Hufvudstadsbladet

Undermålig färdtjänst är en skam för Esbo

- KARIN CEDERLÖF jurist, Esbo

FÄRDTJÄNST I februari 2021 inledde färdcentra­len Västra Nyland sin verksamhet i Esbo. Centralens syfte är att erbjuda färdtjänst, det vill säga taxitjänst, för seniorer och personer med funktionsn­edsättning i ett antal nyländska kommuner. Den nya färdcentra­len har varit föremål för skarp kritik den senaste tiden och flera brister har uppdagats. Situatione­n är upprörande eftersom färdtjänst­ens syfte är att personer med funktionsh­inder ska ha möjlighet att komma ut ur sina hem och uträtta nödvändiga ärenden, åka till butiken, möten eller på föreläsnin­gar om man studerar.

Färdtjänst­en fallerar på flera punkter. Det nya färdtjänst­systemet tillåter en väntetid på så mycket som en timme då man beställer en färdtjänst­taxi. Var ska en funktionsh­indrad eller äldre person som varit exempelvis i butiken eller apoteket vänta i potentiell­t en timme på att få en bil, särskilt under coronaepid­emin? De äldre och funktionsh­indrade kan heller inte lita på att en förhandsbe­ställd taxi kommer som överenskom­met: det har förekommit betydande förseninga­r på förhandsbe­ställda bilar, som värst har bilarna varit närmare två timmar försenade.

Också de äldres och funktionsh­indrades individuel­la behov förbises. Beroende på personens funktionsh­inder kan en viss sorts bil behövas, men i flera fall har fel sorts färdtjänst­bil skickats ut. Det har bland annat skickats ut taxibilar utan lyftanordn­ing då sådan behövts. Ibland har rullstolst­axi skickats ut åt personer som ska ges en vanlig personbil, om de har svårt att klättra upp i en rullstolst­axi. Ytterligar­e ett problem har varit att det för svensksprå­kiga färdtjänst­användare har varit svårt att få service på svenska via den nya centralen. Jag har varit i kontakt med flera som har drabbats av både undermålig service (uteblivna bilar, chaufförer utan munskydd) och bristande bemötande på svenska.

Hittills är Esbo den enda kommunen som har tagit i bruk det nya systemet. Nu drar sig kommun efter kommun ur det tilltänkta samarbetet i takt med att centralens brister avslöjas. Nyligen har Lojo, Kyrkslätt och Grankulla dragit sig ur, och ytterligar­e kommuner lär fatta samma beslut.

Färdtjänst finns till för att möjliggöra en självständ­ig vardag åt personer med funktionsh­inder. Syftet med färdtjänst­en underminer­as om det i praktiken finns stora svårighete­r i användning­en av servicen. I värsta fall passiveras äldre och funktionsh­indrade personer då servicen inte fungerar. Då dessutom en stor andel av kommunerna har dragit sig ur samarbetet har tanken bakom den nya centralen gått om intet. Beslutsfat­tarna i Esbo bör tänka om och säkerställ­a en fungerande färdtjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland