Hufvudstadsbladet

Matilda Hemming vill bli känd via sina dansvideor på Tiktok

En myt som Matilda Hemming, 25, vill spräcka hål på är att personer med Downs syndrom alltid är glada. – Folk måste förstå att man likt andra ibland kan vara glad, ledsen eller arg.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

På söndag är det världsdage­n för Downs syndrom. Genom kampanjen Rocka sockorna vill FDUV, intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning i Finland, lyfta upp alla människors lika värde och rättighete­r, sprida informatio­n och spräcka hål på myter.

Malaxbon Matilda Hemming, 25 år, tycker att kampanjen Rocka sockorna är viktig av flera orsaker.

– Jag tycker att den är jättevikti­g för den visar att alla får vara med och att alla ska få synas, säger hon.

Några av hennes förslag på hur personer med Downs syndrom kan vara mera delaktiga i samhället är via medverkan i föreningar, klubbar och nätkaféer.

Hemming har själv funderat på om hon skulle vilja gå med i styrelsen för FDUV:s medlemsför­ening Steg för Steg, som är en förening för och med personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Men hon är lite orolig för att mötena är långa och att hon inte ska ha lika mycket tid med familjen.

En myt som Hemming skulle vilja spräcka hål på är att personer med Downs syndrom alltid är glada.

– Folk måste förstå att man likt andra ibland kan vara glad, ledsen eller arg.

Konstant närvarande

När Hemming först hörde om coronaviru­set blev hon både rädd och ledsen.

– Jag trodde inte att det skulle komma hit.

Hemming jobbar på daghemmet Solhagen och dagklubben vid församling­en. Hon säger att hon tyckte att det var konstigt att alla, också hon själv, plötsligt måste vara så mycket hemma. Men tyngst var ändå att coronan var ständigt närvarande i alla samtal.

– Det var jobbigt att alla pratade om corona hela tiden – hemma, på jobbet, i nyheterna och på alla presskonfe­renser.

Till en början var Hemming ledsen när hon fick höra om att alla måste bära munskydd, men nu säger hon att det går bra.

Coronaåret har också fört med sig positiva saker, tycker Hemming. Exempelvis har hon fått många nya vänner via Steg för Stegs nätkaféer som drogs i gång när pandemin gjorde att fler måste sitta hemma. När pandemin är över hoppas Hemming att nätkaféern­a kommer att fortsätta och att hon kan resa till Åland och träffa sin vän Simona.

Matilda Hemmings mamma, Susannah, säger att hon är väldigt stolt över hur dottern har hanterat coronakris­en.

– Likt alla andra var hon först ledsen och rädd, men hon har hanterat det jättebra och hittat strategier att handskas med pandemin.

Framtidsdr­ömmar

Matilda Hemming kommer att delta i Rocka sockorna på söndag. Hon är själv väldigt aktiv på sociala medier. När Hemming inte jobbar tycker hon om att skapa Tiktok- och Youtube-videor. Hon gör främst dansvideor och lägger ner mycket tid på dem.

– Jag övar tjugo gånger så att dansen verkligen sitter. Sen redigerar jag filmerna innan jag lägger upp dem så att de blir som jag har tänkt mig.

Hemmings största dröm är att bli känd via sina dansvideor och få träffa sin favoritart­ist, Tousin ”Tusse” Chiza som vann svenska Melodifest­ivalen i år.

❞ Jag övar tjugo gånger så att dansen verkligen sitter. Sen redigerar jag filmerna innan jag lägger upp dem så att de blir som jag har tänkt mig. Matilda Hemming

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Matilda Hemming tycker att kampanjen Rocka sockorna på sociala medier är viktig för att den uppmärksam­mar
■ att alla ska vara en del av samhället.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Matilda Hemming tycker att kampanjen Rocka sockorna på sociala medier är viktig för att den uppmärksam­mar ■ att alla ska vara en del av samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland