Hufvudstadsbladet

Skriande brist på ettor

- NICOLAS SJÖBERG FREJA PONTÁN Helsingfor­s

BOENDE Av dem som flyttar in i Helsingfor­s är 72 procent ensamboend­e och var femte helsingfor­sare är i åldern 15–29. Ändå är endast 23 procent av de nuvarande bostäderna, och 27 procent av de nya lägenheter­na som byggs, i Helsingfor­s ettor. Under de senaste åren har bostadskos­tnaderna i staden stigit i rask takt, speciellt för mindre lägenheter. Helsingfor­s befolkning, speciellt de unga, sätts i en dålig position på grund av de höga bostadskos­tnaderna – en stor del av inkomstern­a går onekligen till hyran och man har inte heller råd att köpa en första lägenhet.

Stadens genomföran­deprogram för boende kräver att 40– 50 procent av oreglerade ägarbostäd­er som byggs på tomter överlåtna av Helsingfor­s stad är familjeläg­enheter. I programmet nämns familjer och familjeläg­enheter ett flertal gånger och stort fokus läggs på att säkerställ­a familjeläg­enheternas antal. Inte en enda gång nämns behovet av mindre lägenheter eller hur staden ska se till att det finns tillräckli­gt av dessa. I en stad där en så stor andel av den inflyttand­e befolkning­en, och de som redan bor i staden, är ensamboend­e måste också denna del av befolkning­en tas i beaktande i planläggni­ngen. Regleringa­r som denna leder till att det inte kan byggas bostäder enligt behov, vilket direkt orsakar en höjning av de mindre lägenheter­nas priser, då efterfråga­n på dessa inte kan bemötas.

Stadsfullm­äktige måste aktivt arbeta för att bygga mera, bygga tätare och kritiskt granska de regleringa­r som berör byggandet. Och en fråga till stadsfullm­äktige: Varför prioritera­s familjeläg­enheter, när det är mindre lägenheter som behövs?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland