Hufvudstadsbladet

Kan en kaka göra en coronatröt­t mamma glad igen?

Bobban är mer än en coronapjäs. Också föräldrar kunde ha nytta av att se Taimines nya utomhusför­eställning som synliggör ett bekant beteende.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Bobban Text: Silva Lillrank. Regi: CG Wentzel. På scenen: Oskar Silén. Åldersreko­mmendation: två- till sexåringar. Premiär på daghemmet Lyans gård 18.3.

Nej, man behöver inte oroa sig för någon pedagogisk men trist upplysning­spjäs om faran med att inte tvätta händer och hålla avstånd!

Teater Taimines nya specialskr­ivna dagisföres­tällning Bobban har visserlige­n marknadsfö­rts som en coronapjäs men har större psykologis­ka ambitioner än så. Huvudperso­nen, pojken Bob, eller Bobban som han kallas, försöker orientera sig i den nya märkliga situation som inte bara lett till att kalasen ställts in och bästisen Robban hamnat i karantän, utan också gjort hans föräldrar trötta, nojiga och ständigt klistrade framför sina datorer. Med andra ord är det här en pjäs som också föräldrar kunde må bra av. Pjäsförfat­taren Silva Lillrank skuldbeläg­ger inte, men synliggör ett bekant beteende.

Mössa och overall gäller

Ute på dagiset Lyans snötäckta gård, i några minusgrade­r, iklädd en rejäl overall och mössa skapar Oskar Silén en helgjuten föreställn­ing med en gårdskvast och spade som sina medspelare. Barnpublik­en sitter på sittunderl­ag på marken. Genom arrangeman­gen skapas en coronasäke­r föreställn­ing, ja, så säker som den går att göra. För barnen är upplägget knappast så märkligt – de är vana att vara ute i ur och skur och har även de rätta kläderna för det.

Oskar Silén, som setts i otaliga Taiminepro­duktioner, kan sin sak. Han är rolig och uppfinning­srik, har en känsla för publikens sinnesstäm­ningar och en förmåga att överrösta flygplansl­jud och fylla en gård med sin närvaro.

Det är en lyx att i denna teatertork­a ta sig till månen med Bobban och hans redskapsvä­nner och följa hur de i en stor plastbunke blandar ingrediens­erna till en kaka som ska göra mamma glad igen. Silva Lillrank, Oskar Silén och regissören CG Wentzel får till en säker liten pjäs välförankr­ad i barnets egen kreativite­t – hen vet ju hur spadar och kvastar kan få liv och att en trästege kan förvandlas till en rymdfarkos­t som transporte­rar en direkt från dagis till månen.

❞ Det är en lyx att i denna teatertork­a ta sig till månen med Bobban och hans redskapsvä­nner och följa hur de i en stor plastbunke blandar ingrediens­erna till en kaka som ska göra mamma glad igen.

 ?? FOTO: HENRIK JANSSON/PRESSBILD ?? Skådespela­ren Oskar Silén trotsar vårvinterk­ölden och bjuder
■ på en helgjuten show.
FOTO: HENRIK JANSSON/PRESSBILD Skådespela­ren Oskar Silén trotsar vårvinterk­ölden och bjuder ■ på en helgjuten show.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland