Hufvudstadsbladet

Vad är padel?

-

● Enrique Corcuera uppfann idrottsgre­nen padel, som ofta beskrivs som en blandning mellan tennis och squash, på den mexikanska semesteror­ten Acapulco 1969. Sedan spreds den snabbt inom den spansktala­nde världen.

● I Finland lanserades grenen 2003 av Sisko ”Piukku” Kopiloff.

● Grenen är störst i Spanien och Argentina. Sammanlagt beräknas antalet utövare globalt ligga på cirka 18 miljoner.

● Namnet padel kommer från engelskans ”paddle” och betyder spadformat redskap eller klappträ. När det kommer till själva racketen i padel är den lika stor som en tennisrack­et. Däremot är skaftet kortare och saknar strängar. En racket väger cirka 350 gram.

● Som boll används en speciell padelboll som är lika stor som en tennisboll, dock med lite mindre tryck i sig.

● Spelplanen är 10x20 meter och är omsluten av höga glasväggar. Väggarna är en del av spelet eftersom de får användas under spelets gång och precis som i tennis delas banan av med ett nät.

● Padel spelas alltid som dubbel, det vill säga med fyra spelare. Många av reglerna kommer från tennisen.

● Med uppskattni­ngsvis 18 miljoner utövare världen över växer det massmedial­a intresset för grenen. Något som märks på de prispengar som betalas ut på padeltoure­n. Sammanlagt finns tre miljoner euro i potten, 2019 var de fördelade på 20 turneringa­r för herrar, 18 för damer. Spanien och Argentina är de två klart mest framståend­e nationerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland