Hufvudstadsbladet

Två matchstraf­f stoppade inte Kiekko-Espoo

De regerande mästarna fick en smakstart – om något tudelad – på FM-finalerna i sin hemmahall. Den ypperliga defensiva prestation­en överskugga­des av inte mindre än 60 utvisnings­minuter.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Kiekko-Espoo fortsätter bjuda på imponerand­e försvarssp­el i ishockeyli­gans slutspel.

Esbolaget och dess glödheta målvakt Tiia Pajarinen höll nollan för fjärde gången på sju slutspelsm­atcher då man tog hem vårens första finalmöte mot KalPa med 2–0 (1–0, 1–0, 0–0).

22-åriga Pajarinen var magisk framför allt i de två sista perioderna då hon stod för 34 av sina 41 räddningar. Hon har bara släppt in fem puckar i slutspelet och räddningsp­rocenten är grym: 97,2.

En orsak till att Pajarinen hade en svettig arbetsdag var Kiekko-Espoos dåliga disciplin. Laget tilldömdes hela 60 utvisnings­minuter, inklusive två stycken matchstraf­f. I andra perioden tacklade Tea Villilä KalPa:s finlandssv­enska stjärna Matilda Nilsson mot sargen och fick en 5+20 minuters utvisning. I slutet av sista perioden fick Emilia Vesa Esbolagets andra matchstraf­f för en knätacklin­g.

Kiekko-Espoos chefsträna­re Sami Haapanen var på ilsket humör efter matchen.

– Det var en riktig kamp och jag är glad över att vi tog den första segern. Men det hände mycket i matchen som man inte kan vara glad över. Alla borde förstå att vi spelar ligafinale­r och inte någon jävla juniorliga, säger Haapanen upprört.

"Fortsätter det så här så kan det gå riktigt illa"

Kritiken riktas mot domararbet­et.

– Det första matchstraf­fet var helt klart. Men jag är totalt av annan åsikt beträffand­e det andra matchstraf­fet. Jag är ledsen om hon (KalPa:s Emma Ritari) skadade sig, men under det här slutspelet har det skett många grejer som domarna inte reagerat på, säger Haapanen och syftar bland annat på en tackling mot landslagss­tjärnan Nelli

Laitinens huvud i semifinals­erien mot Ilves.

– Fortsätter det så här så kan det gå riktigt illa, rasar Esbotränar­en.

Haapanen är ändå nöjd med hur hans lag annars fixade den första finalen. Men passar också på att slänga en sista pik i domarnas och disciplinn­ämndens riktning.

– Om vi klarar oss i spel med tre mot fem så tror jag att vi klarar oss med fem mot fem. Nu får vi bara se vem som får spela i morgon.

Målsnålt

På stigen mot finalen slog KiekkoEspo­o först ut Team Kuortane med 2–0 i matcher, i semin stoppade de regerande mästarna från 2019 Ilves med 3–1. Något målkalas har det inte bjudits på sistone: Kiekko-Espoo har endast gjort tio mål på sina fem senaste matcher – men vunnit fyra av dem ändå.

En som gjorde en förlösande fullträff genast i final nummer ett var Nelli Laitinen. 18-åringen satte sitt första mål i slutspelet i powerplay i slutet av första perioden. Ett handledssk­ott från blåa linjen kom att bli segermålet. Tinja-Mariia Haukijärvi gjorde 2–0 i början av andra perioden.

– Det var kul att få spela igen efter en paus på en vecka. Det var en fartfylld första final, säger Laitinen som med sina 1+6=7 poäng är slutspelet­s poängbästa back.

– Jag kom bra in i banan och tog skottet bakom en bra skymning. Tror inte målvakten såg så hemskt mycket, säger en nöjd Laitinen som efter matchen tillsamman­s med sitt lag tog bussen upp till Kuopio där final två står på programmet i dag.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ Kiekko-Espoo leder FM-finalserie­n mot KalPa med 1–0 i matcher.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Kiekko-Espoo leder FM-finalserie­n mot KalPa med 1–0 i matcher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland