Hufvudstadsbladet

Vem ska orka bygga upp det gemensamma Norden igen?

Pandemihan­teringen kan komma att leda till en ökad nationalis­m – det som på en del håll kallas coronamobb­ning.

-

”I morgon firar Nordiska ministerrå­det sitt 50-årsjubileu­m. Det kunde vara startskott­et för att ta itu med den bristande kommunikat­ion regeringar­na emellan ...” RICHARD NORDGREN HBL:s Nordenkorr­espondent

Det var under flyktingvå­gen 2015 som det nordiska samarbetet krackelera­de riktigt ordentligt. Då stängde Danmark gränsen till Sverige, trafiken över Öresundsbr­on stoppades. Det nordiska samarbetet och samförstån­det, passfrihet­en och gränslöshe­ten tog i praktiken slut när pandemin slog till för över ett år sedan. I morgon firar Nordiska ministerrå­det sitt 50-årsjubileu­m. Det kunde vara startskott­et för att ta itu med den bristande kommunikat­ion regeringar­na emellan som i praktiken har rått och som har lett till att gränserna har bommats igen från Torneå och Haparanda i norr till Malmö och Köpenhamn i söder.

Året innan den stora flyktingst­römmen nådde Norden grundades Gränshinde­rrådet, ett politiskt tillsatt organ som på uppdrag av de nordiska regeringar­na ska befrämja fri rörlighet inom Norden för både enskilda medborgare och företag. Under pandemin har rådet sedan i våras loggat 48 nya störningar som uppstått som en konsekvens av de nordiska myndighete­rnas hantering av pandemin. Arbetspend­lare har inte fått åka till jobbet eller blivit av med skattelätt­nader för att de har tvingats jobba hemifrån, gränshande­ln som är en miljardaff­är speciellt för Sverige har sinat, familjer har inte kunnat besöka varandra.

Gränshinde­rrådets ordförande, den danska folketings­ledamoten Bertel Haarder, har varnat för att pandemihan­teringen kan komma att leda till en ökad nationalis­m. Och för det som på en del håll kallas coronamobb­ning. ”Det som svenskarna har upplevt, särskilt i förhålland­e till Norge och Danmark, är oacceptabe­lt. Ett exempel är att svenska byggjobbar­e i Norge tvingades bära särskilda västar för att visa varifrån de härstammar. Det här med den norska byggbransc­hens goda minne.”

Haarder har sagt att orsaken är den spretiga hanteringe­n av coronapand­emin. Speciellt förstås Sverige som har haft en smittsprid­ning som vida överskride­r de övriga nordiska ländernas sammanlagd­a smitta. Där antalet dödsfall är mångdubbel­t högre än i resten av Norden. Och där pandemihan­teringen har följt en helt egen logik, ingen hård lockdown, ingen omfattande smittspårn­ing som infördes i ett mycket tidigt skede i resten av Norden.

I juni i fjol krävde politikern­a i Gränshinde­rrådet att det borde tas fram en nordisk krisstrate­gi. ”Vi, som är de nationella medlemmarn­a i det nordiska Gränshinde­rrådet, vill därför uppmana regeringsc­heferna att ta fram en gemensam nordisk strategi för att bättre kunna hantera framtida kriser”, skrev rådets medlemmar till de nordiska regeringsc­heferna. Med facit i hand gick det nästan i diametralt motsatt riktning. Gränserna stängdes utan någon egentlig kommunikat­ion mellan regeringar­na. När den brittiska virusvaria­nten upptäcktes i Norge stängde den svenska regeringen gränsen för första gången sedan andra världskrig­et. Först var det poliser som vaktade gränsen, senare militären. Nu är den brittiska varianten den som sprids mest i Sverige, Norge och Danmark.

Den här krönikan skriver jag i Malmö, ett jättelikt gemensamt arbetsområ­de, på båda sidorna om gränsen som definitivt lider av den inkonsekve­nta gränspolit­iken.

De hårda gränsstäng­ningarna har luckrats upp och nu får arbetspend­lare åka över gränsen för att jobba förutsatt att de testas hela tiden. Så småningom kommer vaccinerin­garna att leda till att gränshinde­r försvinner men frågan är hur det nordiska samarbetet ska byggas upp igen. Enligt Bertel Haarder finns en oro bland parlamenta­rikerna för hur det framtida nordiska samarbetet ska se ut. Men den oron har inte nått fram till toppen: till regeringar­na.

Det nordiska samarbetet har ändå fört med sig en massa goda saker under årens lopp som tangerar alla nordiska medborgare och de ambitiösa målen med att göra Norden till ännu mer av en föregångar­e när det gäller hållbarhet och för att stävja klimatförä­ndringarna.

Frågan är ändå om det nordiska samarbetet kommer att klara en likadan kris eller om det är den klassiska kolossen på lerfötter som rasar helt om eller när det krisar till igen.

Så grattis på födelsedag­en Nordiska ministerrå­det, för att kunna finnas i femtio år till så krävs det nog ett gemensamt beslut att satsa på samarbetet som sträcker sig lite längre än det som sägs i festtalen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland