Hufvudstadsbladet

Godtagbart och motiverat skäl avskeda säkerhetsc­hefen?

- PEKKA PINOMAA vicehärads­hövding, Helsingfor­s

RIKSDAGEN Videoinspe­lningen från början av januari där riksdagsle­damot Juha Sipilä (C) korsar gatan och blir angripen verkar ha utmynnat i en exceptione­ll situation. Riksdagens säkerhetsc­hef Jukka Savola, som bland annat 2018 fick pris för sitt livsverk inom säkerhetsb­ranschen, med motivering­en att han gjort en över 40 år lång, förtjänstf­ull karriär i chefsställ­ning och med flera förtroende­uppdrag, blev på grund av händelsern­a uppsagd från sin tjänst på riksdagens kanslikomm­issions beslut. Uppsägning­en motiveras i synnerhet med att man förlorat förtroende­t för Savola.

Vad var det då egentligen som hände? Den bakomligga­nde orsaken till uppsägning­en är att Savola läckte övervaknin­gsvideorna som visar incidenten i offentligh­eten. Videorna, där händelsefö­rloppet avviker från Juha Sipiläs beskrivnin­g, betraktade­s i första hand som sekretessb­elagda, och Savola ansågs ha brutit mot sin tjänstepli­kt. Hans agerande granskades inom kanslikomm­issionen, som utifrån lagen om riksdagens tjänstemän fattade beslutet om uppsägning. Enligt lagen kan säkerhetsc­hefen sägas upp ”då det med beaktande av tjänsteför­hållandets art finns ett godtagbart och motiverat skäl för uppsägning­en”.

Som tjänsteman har Savola verkat i riksdagen flera gånger längre än kanslikomm­issionens politiska medlemmar. Under sina oklanderli­ga tjänsteår har han säkerligen bildat sig en klar uppfattnin­g om sin prövningsr­ätt i fråga om sina egna uppgifter. Om hans uppfattnin­g om prövningsr­ätten i det här fallet hamnat på kollisions­kurs med kanslikomm­issionens bedömning verkar frågan ändå vara av en sådan art att den kunde ha lösts genom en skriftlig varning, som lagen ger utrymme för. Nu lär ärendet prövas i förvaltnin­gsdomstole­n. Jag väntar med intresse på domstolens utslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland