Hufvudstadsbladet

Juntan i Myanmar gör nya utspel mot Suu Kyi

Mordbrand och upplopp – det har demonstran­ter i Myanmar gjort sig skyldiga till, enligt landets militärjun­ta. Den tidigare de facto-ledaren Aung San Suu Kyi ska framträda i domstol i dag.

- TT-AFP-REUTERS

– Kan vi verkligen kalla dessa människor för fredliga demonstran­ter? frågar militärjun­tans talesperso­n Zaw Min Tun retoriskt under en presskonfe­rens i huvudstade­n Naypyitaw i samband med att bilder på en fabrik i lågor visas.

Militären fortsatte under presskonfe­rensen att lägga fram vad den hävdar är bevis för ett påstått valfusk under höstens parlaments­val, vilket de angett som skäl till att de tog över makten.

Videoinspe­lningar visades

Bland annat visades inspelade intervjuer med personer som uppgav att de mutats av Aung San Suu Kyis parti Nationella demokratis­ka förbundet i samband med valet. Militären upprepade tidigare anklagelse­r om att partiet ska ha fuskat sig till tusentals röster, något internatio­nella valobserva­törer ifrågasatt.

På en av videoinspe­lningarna syns även Phyo Min Thein, Rangoons tidigare borgmästar­e, som hävdar att han gett Aun San Suu Kyi pengar vid flera tillfällen.

Aung San Suu Kyi har hållits frihetsber­övad sedan militärkup­pen den 1 februari. Hennes advokat säger att anklagelse­rna mot henne är falska och att bevisen är fabricerad­e av militären.

I dag kommer Suu Kyi att höras i rätten i Rangoon, enligt företrädar­e för hennes parti.

Tonåring bland de döda

Militärjun­tans talesperso­n Zaw Min Tun uppgav att över 160 personer hittills mist livet till följd av de orolighete­r som utbrutit sedan protestern­a mot militärkup­pen inleddes – något som han sade sig känna sorg över.

– Det gör mig sorgsen för dessa våldsamma terroriste­r som dog är ju också våra medborgare.

Flera människorä­ttsorganis­ationer, däribland den Thailandsb­aserade människorä­ttsgruppen AAPP, bedömer att dödstalen är betydligt högre. En inhemsk organisati­on uppskattar antalet döda till över 260.

Kaotiska scener

Bara under måndagen miste ytterligar­e tre personer livet i samband med protester i landets andra största stad Mandalay – en av dem var enligt vittnesmål en tonårig pojke. Även i landets största stad Rangoon uppstod sammandrab­bningar mellan demonstran­ter och militär och skottlossn­ing ska ha ägt rum.

I våldsamma och kaotiska scener har säkerhetss­tyrkor setts ge sig på demonstran­ter som kräver att demokratin återupprät­tas. Myndighete­rna har använt tårgas, gummibeklä­dda kulor och skarp ammunition för att skingra demonstran­ter. En FN-företrädar­e har varnat för att agerandet kan definieras som brott mot mänsklighe­ten.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■En demonstran­t framför brinnande bildäck i Myanmars största stad Rangoon förra veckan.
FOTO: TT-AP ■En demonstran­t framför brinnande bildäck i Myanmars största stad Rangoon förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland