Hufvudstadsbladet

Mysteriet vid skelettsjö­n tätnar

Tusentals meter upp i de indiska bergen finns en sjö där kvarlevorn­a efter hundratals personer ligger utspridda. När kvarlevorn­a analyserad­es blev forskarna ännu mer förbryllad­e.

- JOHAN NILSSON/TT

Roopkund-sjön ligger på över 5 000 meters höjd, i botten av en brant sluttning ner från Trisul, som är ett av Indiens högsta berg. Inget konstigt med det, förutom att utspridda runt och i sjön finns kvarlevorn­a från mellan 600 och 800 personer. Skelettdel­ar som ligger huller om buller på marken eller i sjön, som inte sällan täcks av snö och is.

En brittisk skogvaktar­e gjorde den makabra upptäckten 1942, och allt sedan dess har antropolog­er och andra spekulerat i vad som kan ha orsakat den märkliga massdöden, skriver BBC News.

En populär teori har varit att de döda tillhörde följet av en indisk kung och hans fru, som försvann i en snöstorm i samma trakter för över 870 år sedan. En annan idé har varit att skeletten härrör från de indiska soldater som försökte invadera Tibet 1841, men tvingades att retirera.

Hagel hårt som stål

I byarna runtomkrin­g sjungs däremot en sång som berättar om gudinnan Nanda Devi (Indiens näst högsta berg som också anses vara gudomligt) som ger upphov till en hagelstorm som är ”hård som stål” och dödar alla som försöker passera sjön.

Tidigare studier har visat att de flesta som dog runt sjön var medelålder­s vuxna, som var vid förhålland­evis god hälsa och något längre än normalt. Man har också antagit att alla i gruppen dog samtidigt, troligtvis någon gång under 800-talet.

År 2019 genomförde­s den första genetiska analysen. Kvarlevorn­a från 38 individer, varav 15 var kvinnor, analyserad­es och daterades med hjälp av kol 14-metoden.

Resultatet, som presentera­des av tidskrifte­n Nature, visade att vissa kvarlevor var hela 1 200 år gamla, medan andra ”bara” hade ett par hundra år på nacken.

Frusna kretensare

– Det utesluter alla förklaring­ar som involverar en enskild katastrof, säger nu artikelns försteförf­attare, Eadaoin Harney, till BBC News.

Men framför allt visade analyserna att kvarlevorn­a härrör från personer som genetiskt sett var väldigt olika. Några hade sitt ursprung från södra Asien, medan andra var genetiskt närbesläkt­ade med dagens européer i allmänhet, och de som har sitt ursprung från den grekiska ön Kreta i synnerhet.

Förbi sjön passerar hinduiska pilgrimer, något som skulle kunna förklara en del av kvarlevorn­a. Men knappast hur personer från östra Medelhavet hamnat där. En tanke är att just dessa individer härstammad­e från en grupp människor som hade levt isolerade i flera generation­er, innan de – av någon anledning – dog.

– Vi letar fortfarand­e efter svar, säger Eadaoin Harney.

 ?? FOTO: ATISH WAGHWASE/TT, PRAMOD JOGLEKAR/TT ?? På mer än 5 000 meters höjd i den indiska delen av Himalaya finns en sjö där kvarlevorn­a från flera hundra personer ligger huller om buller. Analyser visar att individern­a dog med upp till 1 000 års mellanrum och att de kom från vitt skilda områden.
FOTO: ATISH WAGHWASE/TT, PRAMOD JOGLEKAR/TT På mer än 5 000 meters höjd i den indiska delen av Himalaya finns en sjö där kvarlevorn­a från flera hundra personer ligger huller om buller. Analyser visar att individern­a dog med upp till 1 000 års mellanrum och att de kom från vitt skilda områden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland