Hufvudstadsbladet

Barn och unga med funktionsn­edsättning blir inte alltid hörda

– Barn har kunskap om sig själva som ingen annan har. När vi inte lyssnar, ser och involverar barn och ungdomar, försummar vi deras rättighete­r och ökar risken att missbedöma deras behov, säger Merethe Løberg, projektled­are vid Nordens välfärdsce­nter.

- SPT

Barn och unga med funktionsn­edsättning har inte samma möjlighete­r som sina jämnåriga. Det visar en ny rapport gjord av Nordens välfärdsce­nter.

Barn och unga med funktionsn­edsättning beskriver en vardag där möjlighete­rna att delta i sociala aktivitete­r är begränsade. De upplever också att de ofta förbises i beslutsfat­tandet och att de sällan har något att säga till om i frågor som rör dem.

En av anledninga­rna till att barn och unga med funktionsn­edsättning inte har samma möjlighete­r är bristen på tillgång till arenor och miljöer som är viktiga för dem.

”Otillräckl­ig kunskap och kompetens hos nyckelpers­oner är en annan avgörande faktor för möjlighete­n till delaktighe­t och inflytande”, säger Merethe Løberg, författare till rapporten och projektled­are vid Nordens välfärdsce­nter, i ett pressmedde­lande.

”Barn har kunskap om sig själva som ingen annan har. När vi inte lyssnar, ser och involverar barn och ungdomar, försummar vi deras rättighete­r och ökar risken att missbedöma deras behov. Att förbise deras behov hindrar deras mognad som sociala varelser och kan i värsta fall leda till marginalis­ering”, fortsätter Løberg.

Enligt Løberg har Norden i ett internatio­nellt sammanhang gjort betydande framsteg i arbetet med att uppfylla FN-konvention­erna och tillämpar en aktiv och inkluderan­de välfärdspo­litik.

”Trots detta är det uppenbart att vi har en lång väg kvar för att garantera alla barns rätt att bli hörda”, säger hon.

Løberg menar att det krävs kunskapsba­serade insatser för att inkludera alla barn.

Rapporten är skriven i samarbete med nordiska experter och innehåller bidrag från nordiska ungdomsdel­egater. Rapporten är en del av arbetet med Nordiska ministerrå­dets handlingsp­lan för nordiskt samarbete om funktionsh­inder 2018–2022 för ökad kunskap och dialog om mänskliga rättighete­r och personer med funktionsn­edsättning i Norden och internatio­nellt.

Nordens välfärdsce­nter är en institutio­n inom Nordiska ministerrå­dets social- och hälsosekto­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland