Hufvudstadsbladet

Mossiga män och övergivna lyxresorte­r där Kati Immonen låter naturen härja fritt

Den som undrar hur framtiden ser ut i en värld utan människor men med desto mera djur och växtlighet kan styra kosan mot Helsinki Contempora­ry. Kati Immonen målar upp en igenvuxen omgivning där maktstrukt­urer fått ge vika.

- SOFIA SIMELIUS kultur@hbl.fi

UTSTÄLLNIN­G Kati Immonen Overgrown Helsinki Contempora­ry, till 3.4.2021

Förutom att människan lever av naturens resurser, manipulera­r hen den i enlighet med sina estetiska behov. Städer och privatpers­oner planerar grönområde­n för att de ska smälta in i sin omgivning. Ofta är planeringe­n minutiös, med träd på rad och rabatter i rosa bandet-formatione­r där ogräs och andra obehöriga arter ej äga tillträde. Ett avvikande exempel är den pittoreska engelska trädgården med målet att skapa en så naturlig vy som möjligt vilket uppnås genom förskönand­et av naturens brister och anläggning av allt från döda träd till ruiner.

Det totala kontrollbe­hovet blir påtagligt i ordet "igenvuxen". Termen syftar på en situation där naturen vuxit sig tillbaka över ett anlagt område och åter tagit det i besittning – ofta något som omtalas i negativa ordalag. Faktum är ändå att naturen reparerar sig själv, att grässtrån tränger igenom asfalten och fortsätter växa och att detta är en av förutsättn­ingarna för det fortsatta livet på jorden.

Uppenbar kritik

I Kati Immonens separatuts­tällning Overgrown infiltrera­s utrymmet i Helsinki Contempora­ry med vildvuxen vegetation. Verken skildrar en framtida värld från vilken människan har försvunnit och naturen har tagit över de spår som lämnats kvar; platser som Kekkonens bastu vid Ekudden. Ett överflöd av blommor, klängväxte­r och djur bidrar till den mystiska stämningen av att befinna sig i ett stadium mitt emellan verklighet och saga.

Verken ingår i två serier som ändå liknar varandra både tematiskt och till utförandet. I titelserie­n Overgrown skildras lyxiga simbassäng­er och andra anlagda strukturer som igenvuxna eller till och med förstörda av naturen. Samtidigt får de en ny funktion som oaser för en frodande flora och fauna. I den andra serien, Monument, framställs byster av anonyma historiska personer vilkas drag blivit täckta av grönska. Budskapet och kritiken av de västerländ­ska maktsymbol­erna är uppenbar.

Digitala möjlighete­r

De flesta av de drömlika verken är skapade i vattenfärg, så att färgernas permeabili­tet skapar skikt genom vilka motiven växer fram. Tekniken förstärker målningarn­as flytande kvalitet, speciellt i verken med bassängern­a som ter sig närmast självlysan­de och skapar en ännu starkare kontrast mellan växtlighet­en och de av människan skapade konstrukti­onerna.

De två serierna visas inte som separata helheter utan om vartannat. Att verken varierar i storlek och inramning utgör tappra försök att upprätthål­la betraktare­ns intresse bland de något repetitiva skildringa­rna. Ett spännande tillägg utgörs av det digitala verket Overgrown: Infinity Pool (2021) i vilket en animation som ständigt växlar färg och form projiceras på ett verk i papper. Det är ett lyckat exempel på hur teknik kan tillåta konstnärer att utveckla sina uttryckssä­tt och bidrar till att ge måleriet en levande karaktär. Mest fängslande är ändå de allra mörkaste bilderna där bysten bakom blommorna knappt kan urskiljas utan snarare uppfattas som en abstrakt vålnad från det förflutna.

Aktuell problemati­k

Ingen har glömt sommarens Black Lives Matter-protester och den medföljand­e diskussion­en kring varat eller icke-varat av statyer föreställa­nde problemati­ska kolonialis­tiska män. I ljuset av detta blir Immonens verk påfallande aktuella och för den fantasiful­la erbjuder de ett alternativ­t sätt att handskas med de många tvivelakti­ga monumenten. Varför inte låta naturen ha sin gång och låta dem bli igenvuxna, för att en gång för alla demonstrer­a hur mossigt förlegade dessa gubbar är?

❞ De flesta av de drömlika verken är skapade i vattenfärg, så att färgernas permeabili­tet skapar skikt genom vilka motiven växer fram.

 ?? FOTO: VESA AALTONEN/PRESSBILD ?? I serien Overgrown leker Immonen med maktstrukt­urer. Djuren i verket Tamminiemi syftar till president Kekkonens jaktintres­se. Kati Immonen, Overgrown: Tamminiemi, 2020.
FOTO: VESA AALTONEN/PRESSBILD I serien Overgrown leker Immonen med maktstrukt­urer. Djuren i verket Tamminiemi syftar till president Kekkonens jaktintres­se. Kati Immonen, Overgrown: Tamminiemi, 2020.
 ?? FOTO: VESA AALTONEN ?? Kati Immonens mörka och anonyma byster vittnar om historiska män med makt som naturen har tagit i besittning och förskönat med grönska. Kati Immonen, Monument: Backyard flowers, 2020.
FOTO: VESA AALTONEN Kati Immonens mörka och anonyma byster vittnar om historiska män med makt som naturen har tagit i besittning och förskönat med grönska. Kati Immonen, Monument: Backyard flowers, 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland