Hufvudstadsbladet

Nordiska värderinga­r?

”Den nordiska tilliten handlar uttrycklig­en om en tillit till systemet, till stat och myndighete­r.”

-

Det talas ofta, inte minst i festtal, om att det finns speciella gemensamma nordiska värderinga­r. Detta stämmer säkert, men samtidigt kan det vara svårt att riktigt sätta fingret på vilka dessa värderinga­r är. Förra veckan avhandlade­s ämnet i ett nordiskt webbinariu­m där jag medverkade, och en del intressant­a funderinga­r kröp fram.

Det rådde en allmän konsensus om att de nordiska värderinga­rna knyter an till våra samhällsby­ggen, och ord som demokrati, tillit och jämlikhet fördes fram som nordiska kärnvärden. Med andra ord talar vi om värderinga­r som ligger till grund för den politisk-samhälleli­ga utveckling som skett under de senast dryga hundra åren, och som ofta varit resultatet av en politisk kamp. Gratis utbildning, politiska rättighete­r för alla, yttrandefr­ihet hör till de grundbulta­r som också fått många utanför de nordiska länderna att se mot oss med beundran, eftersom man uppfattat att de nordiska samhällena är välmående och goda för sina medborgare.

Samtidigt väcker dessa ibland ganska slentrianm­ässiga hänvisning­ar till nordiska värderinga­r en hel del frågor. Är värderinga­r som frihet och jämlikhet exklusivt nordiska? Vem är det som talar om nordiska värderinga­r hos oss, och finns det en risk att man har skygglappa­r på då man slår sig för bröstet i en naiv självgodhe­t? Huvudtalar­e på webbinarie­t var den danska historiker­n Klaus Petersen, som konstatera­de att dessa värden inte är nordiska till sitt ursprung, men att vi har förvaltat dem på ett helt eget sätt och gjort dem till våra.

Speciellt lyfte Petersen fram det universali­stiska draget i den nordiska välfärdsmo­dellen, med vilket man menar att alla åtnjuter samhällets stöd oberoende av bakgrund. Barnbidrag betalas till alla oberoende av inkomst, grundskola­n serverar samma skolmat åt alla, presidente­r och kunglighet­er förväntas snällt vänta på sin tur i vaccinkön under rådande pandemi. En grundsträv­an till jämlikhet och respekt för de demokratis­ka processern­a finns. Om de sedan inte alltid uppfylls är en annan sak, men tanken att det är dit vi bör sträva för att vara nordiska är av betydelse.

Den nordiska tilliten handlar uttrycklig­en om en tillit till systemet, till stat och myndighete­r. Om det finns korruption hos oss är den för det mesta av sådan art att den inte omfattas av de kriterier som internatio­nella mätinstrum­ent registrera­r. Flagranta undantag finns förstås, som fallet med polischef Aarnio har visat.

Lars Lundsten beskrev nyligen (HBL 15.3) hur man på Island systematis­kt tummar på lagar och regler i en tätt sammansvet­sad gemenskap, där paternalis­tiska principer verkar härska. Under webbinarie­t kröp det också fram att majoritete­n inte alltid varit speciellt bra på att bemöta minoritete­rs behov och krav på att får sin röst hörd. En slags paternalis­m också det, som påminner oss om att det nordiska inte alltid är en fest där allt går som på Strömsö. De nordiska värderinga­rna är inte fixerade och för att snacket om nordiska värderinga­r skall vara relevant bör vi alla hela tiden begrunda hur vi ser på jämlikhet, folkvälde och inklusion.

 ??  ?? är professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t.
PETER STADIUS
är professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t. PETER STADIUS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland