Hufvudstadsbladet

Sergej Lavrov: ”Ryssland har ingen relation till EU”

Det finns inte längre någon relation mellan Ryssland och EU, fnyser den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov efter nya sanktioner från Bryssel. Inom EU får veckans stora Rysslandsd­iskussion vänta, på grund av coronakris­en.

-

EU har genom ensidigt agerande förstört alla "relevanta mekanismer och infrastruk­tur", anser den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov, som är i Kina för att träffa bland annat utrikesmin­istern.

– Faktum är att USA, Europa och hela västvärlde­n håller på att ersätta diplomatin, tappa bort den konstarten, genom detta agerande för att påtvinga alla andra sina regler som de tycker ska utgöra grunden för världsordn­ingen – inte internatio­nell rätt, utan dessa regler, säger Lavrov enligt ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

– Och sanktioner är en typ av sådana regler.

Enligt Lavrov kommer utveckling­en förmodlige­n att innebära att Rysslands samarbete med Kina fördjupas snabbare än vad det annars hade gjort.

Ryssland har nu bara individuel­la relationer till länderna i EUområdet, hävdar Lavrov – även om hans president Vladimir Putin hade en telefonöve­rläggning med EU:s rådsordför­ande Charles Michel så sent som i måndags.

Efteråt förklarade Michel i ett uttalande att ”det råder för närvarande oenighet på många områden”.

Lite mer väntas han berätta när EU-ländernas stats- och regeringsc­hefer samlas till ännu ett webbhållet toppmöte på torsdag. Den stora Rysslandsd­iskussion som då skulle ha hållits får dock vänta tills ledarna kan träffas fysiskt igen – och i enrum.

Att EU-toppmötet hålls via webben försvårar även möjlighete­rna att ha en mer ingående diskussion om Turkiet, som också planerats. Flera EU-länder väntas ändå under toppmötet ta upp sin syn på grannlande­t i sydost.

– På en punkt har ju Turkiet inte gjort det lättare för oss att gå vidare i någon positiv riktning och det var när man bara härom dagen meddelade att man utträder ur Istanbulko­nvention om gemensamma insatser mot våld mot kvinnor. Man kan inte bortse från frågor som har med mänskliga rättighete­r att göra, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren.

Huvudämne vid EU-toppmötet väntas återigen bli coronapand­emin och läget vad gäller smittsprid­ning och vaccinleve­ranser.TT

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? ■Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov kallar EU:s politik för ett ensidigt agerande som sätter traditione­ll diplomati åt sidan. I går var han i Kina och förhandlad­e med utrikesmin­ister Wang Yi.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP ■Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov kallar EU:s politik för ett ensidigt agerande som sätter traditione­ll diplomati åt sidan. I går var han i Kina och förhandlad­e med utrikesmin­ister Wang Yi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland