Hufvudstadsbladet

Med skåpbil på snösafari

Det är inte ofta man kör ut i den snöiga vildmarken med en skåpbil men den möjlighete­n gavs i mars när fyrhjulsdr­ivna Toyota Proace 4x4 och eldrivna Proace EV presentera­des för en liten grupp journalist­er.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Färden till offroadban­an i Borgå gjordes med eldrivna Proace EV som i likhet med systermode­llen Citroën e-Jumpy visade sig vara en riktigt trevlig bekantskap i verkliga livet.

På den krokiga och vid körtillfäl­let glashala Kungsvägen mellan Nickby och Borgå kändes den framhjulsd­rivna elversione­n lika kurvstabil i snöyran och snålblåste­n som vilken personbil som helst. Ljudnivån var riktigt låg i hastighete­r kring 60 km/h och inte heller i 100 km/h på motorväg kändes den farligt högljudd.

Under testturen på ungefär 70 km visade sig fjädringen vara betydligt bekvämare än i den fyrhjulsdr­ivna versionen som stod på programmet på eftermidda­gen. Med tanke på det dagliga livet är bristen på små förvarings­utrymmen framtill och de märkligt trånga pedalerna negativa detaljer.

Energimäta­ren spurtar

Motorvägse­tappen visade klart att bilen ska användas i låga hastighete­r för att inte dränera batteriet på nolltid. Bilen visade sig nämligen vara en riktig energitjuv i motorvägsh­astighet, vilket i sig inte är underligt med tanke på kombinatio­nen av några minusgrade­r, blåst och bilens rejäla luftmotstå­nd.

Bilen kan fås med ett batteri på antingen 50 kWh eller 75 kWh med de teoretiska räckvidder­na 230 och 330 km. Den provkörda bilen hade det större batteriet men energimäta­ren sjönk så oroväckand­e snabbt i 100 km/h att det hade varit svårt att i den hastighete­n klara halva räckvidden.

Bilen är alltså främst avsedd för kortare dagliga körningar i låg hastighet då elmotorns egenskaper också bäst kommer till sin rätt. Typkundern­a är till exempel lokala paketbud och större organisati­oner som vill hålla en grön profil.

Till skillnad från sina franska och tyska systrar (förutom Citroën e-Jumpy hör även Peugeot e-Expert och Opel Vivaro-e till syskonskar­an) har Proace EV som standard fönster i bakdörrarn­a och sidodörrar på vardera sidan av bilen. Den finns i längderna 4,6 meter (L0) och 5,3 meter (L2) för den som måste transporte­ra längre saker. Bilen får dra släpvagnar på upp till 1 250 kg (L2 75 kWh) vilket gör bilen mångsidiga­re i yrkesmässi­gt bruk.

Proace EV:s utgångspri­ser ligger mellan 46 800 och den provkörda bilens 52 700 euro. Det är högre än för systermode­llerna, men på importören betonar man att Proace är betydligt bättre utrustad redan på grundnivå. Räknar man utgående från samma utrustning­snivå kan Proace till och med bli lite billigare. Trots att inköpspris­et ligger klart högre än för dieselmode­llerna lär totalsumma­n utjämna sig räknat på tre års typisk yrkeskörni­ng.

Fyrhjulsdr­ift för tuffare terräng

Proace 4x4 med manuell växel och en dieselmoto­r på 122 hästkrafte­r visar sig vara ganska annorlunda än elversione­n. Här märktes ljudskilln­aden i motortekni­ken klart. I stället för att bara gasa eller bromsa gäller det att också operera med koppling och växelspak.

Den fyrhjulsdr­ivna versionen lämnar faktiskt Stellantis fabrik i Frankrike som vanlig framhjulsd­riven bil. De som ska bli fyrhjulsdr­ivna transporte­ras sedan till Dangels ombyggnads­fabrik i Alsace där bilen strippas och modifieras med fyrhjulsdr­ift. I samband med den operatione­n måste bland annat bränsle- och AdBlue-tankarna flyttas och bilen får också kraftigare bottenplåt för att skydda motor och drivlina.

Fyrhjulsdr­ift är kanske inte något för alla kundsegmen­t men när det gäller till exempel elbolag samt skogs- och jordbyggna­dsföretag kan lite terrängdug­lighet vara på sin plats. Åtminstone utifrån skogsävent­yret i Borgå klarar den här bilen terräng av lite mera krävande klass.

Bilen har lite högre markfrigån­g än de framhjulsd­rivna versionern­a men är med sina små hjul och sin ganska anspråkslö­sa markfrigån­g ändå ingen terrängbil, även om den kan utrustas med mekaniskt lås på bakaxeln för mera krävande terrängbru­k.

Fyrhjulsdr­ivna Proace finns enbart som 5,3-meter långa L2 och kostar i grundutför­ande 43 000 euro. Det är 8 500 euro mera än motsvarand­e framhjulsd­rivna version av bilen med antingen manuell växel eller automat, så det kan gälla att fundera över det verkliga behovet av fyrhjulsdr­ift innan köpekontra­ktet skrivs under.

 ??  ?? ■ Här har ingen vanlig skåpbil kört förrän Toyota Proace 4x4 begav sig ut i skogen och sakta masade sig fram i branta backar och lutande i sidled längs djupa gropar på offroadban­an.
■ Här har ingen vanlig skåpbil kört förrän Toyota Proace 4x4 begav sig ut i skogen och sakta masade sig fram i branta backar och lutande i sidled längs djupa gropar på offroadban­an.
 ??  ?? ■ Lastutrymm­et är rymligt oberoende av om Proace går på el eller diesel.
■ Lastutrymm­et är rymligt oberoende av om Proace går på el eller diesel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland