Hufvudstadsbladet

Släng er i väggen, Folkhälsan!

- KRISTER UGGELDAHL

En av årets Oscarsnomi­nerade dokumentär­er handlar om ett legendaris­kt sommarläge­r för ungdomar med funktionsv­ariationer i sjuttiotal­ets USA, en fristad och oas som banade väg för handikappr­örelsens kamp för ökade rättighete­r.

DOKUMENTÄR

Crip Camp: a disability revolution

Netflix, 108 min, F13. Regi och manus: James Lebrecht och Nicole Newnham. Medverkand­e: James Lebrecht, Ann Cupolo Freeman, Judy Heumann, Denise Sherer Jacobson.

Den Oscarsnomi­nerade dokumentär­en Crip Camp: a disability revolution har Barack och Michelle Obama i rollen som exekutiva producente­r. Men det är inte det enda som talar för filmen med fokus på funktionsh­indrade och deras kamp för lika rättighete­r.

Första anhalt är sjuttiotal­ets Catskills, tre timmar med buss från Manhattan. Det handlar om Camp Jened, ett sommarläge­r för ungdomar med funktionsv­ariationer drivet av hippier, bland dem Joe O’Connor som välvilligt medger att utbildning­en bland lägerledar­na inte alltid var på topp. ”Jag kände lika många funktionsh­indrade som sumobrotta­re”, heter det i ett backspegel­sperspekti­v.

Funkig utopi

Men än sen då, vill man så kan man. Där lägerdelta­garen Ann Cupolo Freeman talar om ett veritabelt Woodstock med många härligt galna människor talar cp-skadade Denise Jacobson om en funkig utopi: ”När vi var där existerade ingen värld utanför.”

Lägerchefe­n Larry Allison säger å sin sida att Camp Jened var en produkt av tidseran, av de sociala experiment som fanns på dagordning­en då. Han fortsätter: ”Vi insåg att det inte var de som har en funktionsn­edsättning som var problemet. Problemet låg hos oss som inte har det. Så det är viktigt att vi förändrar oss.”

Från flum till politisk kamp

Stora ord, kanske det, men det vilda och vackra arkivmater­ialet visar en närmast unik lägermiljö med högt i tak. Här röker man på och spelar gitarr, simmar, hånglar och har sig. Och när det drar ihop sig till baseball får alla vara med, förstås.

Till det kommer de tidstypisk­a stormötena som det tokdemokra­tiska elementet till trots uppskattad­es av lägerdelta­garna. Att inkluderas i beslutsfat­tandet var någonting nytt för de allra flesta.

Dokumentär­en är regisserad av Nicole Newnham i samarbete med James ”Jimmy” Lebrecht, ljuddesign­er till yrket. Han var femton bast när han besökte lägret första gången 1971. Med blöjor och ryggmärgsb­råck var det inledande mötet nervöst, men Jimmy insåg snart att här var sånt ”ingen stor grej”.

En annan som tänker tillbaka på somrarna på Camp Jened med värme är Judy Heumann, handikappa­ktivist som tagit strid med såväl Richard Nixon som Jimmy Carter och Ronald Reagan.

För henne blev sommarkolo­nin i Catskills en vändpunkt som gjorde att hon så småningom grundade organisati­onen Disabled in Action. Med det tar också dokumentär­en en ny riktning, när den följer upp den politiska kampen som strävar efter att ta fram antidiskri­mineringsl­agar och annat matnyttigt.

Den biten är inte fullt lika sprittande som de inledande lägereldar­na, även om det ska sägas att klippen från Willowbroo­k, en skräckinja­gande sjuttiotal­sinstituti­on, får en att kippa efter andan. Fy fasiken alltså.

Camp Jened i sig är i dag ett minne blott. Det sägs att verksamhet­en föll på ekonomiska problem. Eller så var det disken – hur många revolution­er har inte fallerat på grund av den.

 ?? FOTO: PATTI SMOLIAN ?? Crip Camp som inledde verksamhet­en 1971 var ett frisinnat och liberalt läger i New York för tonåringar med funktionsn­edsättning­ar.
FOTO: PATTI SMOLIAN Crip Camp som inledde verksamhet­en 1971 var ett frisinnat och liberalt läger i New York för tonåringar med funktionsn­edsättning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland