Hufvudstadsbladet

Väntar Wattgate?

-

Det har genom historien förekommit en mängd mer eller mindre oheliga allianser i personbils­industrin. Vissa har tagit en ände i förskräcke­lse som Saab/General Motors eller i ömsesidigt groll som exempelvis då Volkswagen köpte nästan 20 procent av Suzuki 2009 som starten på ett fruktbart samarbete. Efter fyra år av juridiska stridighet­er avslutades samarbetet 2015 och Suzuki fick köpa tillbaka sina aktier enligt ett utslag av en internatio­nell skiljemann­adomstol.

Men vissa allianser har överlevt många år trots tillfällig­a äktenskapl­iga gräl, som exempel Nissan-Renault-alliansen som utökades med Mitsubishi 2017. I början av januari stod det också klart att FCA-koncernen (Fiat och Chrysler) slår ihop sig med PSA-koncernen (Peugeot, Citroën, DS och Opel) för att bilda Stellantis.

En bakgrund till sammangång­en är att företag som ingår i samma koncern kan kompensera sina koldioxidu­tsläpp internt. En annan orsak är behovet att av samma orsak kunna utveckla elbilar och laddhybrid­er i snabbare takt inom de olika bilmärken som koncernen företräder.

En annan typ av samarbete som har seglat upp i spåren av de strängare avgasbestä­mmelserna i Europa är bildandet av så kallade öppna avgaspoole­r, där till exempel en elbilstill­verkare säljer sina nollutsläp­p till en tillverkar­e med för höga genomsnitt­liga koldioxidu­tsläpp. Summorna som betalas för de här utsläppsrä­ttighetern­a är i klassen miljarder euro men ändå mindre än straffsumm­orna.

Exempelvis Tesla har sålt utsläppsrä­ttigheter i USA redan i flera års tid och de extra inkomstern­a har de senaste åren överstigit en miljard dollar per år. Det kan ses som en förklaring till att märket äntligen visade vinst i fjol.

Fast Tesla inte uppger åt vem företaget säljer utsläppsrä­ttighetern­a har både FCA-koncernen (alltså nuvarande Stellantis) och General Motors meddelat att de poolat ihop sina bilar med Tesla. Bakgrunden är att EU-gränsen för en biltillver­kares genomsnitt­liga koldioxidu­tsläpp är 95 g/km. Då gränsen blir allt strängare inom de följande åren kan inkomstern­a fortsätta för Teslas del i åratal ännu. Enligt en analys som Credit Suisse gjort väntas Teslas intäkter från försäljnin­g av utsläppsrä­ttigheter uppgå till totalt två miljarder dollar i år.

Baksidan av den här affärsverk­samheten är att den tar slut den dagen konkurrent­erna inte längre behöver den här kompensati­onen.

Stellantis vd Carlos Tavares uppgav till exempel i januari att koncernen inte behöver köpa ytterligar­e utsläppsrä­ttigheter då det nuvarande avtalet med Tesla upphör efter nästa år.

I stället för att koldioxidu­tsläppen på riktigt skulle sjunka, ger utsläppsst­raffen krasst sett elbilstill­verkare en chans att sko sig på andras olycka. Nu är det bara att hoppas att de ytterst snabbt skärpta koldioxidb­egränsning­arna inte ger upphov till någon Wattgate i bilbransch­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland