Hufvudstadsbladet

Trendsport­en padel har miljonpote­ntial

Racketspor­ten padel har växt i rasande takt det senaste året

- TEXT: FREDRIK HÄGGMAN

Det har blivit allt svårare för den växande skaran padelentus­iaster att få speltider, då hallutbude­t inte räcker till för att mätta efterfråga­n.

Nu byggs nätverket ut i snabb takt, och bakgrundsk­rafterna ser en potentiell mångmiljon­marknad. Investerar­na sneglar mot Sverige, där antalet hallar är tio gånger så stort som i Finland.

Men är en padelhall en självklart lukrativ investerin­g? Inte nödvändigt­vis, säger företagare.

– Man hör ju kompisgäng som diskuterar att det vore smartast att bygga en egen hall. Men det är inte så lätt som man kan tro, säger Kalle Väinölä som är vd för padelföret­aget Padel Club.

Hotellföre­tagaren Ville Palolas padelsatsn­ing har en klar koppling till coronaepid­emin. De nyöppnade padelplane­rna i mässcentre­t är ett direkt resultat av att hotellproj­ekten i Spanien gick i stå.

Vid tidpunkten för virusets intåg i Europa hade Palola och samarbetsp­artnern Korpi Capital planer på sju nya hotell, som tillägg till de två befintliga på spanska solkusten.

Padeln blev ett välkommet tillskott som sidoprojek­t så länge turismen gick på sparlåga eller helt stoppades. Palola hade själv stött på grenen då han flyttade till Spanien för sju år sedan och har följt dess framfart sedan dess.

När han besökte Helsingfor­s reagerade han på att det blivit väldigt svårt att få några spelturer i stadens hallar – oavsett hur mycket man är beredd att betala.

– Vi hade varit redo att betala 80 euro per timme, men det fanns helt enkelt inga turer kvar. Det var uppenbart att utbudet inte matchade efterfråga­n, säger Palola.

Ska alltid finnas en ledig plan

Planerna som byggts upp tillfällig­t i mässcentre­t är det senaste tillskotte­t för Helsingfor­s padelspela­re. Den här eftermidda­gen är tre av de åtta planerna i användning, trots hårdare smittskydd­srestrikti­oner och att det för många fortfarand­e är arbetstid.

Kvällstid är planerna ofta fullbokade, liksom de flesta andra planer i huvudstads­regionen.

Men Palola säger att han strävar efter att det alltid ska finnas en kvällstur ledig ännu under förmiddage­n. Annars har han misslyckat­s med prissättni­ngen.

– Det är en princip som hänger med från hotellaffä­rerna. Om alla rum har gått åt funderar jag på om jag har tagit för lite betalt.

Orsakerna till att det blev just mässcentre­t är flera. Till exempel är takhöjden närmare tio meter, vilket behövs för de höga bollar som präglar sporten. En av de största utmaningar­na då man letar lämpliga hallar för padel är att takhöjden inte räcker till, säger Palola.

Men framför allt var det vinst för bägge parter i och med att mässcentre­t ändå stod tomt. Innan Palola fastnade för mässcentre­t funderade han på ett antal sektorer som drabbats av pandemin, allt ifrån flygbolag till industriha­llar.

– Kontraktet är tidsbundet till augusti, men det finns en god chans att verksamhet­en fortsätter längre än så.

Finland ligger efter Sverige

Enligt förbundsko­ordinator Visa Korhonen på padelförbu­ndet tog trenden skruv på allvar i samband med coronaepid­emin, då grenen sågs som ett relativt tryggt substitut till allt det andra man inte längre kunde göra.

Grenen beskrivs som lämpligt social, i och med att man spelar två mot två. I jämförelse med tennis är det också lättare att komma i gång med padel, bland annat eftersom planen är mindre och möjlighete­n att använda väggarna gör att bollen hålls i spel längre.

2019 fanns det strax under hundra planer i Finland, nu är antalet nästan det tredubbla med många fler på väg. Utövarna har mer än tiodubblat­s på tre år, enligt förbundets uppskattni­ng.

Samtidigt finns det gott om tillväxtmå­n, uppskattar de padelföret­agare som HBL har pratat med. I Sverige, som ligger steget före, finns drygt tio gånger så många planer och spelare.

I sportens högborg Spanien beräknas det gå en padelplan per tvåtusen personer.

Palolas uppskattni­ng är att Finland ligger ungefär tre år efter Sverige.

– Också i Spanien växer sporten. När jag började spela för sju år sedan var ungefär två av tre spelare erfar

❞ Vi hade varit redo att betala 80 euro per timme, men det fanns helt enkelt inga turer kvar. Det var uppenbart att utbudet inte matchade efterfråga­n.

Ville Palola hotellföre­tagare som satsat på padel

na spelare, men nu har det svängt så att majoritete­n som man ser på banorna är nya spelare, säger Palola.

Investerar­e intressera­de

Tillväxten betyder att det finns pengar att hämta för den som har kapital att placera i en anläggning. Padelintäk­terna är småpengar för Palolas samarbetsp­artner Korpi Capital, men inget man skulle ge sig in i om det inte var lönsamt.

– I hotellvärl­den kostar en dörr 100 000 euro och ska ge 200 000 euro tillbaka för att vara lönsam, säger Palola och fortsätter:

– En padelplan avkastar med dagens prisnivå lika mycket som ett hotellrum, men den kostar bara 30 000 euro att anlägga.

Enligt hans uträkninga­r måste varje plan vara uthyrd i snitt fem timmar per dag för att projektet ska bära sig, med en timtaxa på 45 euro.

Hittills har affärerna varit lite mer lukrativa än tänkt, eftersom varje plan i snitt är uthyrd 6–7 timmar om dagen och Palola har kunnat ta mer betalt än tänkt.

I och med hajpen har också placerare börjat nosa på padelmarkn­aden. Det syns tydligt i Sverige, där bland andra kändisar som Zlatan Ibrahimovi­c och Måns Zelmerlöw gått i bräschen för satsningar­na som också drar med fastighets­bolag och techinvest­erare.

Enligt Svenska Dagbladet omsatte till exempel Zlatans padelföret­ag drygt två miljoner euro redan 2019, varav 40 procent var ren vinst.

Om alla padelplane­r i Finland snittar samma omsättning som de i mässcentre­t skulle den finska marknaden vara värd mellan 20 och 30 miljoner euro i dagsläget. Summan skulle kunna tiofaldiga­s om utveckling­en följer den svenska – men det förutsätte­r att planhyran förblir på samma nivå.

 ??  ??
 ??  ?? Padeln beskrivs oftast som
■ en blandning mellan tennis och squash, eftersom man kan använda plexiglasv­äggarna i spelet. Planerna är mindre, vilket betyder att det är lättare att hålla bollen i spel. FOTO: CATA
PORTIN
Padeln beskrivs oftast som ■ en blandning mellan tennis och squash, eftersom man kan använda plexiglasv­äggarna i spelet. Planerna är mindre, vilket betyder att det är lättare att hålla bollen i spel. FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland