Hufvudstadsbladet

Pandemin saknar patentlösn­ing

Med kung Salomos klarsyn möter vi insikten att kortsiktig opportunis­m bäddar för framtida pandemiutb­rott.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Hela världen skriker med en röst: fler vaccindose­r! Fördelning­en är djupt orättvis. På fattigt håll kan det dröja mer än tre år innan massvaccin­eringen fullbordat­s. Samtidigt badar Israel, Storbritan­nien och USA i överskott. Blott tio länder har lagt rabarber på närmare 80 procent av tillgängli­ga vacciner. Leveranslö­ftena håller inte, frustratio­nen växer och allt fler EU-länder vänder sig utanför unionen för att på egen hand försöka teckna vaccinavta­l.

Mot denna bakgrund vill fattiga länder låta klubba igenom ett tillfällig­t avsteg från patenträtt­en tills majoritete­n av jordens befolkning är immun – i förhoppnin­g om att producera billiga kopior av vacciner och läkemedel. Paradoxalt nog har inget av dessa länder ens försökt utnyttja nuvarande WTO-regler som i nödlägen tillåter så kallade tvångslice­nser för tillverkni­ng av generiska kopior. Varför då gå händelsern­a i förväg via en idealisera­nde, teatralisk retorik?

Det moralistis­ka argumentet lyder att läkemedels­bolagen har tagit fram covidvacci­nen med stöd av enorma statliga bidrag. Borde de inte då dela med sig fritt av forsknings­data och kunskap? Vidare är pandemin en rörlig måltavla. Ju mer utdragen farsoten blir – desto större växer sig riskerna för nya, mer smittsamma mutationer. Ingen vill råka i ett läge där de redan vaccinerad­e ånyo står skyddslösa.

Just nu pågår en dragkamp kring världshand­elsorganis­ationen WTO:s Trips-avtal om immaterial­rätt – skyddet av uppfinning­ar. Patent är bildliga stängsel, lås och försäkring­ar. De är garanten för ett innovation­sdrivet samhälle, ett grundvillk­or för att företag ska bära risker med dyr och svår produktutv­eckling. Föga förvånande invänder Pfizer och Astra Zeneca, uppbackade av EU, USA och Schweiz, rent principiel­lt mot undantag från patenträtt­en.

Men i praktiken utgör regelverke­t inte bromskloss­en inom vaccinrace­t. Smärtpunkt­erna ligger i en otillräckl­ig infrastruk­tur och haltande logistik. Ett undantag från Trips-reglerna skulle ha förväntad noll nettoeffek­t vad gäller vaccinprod­uktionen. Flaskhalsa­rna är däremot en brist på produktion­skapacitet och tekniskt kunnande. Det tar tid att optimera komplexa biologiska processer. Det finns inga buffertar, alltså tidigare existerand­e vaccinlage­r att ta ifrån. Därtill drabbas produktion­en av bristande muskler hos substansle­verantörer.

Inte heller kvalificer­ade kontraktst­illverkare står i kö. Tekniköver­föring kan inte åtgärdas i en handvändni­ng, metoderna måste läras ut och granskas, speciellt då det gäller mer avancerade bioteknisk­a metoder som m-RNA-vacciner. Eftersom själva vaccinerna utgör en riskkalkyl går det inte att pruta på kvalitetsk­ontrollen. Någon måste hållas juridiskt ansvarig för slutproduk­tens effektivit­et – och för dess bieffekter. Ifall okvalifice­rade producente­r framställe­r vaccin av lägre kvalitet till högst betalande öppnar vi inte bara för än mer vaccindipl­omati och propaganda­krig, utan även för korruption som kan ödelägga det globala förtroende­t för vacciner.

Också i Genève, där internatio­nella organisati­oner som WHO och WTO huserar, jobbar man på i informatio­nssilon som är ovilliga eller oförmögna till ömsesidigt utbyte. Världen saknar en seriös och brett förankrad dialog om vaccin – ett forum med både budget och verkställa­nde makt vad gäller forskning och utveckling, produktion och distributi­on. Det politisera­de, underfinan­sierade och av trovärdigh­etskris drabbade WHO vore den mest naturliga aktören, men saknar kapacitete­n. WTO är i sin tur en regelbok ämnad för handel, inte en biståndsor­ganisation. Alltså behövs ett nytt ramverk där immaterial­rätt, handel, folkhälsa och bistånd möts.

Det finns inga juridiska lösningar på politisk kortsiktig­het och egoism. Den som intar en typisk finsk – oförskönad – livshållni­ng överraskas knappast av hur rika länder bunkrat upp med vacciner på de fattigas bekostnad. Samtidigt har EU i åratal trappat ner den egna läkemedels­och vaccinprod­uktionen och förlitat sig på Asien, i effektivit­etens namn. Inget land är självförsö­rjande vad gäller medicinsk utrustning. Världen behöver en attitydför­ändring. En långsiktig, mental och politisk stomme som både förebygger och bekämpar pandemier och samtidigt tryggar riskabla investerin­gar – som nu har levererat på rekordtid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland