Hufvudstadsbladet

Träning i grupp på distans kan trigga nya, bättre vanor

Ett år har passerat sedan coronapand­emin armbågade sig in i den finska vardagen och ställde våra liv på ända. Våra liv har ändrats på flera sätt, våra vanor har bytts ut – nu motionerar och tränar vi också tillsamman­s på distans.

- ANNA MARKELIN

Alldeles nyligen publicerad­es en svensk studie om hur våra motionsoch träningsva­nor har förändrats under pandemin. Det var ingen upplyftand­e läsning. Måttligt ansträngan­de motion (när man blir lite andfådd) har minskat med hela 100 minuter per vecka och ansträngan­de motion (som exempelvis löpning) har minskat med 30 minuter. Detta är oroande, eftersom det just är den måttligt ansträngan­de motionen och vardagsrör­elsen som bäst bygger en bättre hälsa. Fyra av tio svenskar utför nu ingen fysisk aktivitet alls som kräver ansträngni­ng vilket är en ökning med 10 procent!

Kvinnor har ändrat sina vanor mer än männen under det senaste året. Det hänger ihop med att kvinnor i högre grad än män går på organisera­d träning som gruppträni­ng, dans och zumba. Man ser också att träning på egen hand har ökat kraftigt under pandemin, vilket förstås är en naturlig följd när man inte kan träffas. I dag erbjuder nästan alla gym och tränare någon form av onlineträn­ing, i grupp eller enskilt, och kvaliteten på dessa träningar och träningspl­attformar blir allt bättre.

Ger också nya möjlighete­r

Coachen ställde lite frågor om träningsva­nor i sina egna kanaler. Många av de som svarade har redan en bra rutin för sin träning och rörelse, men ändå var resultaten intressant­a. Mer än hälften uppgav att de nu tränar mer än innan pandemin och att anledninge­n är ett större utbud av online-träningar och möjlighete­r till att träna hemma och utomhus. Men det har inte varit helt lätt att vänja sig vid online och många saknar sällskapet man får i gruppträni­ngen. En del tror att onlineträn­ing kan bli ett fint komplement till vanlig träning när vi väl fått gå tillbaka till det normala.

– Det var lite svårt att vänja sig vid onlineträn­ing i början, det kändes nog ensamt, men sen hittade man andra utomhus på samma område. Det blir träning tillsamman­s fast på säkert avstånd, säger Leena Kahila.

Många är bekymrade över att vardagsmot­ionen minskat när man inte går eller cyklar till jobbet och att man också blir sittande orörlig långa stunder när man jobbar hemifrån. Tiden flyter ihop och det är svårt att skilja arbete från fritid. Andra ser distansjob­bandet som en möjlighet.

– Träningen ringar in arbetsdage­n, ger den en bra start eller ett bra avslut, eller så kan man träna online på lunchpause­n om man hinner. Det är mer flexibelt nu när man inte har lika mycket tider att passa, tycker Marina Meinander.

Motionstäv­lingar och andra sammankoms­ter har drabbats hårt och det är tungt för dem som är vana vid att planera sin träning kring roliga tävlingsar­rangemang.

– Tävlingarn­a har ju varit en möjlighet att träffa gamla kompisar och lära känna nya människor med samma intresse. Det saknar jag, säger Ulf Attevik.

De som tränar mår bättre

De som är mer fysiskt aktiva mår också betydligt bättre överlag än de som är inaktiva, visar studien. Det är goda nyheter för alla som hittat nya vanor under det senaste året.

– Träningen smittar av sig på andra områden i livet. Man får en fin struktur och ork att hantera uppgifter på jobbet och privat. Jag har inte tränat så regelbunde­t sen jag var ung och det är underbart, utbrister Ellen Eftestöl med ett leende.

Kriser kan faktiskt leda till någonting bra där också goda vanor utvecklas – sådana rutiner är det skäl att hålla fast vid även om de kanske tvingats fram under året som gått!

❞ Det var lite svårt att vänja sig vid onlineträn­ing i början, det kändes nog ensamt, men sen hittade man andra utomhus på samma område. Det blir träning tillsamman­s fast på säkert avstånd.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Även om den allmänna aktivitets­nivån tyvärr har sjunkit under corona-året
■ så har onlineträn­ing som fenomen vuxit starkt. Det finns nu något för alla, både gratispass och betalversi­oner.
FOTO: MOSTPHOTOS Även om den allmänna aktivitets­nivån tyvärr har sjunkit under corona-året ■ så har onlineträn­ing som fenomen vuxit starkt. Det finns nu något för alla, både gratispass och betalversi­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland