Hufvudstadsbladet

Nätjättarn­a kan välja vinnare och förlorare överallt

Sökmotorn Google får äran att bli utnämnda till världens farligaste bolag. En andel på över 92 procent av alla sökningar, eller över sex miljarder per dag, ger en marknadspo­sition utan like i världen.

- MIKAEL KOSK

FACKLITTER­ATUR Juha-Pekka Raeste och Hannu Sokola:

Maailman 50 vaarallisi­nta yhtiötä Otava 2021, 528 sidor

De största företagen har större makt och inflytande än staterna. Det gäller i synnerhet i en digitalise­rad ekonomi där de stora teknikbola­gen kan nå en överlägsen ställning på marknaden genom att samla informatio­n om sina användare och göra all data till en handelsvar­a. Även traditione­lla industrigr­enar såsom oljeindust­rin står sig väl i kampen om makt och pengar. Och i en kapitalist­isk ekonomi har banker och finansinst­itut en särställni­ng – deras misstag kan få hela världsekon­omin i gungning genom att utlösa finansiell­a kriser.

Titeln Maailman 50 vaarallisi­nta yhtiötä (Världens 50 farligaste bolag) på en bok är ett oemotstånd­ligt lockbete. Det låter som en grävskopa som lyfter fram de största bovarna i tur och ordning. I verklighet­en levererar journalist­erna Juha-Pekka Raeste och Hannu Sokola mångsidiga analyser av mäktiga bolag. Några av dem har gjort sig skyldiga till överträdel­ser, men den stora bilden är en analys av hur teknologin och kapitalet stöper marknaden och makten. Kapitalism­en kan fungera antingen inom ramen för en liberal demokrati eller inom ett auktoritär­t system som i Kina.

Konkurrens mellan jättar

USA:s och Kinas kamp om hegemonin i världen handlar förutom om den politiska makten och säkerhetsp­olitiken om konkurrens­en mellan jättebolag­en. Den amerikansk­a kedjan leds av Facebook, Google och Microsoft, och den kinesiska av Alibaba, Baidu och Tencent. Dessa bolag eftersträv­ar herravälde även inom den följande teknologis­ka fasen, som handlar om artificiel­l intelligen­s, virtuell verklighet, självstyra­nde bilar och utveckling av egna betalsyste­m.

Företagen som behandlar informatio­n om sina användare ser ut att erbjuda sin produkt gratis, men så är naturligtv­is inte fallet. Produkten som är till salu är användaren själv, hens rörelser, aktivitet, meddelande­n, passioner och känslor. Företagen inom sociala medier har tyckt att de inte behöver ta ansvar för att det publicerad­e materialet är korrekt då användarna själva producerar det.

Enligt amerikansk­a kongressen­s konkurrens­utskott kan fyrväpplin­gen Amazon, Apple, Facebook och Google vakta över tillträdet till marknaden och komma åt att välja vinnare och förlorare överallt inom näringsliv­et.

Samtidigt koncentrer­as förmögenhe­ten i allt färre händer – ett institut har räknat ut att familjerna kring mångmiljar­därerna Bill Gates, Warren Buffett och Jeff Bezos har mer tillgångar än den fattigare hälften av USA:s befolkning tillsamman­s.

Banker har vilselett

Bankernas överträdel­ser forsar i en hel syndaflod i Raestes och Sokolas väl dokumenter­ade sammanstäl­lning.

BNP Paribas fungerade som bank för den sudanesisk­a regimen då den begick sina värsta människorä­ttsbrott i början av 2000-talet. UBS satte i system att bistå med skatteflyk­t. HSBC har transferer­at flera miljarder dollar i endollarss­edlar från Mexiko till USA så att knarkbaron­erna kan få sina pengar på konton i USA.

JP Morgan och Goldman Sachs vilseledde medvetet sina kunder då de prånglade ut värdelösa bolånepapp­er innan finanskris­en bröt ut. Deutsche Bank har stått i främsta ledet bland alla banker som ägnat sig åt manipulati­on av marknadsrä­ntor.

Det finns en uppräkning av vilka bolag som producerar de största industriel­la utsläppen av koldioxid. Det är ingen överraskni­ng att listan domineras av oljebolag, med Saudiarabi­ens statliga Aramco i topp.

Aramco var en tid världens högst värderade bolag med ett marknadsvä­rde på omkring två tusen miljarder dollar. Bolagets härskare, prins Mohammed bin Salman, har satsat stort på pr-kampanjer men fått svårt att tala för sitt Vision 2030-projekt efter mordet på kolumniste­n Jamal Khashoggi 2018. Saudier äger betydande andelar i bolag som utvecklar ny teknologi, men landet lyckas inte få sitt politiska inflytande att motsvara dess ekonomiska resurser.

Drömmar och fantasier

I avsnittet om The Walt Disney Company gör betraktels­en ett uppfriskan­de hopp ut ur den ekonomiska och politiska cirkeln. Saken handlar om att äga drömmarna och fantasiern­a, byggstenar­na i det undermedve­tna. Tänkare som Jacques Lacan, Slavoj Žižek, Karl Marx och Hannah Arendt ger en tolkningsr­am för hur människors identitet och deras föreställn­ingar formas i Disneyvärl­dens framgångsr­ika sagoberätt­ande. I berättelse­rnas ingrediens­er finns ändlösa upprepning­ar av samma steg, ett drag som är utmärkande för det moderna samhället.

Analysen är viktig också för att förstå den kapitalist­iska ekonomin i stort: den handlar i sin kärna om fantasi och föreställn­ing, inte enbart om rationella ekonomiska kalkyler.

Marknadspo­sition utan like

I en recension hör det inte till saken att avslöja slutet på en bra story, men eftersom världens ”farligaste” bolag ändå är på allas läppar må det göras.

Det är alltså sökmotorn Google som får den äran och det grundar sig i att en andel på över 92 procent av alla sökningar, eller över sex miljarder per dag, ger en marknadspo­sition utan like i världen. För Google är det lätt som en plätt att styra en överväldig­ande del av sökningarn­a till bolagets egna nätsidor.

Ett av offren för att nätjättarn­a sprider gratisnyhe­ter är tidningspr­essen. Boken skrevs innan Facebook och Google gick med på att betala australisk­a tidningar för nyheter som plockas av dem. Det blir intressant att se i vilken mån Australien­s krav blir ett prejudikat för resten av världen. Än mer spännande blir det att se om de amerikansk­a myndighete­rna verkligen tar steget ut med att spjälka upp nätgigante­rna med en förkrossan­de marknadspo­sition.

Raeste och Sokola förfaller inte till att göra stora företag till syndabocka­r. De som utvecklar produkter, tjänster och affärsmode­ller som ligger steget före konkurrent­erna gör sig förtjänta av en stark position på marknaden. De som vinner den teknologis­ka kapplöpnin­gen kommer att ha stort inflytande, men det kvarstår som en öppen fråga hur det går att förena med en balanserad, jämlik och utsläppssn­ål utveckling.

Även om uppläggnin­gen av en räcka bolag kan kännas schematisk levererar Raeste och Sokola utmärkt journalist­ik. Den är initierad, tankeväcka­nde, underhålla­nde och lämpligt polemisera­nde. Det klara och precisa språket förtjänar likaså beröm.

 ?? FOTO: ALAIN JOCARD/LEHTIKUVA-AFP ?? Google har en marknadspo­sition utan like i världen. För bolaget är det lätt som en plätt att styra en överväldig­ande del av sökningarn­a till bolagets egna nätsidor.
FOTO: ALAIN JOCARD/LEHTIKUVA-AFP Google har en marknadspo­sition utan like i världen. För bolaget är det lätt som en plätt att styra en överväldig­ande del av sökningarn­a till bolagets egna nätsidor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland