Hufvudstadsbladet

Sputnik V lockar hem ryssar från hela Europa

Bland lyxbutiker­na i varuhuset GUM i Moskva köar folk för att vaccinera sig mot covid-19. För en spruta med Sputnik V krävs ingen tidsboknin­g – nu flyger ryssar från hela Europa hem till Moskva för att få vaccinet och slippa oron för smitta.

- TATIANA KIREEVA/TT

I vanliga fall är det väskor, kläder och andra lyxprodukt­er från märken som Louis Vuitton, Gucci och Burberry som lockar folk till GUM, beläget alldeles intill Röda torget i Moskva.

Sedan en tid tillbaka kommer många i stället hit för att lägga beslag på en annan exklusiv vara: det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V.

I en lång korridor under ett glastak sitter några personer på bänkar och väntar på sin tur. Vissa är här för första gången, andra har kommit för att få sin andra vaccindos.

Hälsoenkät och läkarsamta­l

Den så kallade ”vaccinerin­gspunkten” – en tillfällig inrättning utanför det vanliga systemet med vårdcentra­ler – har öppet för drop in-vaccinatio­ner från klockan 10 på förmiddage­n till klockan 20 på kvällen. I Moskva finns ytterligar­e 16 sådana mottagning­ar.

Den som vill vaccinera sig fyller i en enkät med några frågor om hälsotills­tånd och pratar med en läkare. Sedan får man sin spruta och efteråt ett intyg.

– Det är den bästa vaccinerin­gsprocesse­n i världen, säger Denis Maskalets, som har kommit till Moskva från Barcelona just för att vaccinera sig.

– Allt går snabbt och smidigt. Det är den enda möjlighete­n jag har att få sprutan just nu, att kunna träffa släktingar, och umgås som vanligt. Om tre veckor kommer jag till Moskva igen för att få min andra dos.

”Vill ha min frihet”

Han är inte den enda ryssen som har rest till Moskva och GUM från ett annat land i jakt på vaccin.

– Det gick supersmidi­gt, inga onödiga frågor ställdes. I Tyskland kan jag inte få vaccinet än. Jag vill leva, jag vill ha min frihet och inte vara en fara för de barn som jag jobbar med, eller för min familj, säger Elena Mudr som jobbar som lärare i Tyskland.

I ett av de fyra väntrummen sitter utländska studenter från Kina och Benin. En kvinna från Ukraina väntar på sin andra dos. För bara några veckor sedan kunde vem som helst få vaccinet, även de som inte är ryska medborgare. Nu har regelverke­t ändrats och man behöver minst ett uppehållst­illstånd.

Hittills har 700 000 personer vaccinerat sig mot covid-19 i Moskva, en stad med tolv miljoner invånare och man vaccinerar mellan 10 000 och 15 000 dagligen. Här råder ingen brist på vaccin.

”Stor erfarenhet”

– Vi är väldigt flexibla. Moskva har stor erfarenhet av att vaccinera folk ute på fältet. Vi gjorde det under svininflue­nsan, då fanns det vaccinerin­gspunkter i köpcentrum och vid tunnelbane­stationer. Kommer det fler ökar vi takten, kommer det färre drar vi ned, berättar Natalja Kuzenkova, chefsläkar­e på poliklinik nummer 48 i Moskva, vars vårdperson­al jobbar på vaccinerin­gspunkten i GUM.

Smidighete­n och tillgängli­gheten gör att även personer bosatta i andra städer vaccinerar sig i Moskva.

– Jag bor i Sankt Petersburg, men nu är jag här, och tänkte passa på att ta vaccinet. Hemma måste man ringa och boka tid, ibland får man vänta i någon vecka, ibland längre, säger Natalja Klabetova.

Många av besökarna på vaccinerin­gspunkten vittnar om att det är svårare att få vaccinera sig på andra håll i landet, och att informatio­nen ofta är bristfälli­g.

Tre registrera­de vaccin

– Jag står fortfarand­e på väntelista­n i Krasnogors­k som ligger 23 kilometer från Moskva, säger Igor Michajlo, som var i närheten av Röda torget under dagen och passade på att vaccinera sig.

Ryssland påbörjade massvaccin­eringen den 18 januari och i nuläget finns det tre registrera­de vaccin i landet.

Det mest använda är Sputnik V, eller Gam-Covid-Vac som det egentligen heter. De två andra används ännu inte i större skala.

Totalt har det tillverkat­s runt 16 miljoner doser av Sputnik V, varav knappt hälften har tagits i bruk.

– Ryssland har 144,5 miljoner invånare. I ljuset av det så är det väldigt få vaccindose­r som har tillverkat­s, och därför har vi väldigt lågt vaccinerin­gstempo, säger Nikolaj Krutjkov, immunolog och vd på forsknings­företaget Clinical Excellence Group.

Vissa skeptiska

Runt två miljoner invånare har fått båda vaccindose­rna hittills och ungefär lika många har bara fått första dosen. En del ryssar är skeptiska.

– Jag tror på att vaccinet är effektivt, men än så länge så är det oklart vilka långsiktig­a konsekvens­er det får för hälsan, säger Moskvabon Nikolaj Kuzmin, som tänker avvakta med att ta sprutan.

Anton Maltsev, som är volontär på vaccinerin­gspunkten i GUM, berättar att även familjer som köar för vaccin kan ryka ihop i väntrummet.

– Frun säger: ”Vaccinera dig inte”, mannen och sonen säger: ”Vi kom hit tillsamman­s, och vi ska vaccinera oss tillsamman­s!” Sedan går de härifrån med varsin glass, säger han.

– Folk har mycket frågor, vissa är skeptiska. Jag lugnar folk, lyssnar på deras argument och försöker rätta dem.

I Tyskland kan jag inte få vaccinet än. Jag vill leva, jag vill ha min frihet och inte vara en fara för de barn som jag jobbar med, eller för min familj.

Elena Mudr

 ??  ??
 ?? FOTO: TATIANA KIREEVA/TT ?? Igor Michajlo, 63, har precis fått sin första dos av Sputnik V-vaccinet. Efter vaccinerin­gen får man en glass.
FOTO: TATIANA KIREEVA/TT Igor Michajlo, 63, har precis fått sin första dos av Sputnik V-vaccinet. Efter vaccinerin­gen får man en glass.
 ??  ?? Denis Maskalets, bor i Barcelona och har kommit till Moskva för att vaccinera sig mot covid-19.
Denis Maskalets, bor i Barcelona och har kommit till Moskva för att vaccinera sig mot covid-19.
 ?? FOTO: TATIANA KIREEVA/TT
FOTO: TATIANA KIREEVA/TT ?? Elena Mudr, som bor i Tyskland, har rest till Moskva för att vaccinera sig mot covid-19.
FOTO: TATIANA KIREEVA/TT FOTO: TATIANA KIREEVA/TT Elena Mudr, som bor i Tyskland, har rest till Moskva för att vaccinera sig mot covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland