Hufvudstadsbladet

Coronaskep­tiker planerar ny protest

- HBL

Flera hundra demonstran­ter samlades under lördagen för att protestera mot coronarest­riktionern­a i Finland. Nu planerar rörelsen Vapauden puolesta (För friheten) en ny demonstrat­ion. Evenemange­t ska arrangeras den 18 april, samma dag som kommunalva­let ursprungli­gen skulle ha hållits. Det skriver rörelsen på sin hemsida.

Demonstrat­ionen ska bli startskott­et för ett medborgari­nitiativ om att demonstrat­ioner inte ska omfattas av restriktio­nerna.

Under lördagens demonstrat­ion bröt demonstran­terna mot de gällande coronarest­riktionern­a genom att inte hålla sig till grupper på maximalt sex personer.

Polisen har fått kritik för att den inte stoppade demonstrat­ionen. Polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n försvarar polisens agerande.

”Polisens linje var fungerande genom att den främjade en vänlig atmosfär”, säger Kolehmaine­n till Helsingin Sanomat.

Flera av talarna under lördagen tackade polisen för att demonstrat­ionen fick fortsätta med just talen.

Bland talarna fanns riksdagsle­damoten Ano Turtiainen. Turtiainen bildar en enmansgrup­p i riksdagen efter att ha varit tvungen att lämna Sannfinlän­darna. En annan talare var yogaföreta­garen Merike Sirelpuu, som greps tidigare i år efter att ha vägrat ett coronatest i samband med smittspårn­ing.

Lördagens protest ordnades samtidigt med andra protester världen över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland