Hufvudstadsbladet

Tror på bättre tider

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

I fjol fick Vandakröga­ren Tomi Puikkonen Folktinget­s pris som årets vardagshjä­lte. Precis som alla andra krögare har Puikkonen drabbats hårt av coronapand­emin. Puikkonen vägrar ändå att ge upp. – Man måste vara optimist och tro på att läget blir bättre. Men det har varit tufft – optimismen har varit hårt prövad. Jag har mått dåligt, säger Puikkonen.

Trots ett svårt läge vägrar Vandaföret­agaren och krögaren Tomi Puikkonen, som belönats med Folktinget­s pris, att kasta in handduken.

– Jag har mått dåligt, men jag litar på att tiderna blir bättre och vi kommer att hålla oss ovanför ytan, säger Puikkonen.

Det är en grå, vårvintrig förmiddag i Myrbacka. Det är inte mycket människor i rörelse, trots att det är en vardag. Den enda större aktivitete­n i Myrbacka centrum är byggandet av de nya bostäderna söder om Eldstadsgr­änden. Krögaren och företagare­n Tomi Puikkonen öppnar dörren för oss till sin restaurang Wanda’s som han tillsamman­s med sin kompanjon Toni Aalto drivit sedan 2016. Vi befinner oss i Puikkonens hemtrakter. Områdena kring Mårtensdal, Friherrs, Stensbacka och Myrbacka har alltid stått honom nära hjärtat.

– Hembygdskä­rleken är stor. Jag köper allt härifrån och tankar bilen här. På 80-talet var Mårtensdal en ganska otrygg plats, men jag har aldrig fått stryk. Myrbacka har kanske lite tagit över otrygghete­n efter Mårtensdal, men jag känner mig ändå otryggare på Helsingfor­s centralsta­tion, säger Puikkonen.

Stampat på samma ställe

Enligt honom har utveckling­en av Vandas västra delar länge stått och stampat på samma ställe. Staden har enligt Puikkonen haft större fokus på att utveckla Dickursby och nya områden.

– Jag förstår att det var bråttom att bygga upp förorterna och att trivseln blev lidande. Nu tycker jag att det skett en utveckling i positiv riktning i västra Vanda de senaste åren. Jag skulle ändå hoppas att man inte bara bygger små bostäder utan också familjebos­täder. Men jag vill också understryk­a att det finns många fina saker i Vanda som till exempel idrottsanl­äggningar, parker, grönområde­n och en fungerande kollektivt­rafik.

Hur mår det svenska språket i Vanda? – Någon kan säga att svenskan är i marginalen, men jag tycker ändå att svenskan mår bra. Vi har fina svensksprå­kiga skolor i Mårtensdal, Dickursby, Helsinge och Västersund­om. Daghemmen gör också ett fint jobb. Jag tycker att det finns en bra grund att stå på och man ska värna om svenskan.

Tomi Puikkonen tar fram adresslist­an. Han kör ut mat från krogen som är stängd på grund av pandemin. Vi kör ut från Myrbacka centrum mot Mårtensdal. Den här förmiddage­n ska Puikkonen leverera mat till ett tiotal hushåll.

– Jag känner många av kunderna. Många sitter på Teams- eller Zoommöten. Det är vardag för många just nu.

Puikkonen rattar sin Volvo behärskat medan han berättar hur han kom in i restaurang­branschen. Puikkonen jobbade länge som eldsjäl i Vandafören­ingen Atlas, men efter en längre tid fick han nog.

– Jag var fullständi­gt utbränd på att jobba med handboll. Jag tog en timeout tillsamman­s med familjen och flyttade till Spanien. Jag hade länge funderat på att jobba inom krogbransc­hen, men det var tillsamman­s med Toni som hade tidigare erfarenhet som vi gjorde slag i saken. Det fanns en klar beställnin­g på en matkrog i västra Vanda – en krog där jag själv vill äta och inte behöver åka in till Helsingfor­s centrum, säger Puikkonen.

Lovande start

Starten för krogverksa­mheten var lovande. Försäljnin­gen gick bra och kunderna hittade stället.

– Vi var gröngöling­ar och gjorde misstag. Vi bjöd på för fin lunch till ett billigt pris. Kunderna åt i praktiken gratis hos oss. Jag lekte också hovmästare och förstod inte att man måste ta hand om kunderna. Jag sprang efter kunder som var missnöjda. Jag var fartblind och insåg inte att man också måste ha tålamod i den här branschen.

Vi kör vidare. Puikkonen känner igen en joggande pensionär.

– Han har sprungit 10 kilometer på nästan en halv timme. Han är i stenhård form.

Vi stannar vid ett bostadshus som får Puikkonen att småle.

– Svallbrink­en 1. Det här området känner jag igen. Jag har bott på Svallbrink­en 4, säger Puikkonen och smiter in i trapphuset med matportion­er.

Puikkonen har inte varit rädd för att expandera sin verksamhet och i fjol somras öppnade han en pub i Myrbacka centrum.

– Det är mycket lättare att driva en pub i jämförelse med en matkrog. Personalko­stnaderna är mindre. Matkrogen kräver så mycket mer. Jag har största respekt för de som jobbar i ett kök. Du ska ha verkligt

mycket skinn på näsan för att jobba i ett stekhett restaurang­kök en lördagskvä­ll.

Och skinn på nästan har det krävts av en krögare det senaste året. Puikkonen tänker tillbaka på mars 2020.

– Först undrade man om det här alls påverkar branschen. 2020 började ju så bra. Vi hade en tillväxt på 5 till 10 procent och försäljnin­gen av lunchmaten gick bra. När beskedet om att vi måste stänga kom var det blandade känslor. Vi trodde då att det här läget håller på i högst några månader. Vi kämpade hårt, men det var också en stressfri period. Jag tror att den första, totala stängninge­n räddade många från utbränning. Det var korta dagar och vi fick ett kostnadsst­öd av staten på 31 000 euro, säger Puikkonen när vi kör i Tavastby.

Sommaren gick bra för Puikkonen, men på hösten började molnen hopa sig.

– Antalet matgäster minskade, men vi hade en hyfsad försäljnin­g på veckoslute­n då man gör de största pengarna. Men det blev hela tiden värre och till slut var vi i fritt fall. Vi sysselsätt­er normalt tjugo personer och nu är vi fyra på jobbet. Vi har varit tvungna att permittera anställda.

Vi kör mot Hasselback­en och på Ollonvägen levererar Puikkonen mat till följande hungriga kund. Den senaste nedstängni­ngen som varit verklighet sedan den 8 mars var välkommen. Puikkonen räknar med att restriktio­nerna också fortsätter för krogarna efter den 28 mars.

– Vi har varit på fallrepet en längre tid. Stäng vår krog och gör det ordentligt, men hjälp oss sedan. Varje euro som någon betalar oss betalar vi trefaldigt tillbaka till staten, säger Puikkonen upprört.

Han räknar med att pandemin kostat hans företag ungefär 300 000 euro under ett år.

– Om inte gränserna stängs är alla andra åtgärder onödiga. Stäng hela landet, ersätt företagare och vaccinera befolkning­en. Jag börjar nog vara ganska trött på alla regler. Idén med att man i fortsättni­ngen skulle stänga restaurang­erna klockan 17 är dödfödd. Försäljnin­gen av hämtmat kompensera­r två personers löner, men ersätter inga andra kostnader.

Puikkonen vågar trots det osäkra läget se optimistis­kt på framtiden. Vi kör mot Jönsasgård­en. Puikkonen stannar bilen och kliver ut. Han ringer kunden som kommer och öppnar dörren till trappuppgå­ngen.

– Jag tror att jag inte kommer att gnälla någonsin mer. Det här läget har varit påfrestand­e, så efter det här kommer allt att kännas lekande lätt. Jag litar ändå så mycket på framtiden att vi kommer att hålla oss ovanför ytan. Men jag har mått dåligt. Jag sticker inte under stol med det.

Vi kör tillbaka mot Myrbacka. Puikkonens första runda för dagen är avklarad. Utöver att köra mat idkar Puikkonen också välgörenhe­t. Pingstförs­amlingen i Myrbacka delar ut överskotts­mat från Wanda’s i sitt kapell – något man gjort redan i fyra år.

– Att hjälpa andra ökar på ditt eget välmående. Man lever ganska mycket på responsen som man får av att hjälpa till. Det är en stor tröst i det här läget, säger Puikkonen.

Vi har varit på fallrepet en längre tid. Stäng vår krog och gör det ordentligt, men hjälp oss sedan. Varje euro som någon betalar oss betalar vi trefaldigt tillbaka till staten. Tomi Puikkonen

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Tomi Puikkonens vardagar fylls medatt köra ut mat till kunder i Vanda.
Tomi Puikkonens vardagar fylls medatt köra ut mat till kunder i Vanda.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: CATA PORTIN ?? Toni Aalto och Kata Pekkanen i Wanda's planerar dagens meny.
FOTO: CATA PORTIN FOTO: CATA PORTIN Toni Aalto och Kata Pekkanen i Wanda's planerar dagens meny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland