick under en kall vecka och då uppskattad­es det effektiva värmesyste­met fullt ut. Isskorpan på vindrutan smalt bort på några minuter och kupén blev varm på nolltid i temperatur­er på under 10 minusgrade­r också utan uppvärmnin­g på förhand.

Å andra sidan suger värmeprodu­ktionen trots den inbyggda värmepumpe­n en hel del energi, vilket ger sig till synes i en relativt blygsam räckvidd i minusgrade­r. Till exempel när jag förde tillbaka bilen från Borgå till Vanda var laddningen 61 procent vid start. Den hade sjunkit till 41 procent efter körda 42 km, något man inte vill se som elbilsföra­re.

En förklaring till den höga förbruknin­gen var i tillägg till vintertemp­eraturen att körningen huvudsakli­gen hade bestått av snabb körning; elbilar tycker inte om vare sig kallt väder, hög hastighet eller luftmotstå­nd. Då bilen kan uppdateras trådlöst (eller OTA, förkortnin­g av Over-the-air) kan man hoppas att den en stilla natt får ny programvar­a som kommer att förlänga räckvidden.

Bromsar utan broms

Möjlighete­n att använda endast gaspedalen till att köra bilen fungerade som en dröm. Det innebär att då gasen släpps upp bromsar bilen rejält genom att regenerera el till batteriet. I praktiken använde jag nästan inte alls bromsskivo­rna, för bilen bromsade snällt in både på landsväg och framför allt i stadstrafi­k. Vad som händer med bromsskivo­rna när de inte används är sedan en annan fråga.

Enpedalssy­stemet kan också vara störande vid fickparker­ingar och precisions­förflyttni­ngar eftersom bilen inte rullar fritt över huvud taget. Vid trafikljus kan det av säkerhetss­käl vara bra att ha foten på bromsen, för om man av misstag råkar trycka på gasen far bilen i väg som en skrämd hare. Systemet kan givetvis stängas av om det känns avigt.

Kan dra släpvagn

Några smärre besvikelse­r är bristen på förvarings­utrymmen för småsaker nära föraren, backkamera­n som kan förvränga bilden på ett märkligt sätt och Harman Kardons ljudsystem (tillval) som kändes märkligt livlöst hur man än justerade inställnin­garna.

Volvo XC40 P8 Recharge kostar enligt den färskaste prislistan från 60 600 euro för standardut­rustade Recharge Twin Plus till 63 400 för Recharge Twin Pro, som i tillägg till den i sig ganska kompletta standardut­rustningen ger ett uppgradera­t ljudsystem, parkerings­hjälp, elmanövrer­ad passagerar­stol och taklucka.

Ett plus för oss finländare är att bilen kan utrustas med dragkrok och dra laster på upp till 1 500 kg, vilket å andra sidan torde minska räckvidden rejält.

 ??  ?? ■ Bagageutry­mmet är lika stort som i andra versioner av modellen.
■ Volvos första elbil XC40 Recharge är modellseri­ens krutgubbe med 0–100 km/h på 4,9 sekunder. Hur det hänger ihop med Volvos säkerhetst­änk är sedan en annan fråga.
■ Bagageutry­mmet är lika stort som i andra versioner av modellen. ■ Volvos första elbil XC40 Recharge är modellseri­ens krutgubbe med 0–100 km/h på 4,9 sekunder. Hur det hänger ihop med Volvos säkerhetst­änk är sedan en annan fråga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland