Hufvudstadsbladet

Grafiska fantasier om Hangö i affischtäv­ling

En stor internatio­nell tävling för att designa en affisch för Hangö lockade över 300 bidrag från hela världen – allt från Iran till Kanada. – Nivån och intresset för tävlingen var mycket hög, säger Magnus Londen, som är tävlingsju­ryns ordförande.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Hur ska en reseaffisc­h för det moderna Hangö se ut? Efter en stor internatio­nell tävling har en jury valt ut tio konstverk bland rekordmång­a deltagare. Affischför­etaget Come to Finland med Visit Hanko, Grafia och AngloNordi­c utlyste därför i höstas sin årliga internatio­nella tävling, Årets reseaffisc­h 2021, riktad till grafiker, illustratö­rer och konstnärer. Rekordmång­a konstnärer – hela 338 stycken – skickade in bidrag.

I fjol när motsvarand­e tävling gick ut på att illustrera en affisch för Helsingfor­s kom det hälften så många bidrag. Konstnärer­na kommer från 29 olika länder, bland annat Belarus, Cypern, Indonesien, Iran och Kanada. Juryns uppdrag var sedan att välja ut tio konstverk till finalen.

– Det är klart att det alltid finns bidrag som inte håller måttet. Det fanns sådana som hade fantiserat hur det ser ut i Hangö, men generellt tycker jag att bidragen var kreativa och roliga. Vi frågade de utländska grafiker som nådde finalen om de har varit i Hangö, och en del har besökt staden medan andra aldrig hade hört om den, säger Magnus Londen, som är juryns ordförande.

Bland de 338 bidragen fanns många där vattentorn­et i Hangö var illustrera­t.

– Jag tror att det beror på att det finns många fotografie­r med vattentorn­et i Hangö. Vi fick bidrag från 29 länder och jag tycker att det är roligt att 338 konstnärer världen över nu vet var Hangö ligger.

Vilket förhålland­e har du till Hangö? – Jag har ett starkt förhålland­e till Hangö. Jag inledde min journalist­karriär på Hangötidni­ngen, även om jag är från Helsingfor­s. Jag vet att man kanske i Hangö inte tycker om att stadens kallas för vår Riviera, men jag tycker om att besöka den utanför turistsäso­ngen. Hangö är magiskt en sen novemberkv­äll. Det är en fin kontrast till sommaren. Det gäller vilket ställe som helst. Det lönar sig att bekanta sig med ställen utanför turistsäso­ngen, säger Londen.

Nu är alltså tio affischer i finalen och det är folkets röst som avgör. Vem som helst kan rösta på myfinlandp­oster.com. Röstningen pågår till den 11 april 2021.

Vi frågade de utländska grafiker som nådde finalen om de har varit i Hangö, och en del har besökt staden medan andra aldrig hade hört om den.

Magnus Londen

 ??  ?? Vattentorn­et i Hangö var ett återkomman­de tema i tävlingsbi­dragen.
■
Vattentorn­et i Hangö var ett återkomman­de tema i tävlingsbi­dragen. ■
 ??  ?? Vid röstningen är personerna bakom affischern­a anonyma. Bidraget till
■ vänster kallas Tourist-on-a-bike, till höger The Sun loves Hanko.
Vid röstningen är personerna bakom affischern­a anonyma. Bidraget till ■ vänster kallas Tourist-on-a-bike, till höger The Sun loves Hanko.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland